Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις μνήμης με τίτλο "Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιρκενάου" για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη απο τις 14 έως τις 18 Μαρτίου στη πόλη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 11:30 θα πραγματοποηθεί πορεία μνήμης με αφετήρια την πλατεία Ελεθερίας με κατάληξη τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στη δυτικά της πόλης στη μνήμη των 50.000 Εβραίων Ελλήνων που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

"Είναι η έκτη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί η πορεία μνήμης, είναι μια ιδέα, η οποία αγκαλιάστηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του εβραϊκού ζητήματος ήταν κάτω από το χαλί. Αποφασίσαμε σιγά σιγά να αναδείξουμε την εβραϊκή ταυτότητα της πόλης. Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον εάν δεν ξέρεις το παρελθόν", ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

"Για τη διοίκηση του δήμου οι εκδηλώσεις έχουν μία διαφορετική σημασία καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για το κτίσιμο του μουσείο του Ολοκαυτώματος", πρόσθεσε σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της περιοχής, η οποία είναι σημαντική, τονίζοντας παράλληλα πως ωριμάζει η ιδέα να χτιστεί το εβραϊκό σχολείο.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Βαρσακέλης σημείωσε ότι "το ΑΠΘ είναι στενά συνδεδεμένο με την εβραική κοινότητα της πολης. Εκατοντάδες εβραίοι φοιτητές σπούδαζαν στο Αριστοτέλειο προπολεμικά και πολλοί απο αυτούς, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 80, άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περίοδο 1943- 44. "
"Θεωρούμε ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία αρχίζει και εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη ξανά το τέρας του αντισημιτισμού. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή, αλλά το βλέπουμε σε πολλές χώρες ακροδεξιές παρατάξεις να έχουν σημαντική πολιτική δύναμη", πρόσθεσε.

"Η καθιέρωση των εκδηλώσεων δείχνει πως μετά την αποχώρηση των 76 συρμών η πόλη θέλει να γνωρίσει περισσότερο το παρελθόν. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η άνοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη αφήνει το αποτύπωμα της και ιδιαίτερα στις νέες γενιές", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότηατς Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά.

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης επισήμανε ότι "εκδηλώσεις αποτελούν πρόσκληση ρητορικής αυτογνωσίας" επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε σε "μια εποχή που η άνοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη αφήνει το αποτύπωμα της και ιδιαίτερα στις νέες γενιές".

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

- Τετάρτη 14 Μαρτίου, Προβολή ταινίας «Star Η μπαλάντα ενός λαού» του Κόνραντ Βίκυ Βραβείο Κριτικής επιτροπής Φεστιβάλ Καννών 1959 στο Ολύμπιον στις 19:00-21:00.

Ακολουθεί συζήτηση με τους Θωμά Λιναρά, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου Βελισσάριο Κοσσυβάκη, εταιρεία διανομής New Star Cinema Δημήτρη Γουλή, ΕΔΙΠ, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Ο τραγικός έρωτας ανάμεσα σε μια Ελληνοεβραία και έναν αξιωματικό των Ναζί, συμβολίζοντας την ανθρώπινη αγνότητα η οποία νικιέται από το φασισμό κι τις φυλετικές προκαταλήψεις. Είναι η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων από τη Θεσσαλονίκη το 1943.

- Παρασκευή 16 Μαρτίου, Ομιλία Αντωνίου Χορωδία ΑΠΘ διεύθυνση Εριφύλης Δαμιανού «Οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες. Εβραίοι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1928 1945» στην αίθουσα τελετών ΑΠΘ στις 19:00.
Συναυλία από το χορωδιακό εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ «Morena Me Llaman” “Yo m’ enamori d’ un aire”.

Σεφαραδίτικα τραγούδια Χορωδιακή επεξεργασία Χρύσα Σκαρλάτου «Δώδεκα χτύπησαν οι δείκτες» Δημήτριος Θέμελης.

Ποίηση: Γεώργιος Θέμελης
Μουσικό θέμα από την ταινία "Schindlers's List", John Williams "'Ασμα ασμάτων", Μίκης Θεοδωράκης από το έργο ""Μαουτχάουζεν", Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλης, Σόλο φωνή: Σοφία Ελευθερίου, Βιολί: Άννα Σφακιανάκη, Φλάουτο Σοφία Λιολιοπούλο, Κιθάρα: Άγγελος Καμώτσος, Πιάνο: Γιώργος Γεωργιάδης, Διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού.

- Σάββατο 17 Μαρτίου, Συναυλία ΠΑΜΑΚ

- Κυριακή 18 Μαρτίου, Πορεία Μνήμης, Πλατεία Ελευθερίας

Θα παίξει το σύνολο εγχόρδων "Ροτόντα", σχήμα μαθητών και μαθητριών του Κρατικού Ωσείου Θεσσαλονίκης, Διευθύνει η καθηγήτρια βιολιού, Ειρήνη Ντράγκνεβα, Βιολί: Μίνα Αμανατίδου, Ζαφειρένια Γεμιστού, Αντώνης Γκεβοργκιάν, Τάσος Ζαχαράκης, Αλέξαδρος Κιουρζιάδης, Δημήτρης Κιουρτσιάδης, Βασιλική Κλεισάρη, Ηλίας Ναχμίας & Δημήτρης Ποζίδης. Βιολοντσέλο: Κατερίνα Σεγκούνα - Πλιόγκου, Κιθάρα: Δέσποινα Κόπανου.

O Yehuda Poliker θα κλείσει την εκδήλωση με ένα τραγούδι.

- 20:00, Έκθεση, Φουαγιέ Δήμου, "Ναζιστικό Γερμανικό Στρατόπεδο θανάτου Konzentrationslager Auschwitz" με την υποστήριξη της Α.Ε. της Πρέσβεως της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κυρίας Anna Auschwitz Birkenau. Μετά την τελετή εγκαινίων θα ακολουθήσει εκδήλωση που θα συνοδέυσει μουσικά ο πιανίστας Marian Sobula.

Keywords
Τυχαία Θέματα