Φορείς της Θεσσαλονίκης ρωτούν - Υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και το Thestival επέλεξε να δώσει τον λόγο σε εκπροσώπους φορέων της πόλης για να θέσουν οι ίδιοι ζητήματα που τους απασχολούν σε υποψηφίους που διεκδικούν τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης,

Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος του MOMus Ανδρέας Τάκης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, αναλαμβάνουν το ρόλο του δημοσιογράφου και ρωτούν τους υποψηφίους δημάρχους.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΡΠΙΔΗΣ, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.): «Πως σχεδιάζετε να διαρθρώσετε τον μηχανισμό του δήμου ως έναν βραχίονα υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, από μηχανισμό ταλαιπωρίας που είναι σήμερα; (παρεμπόριο, καθαριότητα, πρόστιμα)»

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ (ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει την πολύ πετυχημένη δομή ok!thes, για νέους επιχειρηματίες, την οποία σκοπεύουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε. Η καθαριότητα θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Με σφιχτό πρόγραμμα και λελογισμένη υπηρεσία των υπαρχόντων υπαλλήλων θα επιδιώξουμε τη συστηματική ανακομιδή αλλά και την ανακύκλωση στην πηγή εκ μέρους των πολιτών. Χρειάζεται να αλλάξει η κουλτούρα όλων μας ώστε να έχουμε μία πόλη καθαρή. Τα πρόστιμα καταλογίζονται στους παραβάτες, οπότε δεν κατανοώ την ερώτηση. Το παρα-εμπόριο είναι μία από τις μάστιγες της πόλης. Θα επιχειρήσουμε να πείσουμε την πολιτεία (γιατί επί της ουσίας είναι θέμα της αστυνομίας) να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό, ιδίως μπροστά σε καταστήματα, σε χώρους πολιτισμού (Ροτόντα…). Από την άλλη, οφείλουμε όλοι να είμαστε νομοταγείς και, φοβούμαι, ότι πολλοί επαγγελματίες ΔΕΝ είναι».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Παρεμπόριο : Είμαστε οι μόνοι που το αναδείξαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κάνοντας ειδική δράση ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης. Έχουμε προτείνει τη στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και τη συνεχή πολιτική πίεση για την ενίσχυση της τελευταίας από την κυβέρνηση. Επιπλέον, θα ενισχύσουμε τη Δημοτική Αστυνομία απελευθερώνοντας δυνάμεις που απασχολούνται αλλού.

Καθαριότητα : Υποστηρίζω ότι ο δήμος έχει και τους πόρους και τους υπαλλήλους και τα μέσα να καθαρίσει την πόλη. Η αποτυχία του management έχει μετατραπεί σε αποτυχία της πόλης. Στόχος μου να κάνω τη δουλειά και όχι να κάνω δουλειές με επιχειρηματικά συμφέροντα στην καθαριότητα. Αναλαμβάνω ως δήμαρχος τις αρμοδιότητες της καθαριότητας. Μέρχι τα Χριστούγεννα άμεση αισθητή βελτίωση, σε ένα χρόνο επίλυση του προβλήματος.

Πρόστιμα : Δεν είμαι της λογικής των προστίμων ως εισπρακτικό μέτρο αλλά δεν θα ανεχθώ και ενέργειες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Είμαι υπέρ της συνεννόησης και των ξεκάθαρων κανόνων που μας εξασφαλίζουν από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.

Γενικά : Αν η πόλη ξαναγίνει λειτουργική και αισθητικά όμορφη, αυτό θα επιδράσει θετικά και στην αγορά. Ευταξία, φωτισμός, πολιτιστικά events κλίμακας, αναδιάρθρωση του συστήματος στάθμευσης και εμπνευσμένες αναπλάσεις του αστικού ιστού και του δημοσίου χώρου μαζί με την ολοκλήρωση κάποιων μεγάλων υποδομών θα αλλάξουν την καθημερινότητα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ):

«Φαντάζομαι πρόεδρε, μάλιστα αφού έχετε διατελέσει και αντιδήμαρχος Οικονομικών, ότι δεν εννοείται πως ο δήμος Θεσσαλονίκης ευθύνεται για το παραεμπόριο ή ότι δεν θα πρέπει να βάζει πρόστιμα στους καταστηματάρχες ότι και να κάνουν. Για την καθαριότητα συμφωνούμε, η εικόνα δεν είναι καλή και το σημαντικό είναι να αλλάξουμε την ουσία. Και αυτό σημαίνει πως πρέπει να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στο προσωπικό, να ενισχύσουμε και να ανανεώσουμε το στόλο των απορριμματοφόρων και να δουλέψουμε μαζί και με τους επαγγελματίες της πόλης ώστε η Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο χρόνια να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης αστικών απορριμμάτων στην Ελλάδα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ):

«Αν και η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πολλά πλεονεκτήματα, η αγορά της σήμερα αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, με τους επιχειρηματίες να ταλαιπωρούνται και να βλέπουν τους τζίρους τους να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη πληγή είναι το παρεμπόριο, το οποίο ‘’ανθεί’’ σε πολύ κεντρικά σημεία. Στόχος μας είναι η άμεση καταπολέμηση του προβλήματος, με τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια. Θα δοθούν απλές και αποτελεσματικές λύσεις, όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής προϊόντων. Θα προχωρούν απαραίτητοι έλεγχοι στην πόλη, επί τόπου σημείωση των προϊόντων παρεμπορίου και άμεση καταστροφή τους. Η δημοτική αστυνομία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμησή του, πάντοτε σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, την οποία θα επιδιώξουμε άμεσα. Για να γίνει μία αγορά εύρωστη, θα πρέπει ο χώρος που βρίσκεται να είναι ιδιαίτερα καθαρός. Στοχεύουμε να ανανεώσουμε και να αυξήσουμε το στόλο απορριμματοφόρων και σαρώθρων, καθώς και τον αριθμό δρομολογίων αποκομιδής. Ο σχεδιασμός των δρομολογίων των απορριμματοφόρων θα μεταβάλλεται σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες αποκομιδής. Αυτό θα γίνεται μέσω έξυπνων κάδων, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες και θα μετράνε το ποσοστό πληρότητας. Επίσης, θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση και λειτουργία των υπόγειων κάδων. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, θα μελετήσουμε εκ νέου τη λειτουργία του μηχανισμού, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και πάντοτε σε συνεργασία με τα επιμελητήρια. Στην ενίσχυση της αγοράς θα συμβάλλουν και τα μέτρα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος που σχεδιάζουμε. Η εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου της πόλης, όπως στο λιμάνι, στη ΔΕΘ και στο πολυώροφο της οδού Πολυτεχνείου θα έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχονται λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο. Σχεδιάζουμε ο δήμος να προχωρήσει στη λειτουργία κυκλικής δημοτικής λεωφορειακής γραμμής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την οποία να χρησιμοποιούν δωρεάν οι πολίτες που θα αφήνουν τα οχήματά τους στους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης».

ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ):

«Η Θεσσαλονίκη σήμερα, είναι μια βρώμικη, αφρόντιστη πόλη. Οι ελλείψεις στους τομείς της καθαριότητας, της ασφάλειας, της ευταξίας είναι «αγκάθια» στην καθημερινότητα της πόλης. Χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και πολιτική βούληση για ν’ αλλάξει αυτή η εικόνα.

Στον τομέα της καθαριότητας, εφόσον εκλεγώ, θα προχωρήσω σε νέο πρόγραμμα αποκομιδής με αυξημένα μέσα, το οποίο προβλέπει και την συμμετοχή ιδιωτών. Μεσοπρόθεσμα θα αναβαθμιστεί και ο αστικός εξοπλισμός, ενώ οριστικά θα λυθεί το πρόβλημα όταν εφαρμοστεί η Κυκλική Οικονομία με την ενεργό συμμετοχή των επαγγελματιών που θα μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη για όσους συμμορφώνονται.

Για ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα του παρεμπορίου, ο δήμος πρέπει να ενισχύσει την δράση της δημοτικής αστυνομίας και να επιδιώξει την συνεργασία της με την αστυνομία. Η πολιτική βούληση για την πάταξη του παρεμπορίου είναι δεδομένη. ‘Έλεγχοι από τις δημοτικές υπηρεσίες θα γίνονται και θα είναι συνεχείς, ώστε όλοι να συμμορφώνονται στην νομοθεσία . Η εφαρμογή των νόμων και των κανόνων θα είναι καθολική.

Σ’ ότι αφορά την στήριξη της επιχειρηματικότητας, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του δήμου να βοηθήσει με όσα μέσα διαθέτει. Είναι ο τομέας που θα φέρει ανάπτυξη, δουλειές και πλούτο στην πόλη. Στόχος μου, είναι να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις με μείωση της γραφειοκρατίας, παρεχόμενες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων, επίλυση προβλημάτων χωροταξίας και χρήσεων γης. Θα ενισχύσουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα και το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας με την παροχή κινήτρων και τη δημιουργία κατάλληλων επιχειρηματικών χώρων. Θα συγκροτήσουμε ένα δίκτυο επιχειρηματικότητας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και όλων των αναπτυξιακών φορέων της πόλης, ειδικότερα αυτών που έχουν έδρα το δήμο, με στόχο την καθιέρωσή του ως Σημείου Αναφοράς στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής ταυτότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας της πόλης».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΔΡΙΝΟΣ, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (Ε.Ξ.Θ.) : «Πως θα καταφέρετε το κέντρο της πόλης που υποδέχεται τους επισκέπτες να είναι καθαρό, ευπαρουσίαστο και ελκυστικό έτσι ώστε ο βαθμός ικανοποίησης αυτών όταν φεύγουν να είναι θετικός;»

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ (ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Με σφιχτό πρόγραμμα και λελογισμένη υπηρεσία των υπαρχόντων υπαλλήλων θα επιδιώξουμε τη συστηματική ανακομιδή αλλά και την ανακύκλωση στην πηγή εκ μέρους των πολιτών. Χρειάζεται να αλλάξει η κουλτούρα όλων μας ώστε να έχουμε μία πόλη καθαρή».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Υποστηρίζω πως ο δήμος έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες να επιτύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στους τομείς αυτούς, αρχής γενομένης από την καθαριότητα. Έχω δεσμευτεί για αισθητά καλύτερη πόλη μέχρι τα Χριστούγεννα στο ζήτημα αυτό. Δηλώνω πως θέλω να είμαι ο δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά - η πόλη χρειάζεται δήμαρχο. Μέσα στο γενικότερο κλίμα ανόδου του τουρισμού στη χώρα μας η πόλη διεκδίκησε να λάβει την επισκεψιμότητα που της αξίζει. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι καθώς οι προσπάθειες που έγιναν με στόχο την αύξηση των αφίξεων στην πόλη μας, δε συνδυάστηκαν με πρωτοβουλίες και σχεδιασμό για προσέλκυση τουριστών με υψηλότερο οικονομικό προφίλ, δε συνδυάσθηκαν με τη βελτίωση των υποδομών και την εικόνα της πόλης. Η άνοδος του τουρισμού είναι ένας στόχος που απαιτεί συστηματική δουλειά, σχέδιο με σαφήνεια, ανάλυση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος, χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Για να αυξηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών, πέραν της καθαριότητας, σημαντικό ρόλο παίζει η ασφάλεια, ένα αξιόπιστο συγκοινωνιακό δίκτυο, δυνατότητα πληροφόρησης ( δείκτες, kiosk, apps), πράσινο, ευταξία.
Κρατήστε πως ό,τι περίπου απασχολεί και ικανοποιεί τον κάτοικο και δημότη, απασχολεί και τον επισκέπτη».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ):

«Κ. Μανδρινέ πιστεύω ότι θα ξέρετε ότι ο δήμος δεν είναι μόνο για να σκουπίζει τα πεζοδρόμια. Ο δήμος έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην τουριστική προβολή της πόλης. Έχει έναν ακόμα σημαντικότερο ρόλο στο να οργανώνει την ίδια την ζωή της πόλης και αυτό αφορά και τους επισκέπτες. Και μιλάω για εκδηλώσεις, φεστιβάλ, ανοιχτές γιορτές, νέους χώρους πρασίνου, τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, την αστική αναβάθμιση γειτονιών, όπως αυτή που βρίσκεται και η δική σας επιχείρηση. Όμως πράγματι ο δήμος έχει την ευθύνη και για την καθαριότητα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, επεξεργαζόμαστε λύσεις, ξέρουμε ότι πολλοί επισκέπτες φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη δεν έχουν καλή εικόνα και μαζί σας, περιμένουμε και τις προτάσεις σας, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτό να αλλάξει».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ):

«Θα κάνουμε την πόλη μας καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική, με εύρυθμη λειτουργία των μηχανισμών του δήμου, ο οποίος διαθέτει έμπειρο και ικανό προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας και το μόνο που χρειάζεται είναι η διοικητική οργάνωση και με την κάλυψη των κενών στον τεχνικό εξοπλισμό. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση των πολιτών, των οποίων τη συνεργασία επιζητούμε. Στόχος μας είναι η οικολογική και ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η ενίσχυση των πολύ χαμηλών σήμερα ποσοστών ανακύκλωσης. Θα ρίξουμε μεγάλο βάρος στον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου και θα τοποθετήσουμε σταχτοδοχεία δρόμων. Ωστόσο, εκτός από καθαρό το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να γίνει και ασφαλές. Θα επιδιώξουμε άμεση συνεργασία μεταξύ ΕΛΑΣ και δημοτικής αστυνομίας, ώστε να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα κρούσματα εγκληματικότητας και να αποφευχθούν φαινόμενα γκετοποίησης κεντρικών σημείων. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η ενίσχυση του φωτισμού».

ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ):

«Το θέμα της καθαριότητας, που δεν αφορά μόνο στο κέντρο της πόλης , είναι το πρώτο θέμα που θα λυθεί μετά τις εκλογές. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να καθαριστεί και να παραμείνει καθαρή. Πιστεύω ότι επιμέρους υπηρεσίες της καθαριότητας μπορούν σταδιακά, να υποστηριχθούν από ιδιωτικές εταιρίες. Τους κανόνες του παιχνιδιού θα τους βάλει ο δήμος σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρίες μπορούν πολύ πιο γρήγορα να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες.

Και επίσης, πρέπει να αλλάξει αυτή η εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει σήμερα σε πολλές γωνιές της πόλης. Εμβληματικά Μνημεία και τοπόσημα της Θεσσαλονίκης απαξιώνονται.

Στα προσωπικά μου στοιχήματα ως δημάρχου, τοποθετώ τον άμεσο ευπρεπισμό των αξόνων της Αριστοτέλους και της Δημητρίου Γούναρη με έργα ανάπλασης έστω και μικρής κλίμακας, ώστε να σηματοδοτηθεί η αλλαγή στην καθημερινότητα και την εικόνα της πόλης μέχρι τα Χριστούγεννα του ’19. Σταδιακά αντίστοιχες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν σε όλες της γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ο δήμος θα πρέπει δημιουργήσει μηχανισμό ο οποίος θα ασχολείται με την συντήρηση της καλής εικόνα της πόλης. Θα παρέχει δικά του μέσα, αλλά και θα συντονίζει εθελοντές και ιδιώτες χορηγούς για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τους βανδαλισμούς.

Στο σχέδιο μου, για μια Θεσσαλονίκη ελκυστική και σύγχρονη, περιλαμβάνονται προτάσεις που θα αναδείξουν την σπουδαία ιστορία της, την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά και την «φρεσκάδα» της πανεπιστημιούπολης. Διοργάνωση φεστιβάλ, εκδηλώσεων και εκθέσεων με την συμμετοχή καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας, χρήση νέων τεχνολογιών και δικτύων. Πιστεύω ότι η πόλη μου θα κερδίσει μια σοβαρή θέση στο σύγχρονο κόσμο, όχι μόνο αυτόν που ξέρουμε από τη γεωγραφία, αλλά και αυτόν στο ψηφιακό οικοσύστημα. Αναγνωρίζοντας κάθε τι θετικό από τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα αυτής της πόλης όπως η κινητικότητα, η εξωστρέφεια και ο αέρας του κοσμοπολιτισμού, θα βάλουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα σύγχρονο δρόμο υψηλών ταχυτήτων».

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΗΤΚΑΣ, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.): «Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου που φιλοξενούν ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος συνεισφέρει (με οικονομικά κίνητρα, ατέλειες, επιδοτήσεις, παροχή υπηρεσιών κ.λπ.) στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Στη Θεσσαλονίκη, αντίθετα, και παρά το γεγονός ότι το Αριστοτέλειο διάγει παρατεταμένη περίοδο υποχρηματοδότησης, η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να εισπράττει πάνω από 700.000 € ετησίως για δημοτικά τέλη. Εσείς πώς νομίζετε ότι μπορείτε να συνδράμετε το ΑΠΘ;»

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ (ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Υπάρχει ανάγκη συνεργασίας του Α.Π.Θ. με τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Εταιρεία για κοινές προτάσεις προγραμμάτων, όπως και η συστηματική πρακτική άσκηση φοιτητών στις υπηρεσίες του δήμου και όχι μόνον.

Εμείς θα συνεχίσουμε τις καλές πρακτικές της διοίκησης Μπουτάρη και την επαφή και συνεργασία με το Α.Π.Θ., όπως είναι η ετήσια εκδήλωση κάθε Οκτώβριο στην Πλατεία Αριστοτέλους (ΤΟ ΑΠΘ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ) και οι «ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟ ΑΠΘ» στη διάρκεια της φοιτητική εβδομάδας.

Υπάρχει βούληση οι συνέργειες με τον Δήμο να συνεχιστούν και να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο. Πρέπει αυτές οι συνεργασίες να μην είναι παροδικές και τυχαίες αλλά να σχεδιάζονται από κοινού».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Έχω μια συνολικά διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο των Πανεπιστημίων και τη σχέση τους με την πόλη. Η τελευταία δυστυχώς φαίνεται αδύναμη να ενσωματώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα και να ωφεληθεί από την παρουσία της σε τομείς πέραν του οικονομικού. Έχει περιοριστεί στην προσφορά στέγης, τροφής και ψυχαγωγίας χωρίς να μπορεί να σχηματοποιήσει νέες μορφές συνεργασίας και προσφοράς. Ορισμένες λίγες συνέργειες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το Δήμο και άλλους φορείς είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στόχος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μεγαλύτερων προγραμμάτων όπως για παράδειγμα αυτό της Βαρκελώνης με το «Do it in Barcelona». Εκεί η ίδρυση start up επιχειρήσεων από τους σπουδαστές και τους αποφοίτους, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και ιδιαίτερα στους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς της οικονομίας, η ανάληψη μελετών και εφαρμογών στις μετακινήσεις, στο περιβάλλον, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση συνθέτουν ένα μοναδικό πλέγμα συνεργειών αμοιβαίας ωφέλειας για την πόλη και το Πανεπιστήμιο. Τέλος, οφείλουμε να στοχεύσουμε και στη μόνιμη εγκατάσταση των ενδιαφερόμενων εδώ στην πόλη. Να μείνουν εδώ ως κάτοικοι, ως επιχειρηματίες, ως ένα υψηλού επιπέδου διανοητικό κεφάλαιο. Κρατείστε στο σημείο αυτό τις εξελίξεις στο δημογραφικό προφίλ του Δήμου, που θέλουν την πόλη να γερνάει και τους νέους να εγκαταλείπουν το κέντρο της προς άλλους όμορους δήμους ή το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά στο ποσό των δημοτικών τελών, θα εξετάσουμε μαζί με τις πρυτανικές αρχές μία γενναία μείωσή του».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ):

«Το ΑΠΘ δικαίως θεωρεί ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου δεν υπήρξαν αντίστοιχες της συνεισφοράς του ιδρύματος. Το πρόβλημα δυστυχώς δεν αφορά μόνο το ΑΠΘ αλλά εντέλει το σύνολο του αστικού ιστού. Αναφορικά με το ύψος των ανταποδοτικών τελών, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά για όλη την χώρα και όχι αποσπασματικά για το ΑΠΘ. Προτείνουμε τη σύσταση ομάδας εργασίας των συναρμόδιων υπουργείων, της ΚΕΔΕ και εκπροσώπων της Συνόδου των Πρυτάνεων που θα προτείνει μεταβολές του νομοθετικού πλαισίου ως προς τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΕΙ. Αναφορικά με την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών, η παράταξή μας έχει καταθέσει συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του Δήμου στην κατεύθυνση μεγιστοποίησης και βελτιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ):

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο παράγει επιστήμη πολύ υψηλού επιπέδου και λειτουργεί άρτια και οργανωμένα με τις άοκνες προσπάθειες των πρυτανικών αρχών, του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε πάντοτε σε άριστη συνεργασία με το ΑΠΘ και να συνδράμουμε στην επίλυση των προβλημάτων του. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των οικονομικών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία θα προχωρήσουμε, θα εξετάσουμε ποιες πραγματικές δυνατότητες υπάρχουν, ώστε να συμβάλλουμε στην ελάφρυνση της οικονομικής πίεσης που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο».

ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ):

«Το θέμα των ανταποδοτικών δημοτικών τελών θα τεθεί σε νέα βάση όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία, όταν δηλαδή θα περάσουμε σε μια νέα μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων που θα επιβραβεύει όσους ανακυκλώνουν και θα επιβαρύνει όσους ρυπαίνουν.

Το ΑΠΘ θα μπορεί τότε όχι απλά να μειώσει το ύψος των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά ακόμα και να κερδίσει αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Επίσης στο ζήτημα των ανταποδοτικών τελών για τον φωτισμό, ο δήμος έχει σκοπό να επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος.

Η συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα με το ΑΠΘ θα του επιτρέψει να αποκομίσει κέρδος. Βραχυπρόθεσμα ο δήμος είναι πρόθυμος να συζητήσει με το ΑΠΘ για την επίλυση κάθε προβλήματος προς αμοιβαίο όφελος, έχοντας και ως στόχο να χρησιμοποιήσει εκπτώσεις στα ανταποδοτικά τέλη ως κίνητρο για να ενισχύσει την έρευνα, την νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις καινοτόμες δράσεις».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΚΗΣ, Πρόεδρος ΔΣ του Μητροπολιτικου Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) : «Tα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει δυναμική παρουσία στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς νέων καλλιτεχνών και πόλο έλξης διεθνών ακροατηρίων. Ποια συγκεκριμένα βήματα σχεδιάζει η νέα δημοτική αρχη για να αξιοποιήσει και να προάγει την πορεία αυτή προς όφελος όλης της πόλης;»

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ (ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Οργάνωση Δημητρίων (masterclasses για νέους όλων των τεχνών), παροχή ακόμη καλύτερης εκπαίδευσης στα ιδρύματα που εποπτεύει ο Δήμος, ενίσχυση νέων καλλιτεχνών με δημιουργία «πόλων» ανάπτυξης καταστημάτων σε άδειες γωνιές της πόλης. Αλλά ο Δήμος δεν παράγει πολιτική «από πάνω». Ενισχύει τις καλλιτεχνικές φωνές, πριμοδοτεί εκδηλώσεις νέων σχημάτων (ο επιτυχημένος θεσμός φιλοξενίας θεατρικών σχημάτων στο Άνετον). Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία και ήδη αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μεταξύ ΑΠΘ, Δήμου, ΚΟΘ, ΚΘΒΕ, φεστιβάλ κινηματογράφου».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Είχα την ευκαιρία σε αυτήν την προεκλογική περίοδο να παρουσιάσω ένα πρόγραμμα 12 σημείων για τον πολιτισμό της πόλης. Η βασική αρχή μας είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων, των πόρων. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη . Για να το πετύχουμε θα στραφούμε σε πολιτιστικά events μεγάλης κλίμακας. Οι σημαντικότερες εξαγγελίες μας :

1. Δημιουργία Οργανισμού Πολιτισμού που θα συγκεντρώνει όλες τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου. Με δικό του ξεχωριστό προϋπολογισμό, με εξειδικευμένο καλλιτεχνικό διευθυντή και προσωπικό, απαλλαγμένος από επιθυμίες και διαθέσεις του κάθε αντιδημάρχου.

2. διεξαγωγής ενός μεγάλου ενιαίου φεστιβάλ πόλης στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου γύρω από το οποίο θα συνασπίζονται όλες οι πολιτιστικές προσπάθειες. «Μία πανστρατιά των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης με στόχο να προσελκύσουμε νεανικό και μη ακροατήριο από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια

3. Μετασχηματισμός των Δημητρίων. Λιγότερες αλλά ελκυστικότερες εκδηλώσεις με στόχο τη μετατροπή τους σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας.

4. Συνέργειες με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, υποστήριξη όλων των θεσμικών πολιτιστικών φορέων, ένταξη τους στον προγραμματισμό τουριστικής ανάπτυξής της».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ):

«Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού και με την υποστήριξη των πολιτιστικών θεσμών η πόλη έχει αποκτήσει μία δυναμική και ένα μεγάλο ενδιαφέρον τόσο των νέων καλλιτεχνών όσο και πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. H εξωστρεφής πολιτιστική πολιτική που ακολουθήθηκε και με την διοργάνωση του θεατρικού και μουσικού showcase έφεραν σε επαφή τους παραγωγούς και υποστηρικτές του σύγχρονου πολιτισμού της Ευρώπης, και όχι μόνο, με την πόλη και τους δημιουργούς της.

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της διάχυσης της πληροφορίας σχετικά με τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, μέσω της «διπλωματίας πολιτισμού», που θα σχεδιάσουμε, ώστε η πόλη σε συνδυασμό και με την ανάδειξη της ιστορικής της μνήμης αλλά και άλλων πεδίων πολιτισμού να αποκτήσει την ταυτότητα της «εναλλακτικής πόλης» σύγχρονου πολιτισμού. Σκοπός είναι να γίνει σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος, να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.

Υπάρχει το δυναμικό, το περιεχόμενο, υπάρχει η διάθεση και το όραμα, απαιτείται νέος σύγχρονος σχεδιασμός».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ):

«Έχουμε παρουσιάσει εκτενώς σε ειδική εκδήλωση το πρόγραμμά μας για τον πολιτισμό. Στόχοι μας είναι η προβολή της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της πόλης, η ενίσχυση της εξωστρέφειάς της και η στήριξη όλων των πρωτογενών δημιουργικών δυνάμεων, κυρίως των νέων, με σκοπό να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε μία σύγχρονη παγκόσμια μεγαλούπολη. Θα δώσουμε ιδιαίτερη μέριμνα στις καλλιτεχνικές και δημιουργικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, με στόχο να προσφέρουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να παραμείνουν στην πόλη μας, και να συνεχίσουν να δημιουργούν. Θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση, την οικονομική ενίσχυση και το διεθνή προσανατολισμό των Δημητρίων, ενός θεσμού που όχι μόνο θα ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, αλλά θα αποτελέσει και πόλο έλξης των νέων της πόλης μας και των ξένων επισκεπτών. Επίσης, σε συνεργασία με την πολιτεία, θα στηρίξουμε τους μεγάλους θεσμικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο κτλ., για την ενδυνάμωση τους και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, προκείμενου να στρέψουμε τα φώτα προβολής του παγκόσμιου γίγνεσθαι στη Θεσσαλονίκη».

ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ):

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αναβαθμίσει τους καταξιωμένους θεσμούς της πόλης, ξεκινώντας από τα Δημήτρια όπου επιδιώκει να προσελκύσει καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση. Θα ενισχύσει τα μουσικά σύνολα του Δήμου, τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, τα Μουσεία. Το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει και την μετατροπή του παλιού εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα αποδοθεί στο MOMuS και θα στεγάσει την μόνιμη συλλογή Κωστάκη, ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί εκθέσεις έργων διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνών. Θα επιδιώξω την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με εικαστικές παρεμβάσεις που θα λειτουργούν ως τοπόσημα -όπως γίνεται σήμερα με τα γλυπτά του Ζογγολόπουλου- σε χώρους όπως αυτούς της ΔΕΘ και της Νέας Παραλίας.

Ο δήμος θα αξιοποιήσει δημόσιους χώρους, μνημεία και αίθουσες για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών της πόλη μας, με στόχο να στηρίξει και να ενισχύσει την τοπική πολιτιστική παραγωγή και παράλληλα θα επενδύσει στη διοργάνωση φεστιβάλ που θα προσελκύσουν και ξένους καλλιτέχνες. Νέες καινοτόμες δράσεις, ανάδειξη κάθε καλλιτεχνικού ρεύματος είναι αναγκαίες για να εκφράσουν την ζωντάνια της πόλης μας και να φέρουν την πόλη μας στην διεθνή επικαιρότητα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ, Πρόεδρος Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) «Ανεργία, αποβιομηχάνιση και Ανάπτυξη, είναι οι μεγαλύτερες πληγές της Θεσσαλονίκης. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης η ανεργία, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία (ΕΚΘ) αγγίζει το 30%. Με αυτά τα δεδομένα, πως θα μπορούσατε εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος να συνδράμετε ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να μειωθεί η ανεργία.»

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ (ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Δήμος, Περιφέρεια, Πανεπιστήμια μπορούν να απασχολήσουν ένα μεγάλο μέρος των άνεργων νέων μας με έναν αξιοπρεπή μισθό. Δυστυχώς ο Δήμος πέραν του οκ!thess, των δωρεάν σεμιναρίων που ήδη προσφέρει στους ανέργους για συγγραφή βιογραφικών, εκμάθηση σε πρώτο επίπεδο γλωσσών χρήσιμων στον τουρισμό δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Η αύξηση του τουρισμού που έχει παρατηρηθεί λόγω του επιτυχημένου σχεδιασμού της πρακτικής διπλωματίας των πόλεων θα συνεχιστεί, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει τουριστικός προορισμός εσωτερικών και εξωτερικών επισκεπτών.

Για τα σοβαρότερα ζητήματα, όπως λ.χ. κλειστά εργοστάσια και επιχειρήσεις, γνωρίζουμε όλοι ότι εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων των δήμων. Ευχαρίστως θα συνεργαστούμε με την κεντρική διοίκηση και κάθε φορέα προς την κατεύθυνση αυτή».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Η κρίση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία δεν είναι υπόθεση της τελευταίας δεκαετίας. Για να αντιστρέψουμε μία κατάσταση πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος το πρόβλημα.

Χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις- ο δήμος μπορεί να συμβάλλει έχοντας να παρουσιάσει ένα φιλόδοξο αστικό τοπίο και μια πόλη λειτουργική. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια. Τουρισμός, ΔΕΘ, κόμβος εμπορίου, κόμβος εκπαίδευσης.

Χρειαζόμαστε μεγάλες υποδομές που θα αλλάξουν το χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Πρέπει να στηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις start ups στην πόλη. Να κρατήσουμε του απόφοιτους των Πανεπιστημίων εδώ – να ερευνήσουν εδώ, να καινοτομήσουν εδώ ώστε να παράγουν νέο πλούτο εδώ.

Η επιθυμητή ανάπτυξη που θα επιφέρει και μεγαλύτερες δημοσιονομικές δυνατότητες και νέες θέσεις εργασίας πρέπει να προέλθει από τους διεθνώς εμπορεύσιμους τομείς της οικονομίας και όχι μόνον από την κατανάλωση. Αυτό είναι το στοίχημα εάν θέλουμε να μπούμε σε μία σταθερά αναπτυξιακή τροχιά. Σε αυτήν την προσπάθεια, μια μεγάλη πόλη μπορεί να συνδράμει».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ):

«Νομίζω αγαπητέ πρόεδρε ότι θα πρέπει να δείτε ξανά τα στοιχεία σας γιατί η ανεργία στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης άγγιξε και ξεπέρασε το 30% το 2013 και το 2014 επί συγκυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου. Τώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία στο τέλος του 2018 στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ήταν στο 19,3%. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό τους υποαπασχολούμενους πράγματι μπορεί να φτάνει το 23%.

Για να σας απαντήσω όμως, η δική μας διοίκηση θα βάλει μετρήσιμους στόχους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα καλέσουμε το Εργατικό Κέντρο να μας κρίνει με βάση αυτούς τους στόχους στο τέλος της τετραετίας. Προφανώς ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να βρει επενδυτή για το Χαλυβουργείο που έκλεισε στα τέλη του 2014. Επενδυτή βρήκε όμως το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης όμως, αναλαμβάνοντας μητροπολιτικές πρωτοβουλίες, θα μπορούσε να προωθήσει την επαναλειτουργία της μονάδας της ΒΦΛ για την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και την παραγωγή οργανικών λιπασμάτων.

Φυσικά ο δήμος μπορεί και θα γίνει αρωγός και συντονιστής της προσπάθειας η Θεσσαλονίκη να γίνει επίκεντρο ανάπτυξης της Κοινωνικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ)

«Για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ο συνδυασμός μας έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Σχεδιάζουμε την ίδρυση κέντρου υποδοχής επιχειρηματιών και επαγγελματιών, με την επωνυμία «Thessaloniki Business Region» υπό την εποπτεία του δήμου. Για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας θα απαλλάξουμε από τα δημοτικά τέλη για κάποιο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα για δύο χρόνια, καινούργιες επιχειρήσεις που ιδρύονται από νέους σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Επίσης, θα συγκροτήσουμε ομάδα συμβούλων μέσα στο δήμο για νέες επιχειρήσεις.

Πολύ σημαντική θα είναι η συμβολή και της τεχνολογίας. Σχεδιάζουμε τη συγκρότηση του Digital Lab, ενός ειδικά διαμορφωμένου και πλήρως εξοπλισμένου χώρο που θα παρέχει ο Δήμος, μέσω του οποίου επιχειρηματίες και developers με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την δυνατότητα να εξελίξουν τις ιδέες τους και να δουλέψουν πάνω στη ανάπτυξη εφαρμογών. Παράλληλα, μία από τις κορωνίδες του προγράμματός μας είναι η επιδίωξή μας να αποκτήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το χαρακτήρα σημείου εκκίνησης κρουαζιέρας (home port). Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην κρουαζιέρα, θα έρχονται τουλάχιστον μία-δύο μέρες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Θα μένουν στα ξενοδοχεία της πόλης, θα ψωνίζουν από την αγορά της και θα απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Συνέπεια θα είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μια μεγάλη ανάσα για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλέσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλές επιχειρήσεις θα προσλάβουν περισσότερο προσωπικό για τις ανάγκες τους».

ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ):

«Ο Δήμος παίζει βασικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία μιας πόλης. Είναι ο θεσμός που φέρνει χρήματα από την ΕΕ και προσελκύει επενδύσεις με τις πολιτικές του. Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχω σκοπό να αξιοποιήσω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης για να πετύχουμε αειφόρα ανάπτυξη. Στόχος μου είναι να επενδύσω στην «Έξυπνη Πόλη» ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του δήμου και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Το σχέδιο μου για τη ανάπτυξη περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες, όπως : Στενή συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της πόλης για την ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας. Ενίσχυση του Τουρισμού, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα και αναβαθμίζοντας τα μνημεία, προχωρώντας σε μια επιθετική καμπάνια, με διπλωματία πόλεων και με σεμινάρια προς τους επαγγελματίες του τουρισμού με σκοπό να παρουσιάζουν πιο ελκυστικά στους επισκέπτες το τουριστικό προϊόν της πόλης. Ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της πόλης. Επένδυση στην ενέργεια, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, του κράτους, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και ιδιωτών, με τρόπο που θα ενισχύσει τον κατασκευαστικό τομέα. Εφαρμογή ενός χωροταξικού σχεδίου που θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας την Θεσσαλονίκη εμπορικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων με υποδομές logistics που θα αξιοποιούν το λιμάνι της και τον σιδηρόδρομο.

Για να τα πετύχουμε αυτά σκοπεύω να προχωρήσω στην ίδρυση και ενός Επιχειρηματικού Συμβούλιου του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την υλοποίηση κοινών ενεργειών όλων των φορέων και τη χάραξη στρατηγικών στόχων ανάπτυξης της επιχειρηματικής ταυτότητας της πόλης με εξωστρεφή προσανατολισμό. Το συμβούλιο αυτό θα αναλάβει να εκπονήσει μια Μελέτη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κατόπιν σχετικής χαρτογράφησης των αναπτυξιακών και επιχειρηματικών δυνατοτήτων κάθε κοινότητας που θα προωθήσουν τις κατάλληλες πολιτικές».

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.) «Πως θα βοηθήσετε την αγορά της πόλης, η οποία είναι ο πνεύμονας της οικονομίας μιας πόλης, τα φώτα της πόλης και η ζωντάνια της πόλης;»

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ (ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Δήμος, Περιφέρεια, Πανεπιστήμια μπορούν να απασχολήσουν ένα μεγάλο μέρος των άνεργων νέων μας με έναν αξιοπρεπή μισθό. Δυστυχώς ο Δήμος πέραν του οκ!thess, των δωρεάν σεμιναρίων που ήδη προσφέρει στους ανέργους για συγγραφή βιογραφικών, εκμάθηση σε πρώτο επίπεδο γλωσσών χρήσιμων στον τουρισμό δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Η αύξηση του τουρισμού που έχει παρατηρηθεί λόγω του επιτυχημένου σχεδιασμού της πρακτικής διπλωματίας των πόλεων θα συνεχιστεί, ώστε η Θεσσαλονίκη να γίνει τουριστικός προορισμός εσωτερικών και εξωτερικών επισκεπτών.

Για τα σοβαρότερα ζητήματα, όπως λ.χ. κλειστά εργοστάσια και επιχειρήσεις, γνωρίζουμε όλοι ότι εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων των δήμων. Ευχαρίστως θα συνεργαστούμε με την κεντρική διοίκηση και κάθε φορέα προς την κατεύθυνση αυτή».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας επέδρασε αρνητικά και στην εμπορική κίνηση της πόλης. Πολλοί είδαν όμως αυτή την αλληλουχία γεγονότων ως μία αναπόδραστη εξέλιξη και ως μία βολική λειτουργία. Αφέθηκε το κέντρο της πόλης στην τύχη του κα οι έμποροι μόνοι να παλεύουν με τα κύματα.

Πιστεύω ότι μία καθαρή και ανακαινισμένη Αριστοτέλους, ένα λειτουργικό Μετρό, η ύπαρξη φωτισμού παντού μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα. Νέα parking, νέες θέσεις στάθμευσης και ανασχεδιασμός του συστήματος ελεγχόμενης, θα δημιουργήσουν νέα δυναμική.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, στολισμός Χριστουγέννων ( δείτε τα Τρίκαλα), αύξηση θεματικού τουρισμού, ακτοπλοϊκές συνδέσεις μπορούν αθροιστικά να αναζωογονήσουν την εμπορική κίνηση. Πέραν αυτών, μέσα από ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα αναπλάσεων μπορούμε να αποτυπώσουμε στο χώρο τις φιλοδοξίες της νέας πόλης. Μία πόλη καθαρή, με ευταξία και ασφάλεια μπορεί να προσελκύσει νέους πελάτες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΖΙ):

«Με συγκεκριμένα τοπικά σχέδια κ. Φιλιππίδη. Άλλο για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, άλλο για κάθε γειτονιά, διαφορετικό για την περιοχή των Δικαστηρίων, άλλο για τον άξονα της Όλγας και πάει λέγοντας και πάντα με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου.

Να είστε σίγουρος πως αμέσως μετά τις εκλογές θα σας ζητήσουμε να μας πείτε, να μας πουν οι άνθρωποι που ξέρουμε ότι δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για να κρατήσουν ζωντανή την εμπορική τους επιχείρηση, που σας δυσκολεύει ο δήμος και πως μπορεί να σας βοηθήσει.

Και να είστε σίγουροι όλοι και όλες στον Εμπορικό Σύλλογο πως μαζί με τη νέα διοίκηση του δήμου θα… ανάψουμε τα φώτα της πόλης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ):

«Για την ενίσχυση της αγοράς της πόλης μας σε πρώτη προτεραιότητά μας βρίσκεται η απόκτηση από τη Θεσσαλονίκη του χαρακτήρα παγκόσμιου προορισμού, ώστε να αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό 365 μέρες το χρόνο και να μετατραπεί σε ευρωπαϊ

Keywords
θεσσαλονικη, ζορπιδησ, δραση, Χριστούγεννα, αναδιαρθρωση, σημαίνει, ελλαδα, γιωργοσ, ελασ, ΔΕΘ, συμμετοχή, kiosk, εκλογες, εταιρεία, ΑΠΘ, προσφορες, barcelona, ηλεκτρονική, κεδε, αει, νέα, εκπτωσεις, κοθ, κθβε, θεατρο, γίγνεσθαι, υφανετ, εκθ, ups, σαμαρας, βενιζελος, βφλ, business, home, τραπεζες, logistics, μετρο, τρικαλα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, Κορμός Χριστουγέννων, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, αποτελεσματα, φεστιβαλ κινηματογραφου, οικονομικη κριση, επιθυμιες, επιδοτησεις, το στοιχημα, το πρωτο θεμα, ζορπιδησ, δημοτικη αστυνομια, ηλεκτρονική, το θεμα, ανακυκλωση, αστυνομια, αυτοκινητα, βυζαντινο μουσειο, βφλ, γωνιες, δημος θεσσαλονικης, δουλεια, δωρεαν, εδρα, εμπορικη, εργαλεια, θεμα, κθβε, ξενοδοχεια, οικονομια, πιεση, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, τυχη, υφανετ, υψος, ups, αγορα, αει, αυξηση, εξαιρεσεις, αξιζει, ανεργια, ανοδος, απλα, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, βαλκανια, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γεωγραφια, γινει, γινεται, γινονται, γίγνεσθαι, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, δειτε, διοικηση, δικη, δομη, δωσει, δικτυο, δυναμικο, ευκαιρια, υπαρχει, εκθεσεις, εκμεταλλευση, ελασ, ελξης, εμειναν, ενεργεια, ενημερωση, εργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ερευνα, ερχονται, εσωτερικων, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, εμποροι, ιδεες, ιδια, η δικη, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, θεσεις εργασιας, θετικο, ιδρυμα, εικονα, κεδε, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυματα, κινηση, κλιμα, κοθ, κομποστοποιηση, κομβος, κρουαζιερα, κρατικο, λειτουργια, λογο, μακεδονια, μεγαρο μουσικης, μεριμνα, μειωση, μνημεια, μορφη, μπορειτε, νεες θεσεις εργασιας, νεες επιχειρησεις, ξερετε, ομαδα, παντα, ομορφη, οραμα, ουσια, οφελος, οχηματα, πεδιο, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πηγη, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, πρυτανης, ριζα, ρολο, σεμιναρια, σιγουρος, συγκεκριμενα, συντηρηση, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, τουρισμος, υλοποιηση, φεστιβαλ, φευγοντας, φυσικα, φτανει, ψηφιακο, ασφαλεια, βηματα, business, δημοτικα, δουλειες, εφαρμογη, εξοπλισμος, ερωτησεις, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, kiosk, logistics, μελετη, μπροστα, ογκο, πηγες, πληγη, πληγες, σημαίνει, θελω να, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα