Όλα όσα μπορείτε να κάνετε το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν pizza, brunch για όλα τα γούστα, αλλά και πολλές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και stand up comedies περιλαμβάνει το πρόγραμμα του διημέρου στη Θεσσαλονίκη.

Κάτοικοι και επισκέπτες που θα περάσουν το σαββατοκύριακο στην πόλη έχουν πολλές επιλογές διασκέδασης για όλες τις ώρες της ημέρας, είτε βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, είτε στην περιφέρεια.

Διαβάστε τις επιλογές του Thestival και κάνετε

τις δικές σας! Καλό σαββατοκύριακο!

Opening με δωρεάν πίτσα

Το Pizza Store έρχεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μία ανάσα από το Λευκό Πύργο και φέρνει την ιδέα να δημιουργείς τον δικό σου συνδυασμό από τα ποιοτικά υλικά που σου προσφέρει μπροστά σου.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ σε προσκαλεί να το γευτείς και θα προσφέρει δωρεάν πίτσα για όλους.

Μουσική: Soulfood Thessaloniki

Info:

Pizza Store, Δημητρίου Γούναρη 11, Κέντρο Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα KinderDocks

Πρεμιέρα για το KinderDocks στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το «Childhood»

Childhood, Margreth Olin, Νορβηγία, 90′, 2017

Σε ένα πρότυπο νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο, για παιδιά ηλικίας 1-7 ετών, η μάθηση είναι πάνω από όλα διασκέδαση, χωρίς τεστ ή εξετάσεις. Το νηπιαγωγείο, κρυμμένο μέσα στο δάσος, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών και στον τρόπο με τον οποίο καθένας τους αντιλαμβάνεται τη δουλειά του. Γιατί όμως το να μεγαλώνει ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη δυτική κοινωνία της πρόνοιας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν από την ταινία, δίνοντας έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, ανοίγει μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά, αναδεικνύει το θέμα της εμπιστοσύνης μεταξύ μεγάλων και παιδιών, και μας επιτρέπει να γίνουμε μέρος του μαγικού κόσμου των παιδιών από τη δική τους οπτική ενώ παίζουν και μαθαίνουν. Στο μαγικό σύμπαν του ονείρου και του παιχνιδιού, ακολουθώντας τον ρυθμό των τεσσάρων εποχών, η σκηνοθέτις εισέρχεται με λεπτότητα και αγάπη στη ζωή αυτής της μικρής κοινότητας, παρατηρώντας επί έναν χρόνο από κοντά την ομάδα των μεγαλύτερων παιδιών (7 ετών), που το φθινόπωρο θα φύγουν για να πάνε στο δημοτικό. Η ταινία προβάλλεται σε πρεμιέρα για την Ελλάδα.

Info:

Θεσσαλονίκη, Σάββατο 21/10, ώρα 12:00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

3ο Thessaloniki Animation Festival

Το 3ο Thessaloniki Animation Festival (TAF) διοργανώνεται από την AddArt με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων και την πολύτιμη στήριξη του ιδρύματος Heinrich-Böll-Stiftung στον ιστορικό κεντρικό κινηματογράφο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ” με προβολές animation από όλο τον κόσμο και την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης για τις ομιλίες και εργαστήρια, από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου 2017.

To Festival το διοργανώνει η Αστική μη Κερδοσκοπική οργάνωση AddArt με αντικείμενο τη συνεισφορά και προώθηση του πολιτισμού.

Οι καλεσμένοι του TAF για το 2017

-> Ο Γιάννης Ζουγανέλης, που δεν χρειάζεται συστάσεις να μοιραστεί μαζί μας στο Master Class που θα δώσει για το Voice Acting δηλαδή μυστικά της υποκριτική φωνής με την εμπειρία του σε πολλές ταινίες animation.

-> Ο Θάνος Γιουβανούδης ένας από τους clean up & in between animator στην τελευταία ταινία από το Studio Ghibli το “RED TURTLE” όπου και θα μας μιλήσει για την δουλειά του.

-> Ο πολυβραβευμένος Γερμανός animator Gerhard Funk όπου και θα μιλήσει για τις δικές του μικρού μήκους ταινίες και παραγωγές.

-> Ο Χρήστος Παπαδρεόπουλος αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος animator της Θεσσαλονίκης όπου και θα παρουσιάσει την δική του σκοπιά στην τέχνη του animation σε ένα ακόμα Master Class.

-> Τέλος οι Chloé Alliez & Violette Delvoye από το Βέλγιο όπου θα έρθουν να μοιραστούν την τέχνη τους στο Stop Motion Animation και να κάνουν μια μικρή παραγωγή ενός επεισοδίου της σειράς που γυρνάν γυρίζοντας και οι ίδιες την Ευρώπη
σε μορφή WorkShop.

Στο TAF θα διεξαχθεί διαγωνισμός ταινιών animation μικρού μήκους, με βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες. Πάνω από 13 ώρες animation μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. (Περισσότερα ΕΔΩ).

Info:

3o Thessaloniki Animation Festival
19-22/10/2017
Κινηματογράφος ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ, Φιλ. Εταιρείας 44
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λογοτεχνικός περίπατος “Ξυπόλυτοι ήρωες” @ Public Τσιμισκή

Η dot2dot και τα Public σας προσκαλούν στον λογοτεχνικό περίπατο «Ξυπόλυτοι Ήρωες» βασισμένο στο βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη.

Η Θεσσαλονίκη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μας "συστήνεται" μέσα από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη "Ξυπόλυτοι Ήρωες". Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, μια παρέα παιδιών, αντιστέκονται και καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα στο ζοφερό κλίμα της εποχής. Μέσα από τις προσπάθειές τους ξετυλίγεται μπροστά μας η Θεσσαλονίκη της Κατοχής: οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι Γερμανοί, οι μαυραγορίτες και οι δωσίλογοι, τα επιταγμένα κτήρια, οι συλλήψεις και οι εκτελέσεις και φυσικά το δράμα της εβραϊκής κοινότητας, ο αποκλεισμός και η εξόντωσή της.

Αναλυτικά η διαδρομή:

1η Στάση: Καμάρα: Η Θεσσαλονίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
2η Στάση: Αλεξάνδρου Σβώλου: Δωσίλογοι και ταγματασφαλίτες
3η Στάση: Ναός Αγίας Σοφίας: Διαδηλώσεις και αντίσταση κατά των κατακτητών
4η Στάση: Πλατεία Αριστοτέλους: Οι μαυραγορίτες και ο ρόλος τους στην κατοχή
5η Στάση: Συναγωγή Μοναστηριώτων: Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης
7η Στάση: Συγγρού με Εγνατία: Τα επιταγμένα κτίρια των Γερμανών
8η Στάση: Πλατεία Ελευθερίας: Η "τελική λύση" των Εβραίων
9η Στάση: Λιμάνι: Η φυγή των κατοχικών δυνάμεων

Mετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το βιβλίο της, στο Public Τσιμισκή.

Info:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 10.30 π.μ.

Παρουσίαση βιβλίου "Η κυρία τσαγερό"

Το παιδικό βιβλίο της Όλγας Κουτμηρίδου με τίτλο «Η κυρία Tσαγερό» (εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη) θα παρουσιαστεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο – Πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα, τηλ. 2310277113).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Αδαμίδης, τ. Λυκειάρχης και δάσκαλος ποντιακής διαλέκτου στο ΠΑΜΑΚ και η συγγραφέας του βιβλίου Όλγα Κουτμηρίδου – Μεταξά.

Περίληψη:

Όλοι όσοι διαβάσουν το βιβλίο αυτό, θα ζήσουν, μαζί με τους ήρωες, τις καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό Μικρή Σάντα. Θα δουν μέσα από τα μάτια της συγγραφέως πώς βίωναν οι άνθρωποι το 1960 την φτώχεια αλλά και την αγάπη.

Η εκδήλωση, που έχει ελεύθερη είσοδο, συνδιοργανώνεται από τα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης Παιδεία και τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.

Ο Καραγκιόζης στην Παρέλαση στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

Ο Δημήτρης Καρόγλου με τη Σκιάς Όναρ θα παρουσιάσουν και αυτό το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 την κωμική περιπέτεια του Καραγκιόζη "Ο Καραγκιόζης στην Παρέλαση", στη μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ.

Λίγα λόγια για το έργο:

"Ο Πασάς ψάχνει να βρεί κάποιον που θα αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει αυτή η δουλειά και κάνει τα πάντα άνω κάτω. Το αποτέλεσμα είναι μια αστεία παράσταση στην οποία τα παιδιά πληροφορούνται για το έπος του '40 και για ποιους λόγους παρελαύνουμε κάθε χρόνο".

Info:

Μικρή Αυλαία (Εντός του κτιρίου της Χ.Α.Ν.Θεσσαλονίκης), Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ

Κόστος: Γενική είσοδος: 6€

Κουκλοθέατρο "Ψέμα στο ψέμα"

Καλώς ήρθατε παιδιά

Σε μια πόλη λαμπερή
Που οι κάτοικοί της όλοι
Την κρατάνε καθαρή

Μόλις σβήσουνε τα φώτα
Και ανοίξει η αυλαία
Όλοι μαζί θα γίνουμε
Μια όμορφη παρέα

Ένα μικρό αγόρι θα φέρει τα πάνω κάτω στην όμορφη πόλη μας. Τα ψέματα, οι ζαβολιές και τα πειράγματα δε θα του βγουν σε καλό. Λέτε οι καλές κούκλες να τον συγχωρήσουν; και τι δουλειά έχει επάνω στη σκηνή ένας θεατής;

Μια διαδραστική παράσταση κουκλοθέατρου που μέσα από το χιούμορ και τη διασκέδαση θέλει να μας δείξει πως το να λέμε ψέματα, να πειράζουμε και να ενοχλούμε με άσχημο τρόπο τους γύρω μας δεν είναι ότι καλύτερο. Όλα έχουν ένα όριο και "οι παραβάτες τιμωρούνται".

Info:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18:15

Για παιδιά ηλικίας παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του δημοτικού

"Πνοές ανέμων" στο Τελλόγλειο

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα συμμετέχει στον εορτασμό της επικοινωνιακής δράσης που διοργανώνει από το 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός». Η φετινή δράση έχει ως κεντρικό θέμα τον αέρα και τίτλο «Πνοές ανέμων».

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, το Τελλόγλειο θα πραγματοποιήσει διήμερη δράση (Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 11.00 – 17.00), που απευθύνεται σε οικογένειες και εστιάζει σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης «’Τέχνη’ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές», τα οποία σχετίζονται με το θέμα. Πρόκειται για τα έργα: «Μπουγάδα» του Ανδρέα Λαδόμματου (ελαιογραφία σε μουσαμά), «Χαρταετός» του Δημήτρη Παπαγεωργίου (έγχρωμη χαλκογραφία) και «Καράβι/Οδυσσέας και Σειρήνες» του Γιάννη Γαΐτη (μεταξοτυπία).

Με οδηγό ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο οι επισκέπτες θα αναζητήσουν μέσα από τα έργα το ρόλο του στοιχείου του αέρα στη ζωή και τη δράση του ανθρώπου. Στο τέλος θα μπορούν να δημιουργήσουν σε ένα ανοιχτό εργαστήριο έναν μικρό, διακοσμητικό χαρταετό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

"Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο" στο Ράδιο Σίτυ

Η παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για δύο σαββατοκύριακα 7-8 Οκτωβρίου και 14-15 Οκτωβρίου την παράσταση «Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο» στο Ράδιο Σίτυ.

Ο γνωστός ήρωας των παιδιών, ο Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο, για πρώτη φορά έρχεται από την οθόνη στη θεατρική σκηνή και μαζί με όλη την παρέα του χαρίζει στους μικρούς μας φίλους μια ξεκαρδιστική περιπέτεια στο αγρόκτημα του κυρίου Μπο.

Info:

Σάββατο 21/10 ώρα 18.00
Κυριακή 22/10 ώρα 18.00

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ, Λεωφ. Β. Όλγας και Παρασκευοπούλου
Τιμή εισιτηρίων: 8 ευρώ Προπώληση & 10 ευρώ Ταμείο
Επικοινωνία: 6945 586 347

Θησέας και Αριάδνη

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες και έρωτες και πάνω απ’ όλα αγάπη. Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες, γοργόνες –οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.

Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια – θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα! Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μάχες, μίση, πάθη, φιλίες, έρωτες μα πάνω απ’ όλα λάμπει η αγάπη!

Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα, ενώ η μουσική που βασίζεται σε παραδοσιακά ελληνικά μοτιβα, έχει ακούσματα τζαζ και έθνικ.

Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία!

Ιnfo:

Παραστάσεις: Σάββατο 17.00 & Κυριακή 11.30 πμ (καθημερινές για σχολεία)

Θέατρο Κολοσσαίον (Βασ.Όλγας 150, τηλ. 2310 834 996)

"Η Σολομώντεια Λύση" στο Θέατρο Αυλαία

Μετά την περσινή της επιτυχία, η παράσταση για παιδιά «Η Σολομώντεια Λύση» συνεχίζεται και παρουσιάζεται σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Bασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ.Χ.αιώνα, «Ο κύκλος με τη κιμωλία» απ' όπου εμπνεύστηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Ένα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα παγκοσμίως έργα, που το θέμα του μας είναι γνωστό και από την Παλαιά Διαθήκη, παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο Σοφούλη, διασκευασμένο για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

Υπόθεση: Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές εγκαταλείπει το μωρό της που διώκεται κι αυτό. Η υπηρέτριά της αποφασίζει να το σώσει και το μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες. Ανάμεσα σ' εκείνη και στο παιδί αναπτύσσεται μια σχέση αληθινής αγάπης. Όταν μετά από καιρό το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιουσίας, εμφανίζεται η βασίλισσα και το διεκδικεί. Ο ιδιόρρυθμος δικαστής Αζτάκ θα δώσει μια λύση παρόμοια μ' εκείνη του σοφού Σολομώντα : Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο «μητέρες» να το τραβήξουν, πιάνοντάς το από το ένα χέρι η καθεμιά! Με αυτόν τον τρόπο θα αποδειχθεί ποια το αγαπάει πραγματικά και άρα δικαιούται να το έχει υπό την κηδεμονία της.

«Η Σολομώντεια Λύση» είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο. Μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά κάθε ηλικίας. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, σε ένα υπέροχο σκηνικό, με πλούσια κοστούμια, μουσική, τραγούδι και χορό, θα μας προτείνει, σ? αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια και τη δικαιοσύνη. Τα μόνα αντίδοτα στη βία, τον ατομικισμό και τη λατρεία του κέρδους.

Info:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή)

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 17.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό 8 ευρώ μειωμένο (παιδικό, πολυτέκνων, φοιτητικό, άνω των 65).

Οι «Χελώνες» στο Vis Motrix Performance Studio

«Χελώνες» ο τίτλος της παράστασης που ανοίγει τη σεζόν 2017-2018 στο Vis Motrix Performance Studio, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παυλίδη. Πρόκειται για το νέο έργο της Σάσας Νάτση («Φλύαρα Γόνατα», «Νους Εν Σώματι»), ένα έργο αλληγορικό που προτείνει ότι η αποδοχή της πραγματικότητας, όσο άσχημη κι αν είναι αυτή, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή στη ζωή μας.

Ένα ζευγάρι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, έρχονται αντιμέτωποι με ένα συγκλονιστικό γεγονός: Την υποδοχή του παιδιού τους από ένα ξέφρενο πλήθος που ζητωκραυγάζει για το κατόρθωμά του, τη μεγάλη εφεύρεσή του. Κατόρθωμα για τον άνδρα. Εγκληματική πράξη για τη γυναίκα. Τη δραματική εξέλιξη στη σχέση του ζευγαριού απαλύνουν με την εμφάνισή τους δύο όμορφες ερωτευμένες χελώνες.

Ιnfo:

Χώρος: Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)
Πρεμιέρα: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος| 5€ κάθε Τρίτη

Διανυκτέρευση στο ΝΟΗΣΙΣ

Πότε παρατηρήσατε για τελευταία φορά τον έναστρο ουρανό;
Πώς είναι η ζωή μέσα στο Διαστημικό Σταθμό;
Πώς φαίνεται η Γη από το διάστημα;
Πώς είναι οι κρατήρες της Σελήνης; Πώς δημιουργήθηκαν;
Τι είναι αυτό που μας πάει πιο μακριά, ένα τηλεσκόπιο, ένα διαστημόπλοιο ή η δύναμη της φαντασίας των παιδιών;

Μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ θα δώσει την απάντηση. Μια ολόκληρη νύχτα, με προβολές στο Πλανητάριο, με σύνδεση με τον Διαστημικό Σταθμό, με πειράματα, παιχνίδια, κατασκευές και αστροπαρατήρηση.

Μια νύχτα, μια εμπειρία, για μια ομάδα παιδιών που θα ζήσουν, θα μάθουν και θα ονειρευτούν κάτι ξεχωριστό, μια βραδιά στο ΝΟΗΣΙΣ!

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα διαρκεί από τις 19:00 του Σαββάτου 21/10 μέχρι το πρωί της Κυριακής 22/10 στις 9:00.

Η βραδινή ζώνη δραστηριοτήτων διαρκεί από τις 20:00 – 23:00 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή στο Πλανητάριο και δείπνο με «το μενού του αστροναύτη»!

Η πρωινή ζώνη ξεκινά στις 7:30 με εγερτήριο, πρωινό και μια πρωινή δραστηριότητα μέχρι τις 9:00. Η αποχώρηση των παιδιών θα γίνει στις 9:00 – 9:30.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (μόνο ηλεκτρονικά) πατήστε εδώ.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος είναι από την εκπαιδευτική εταιρία «Γνώση και Εμπειρία».

Info:

ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Μαρία Καρνέζου
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 121 (Τρίτη – Παρασκευή, 10.00 – 14.00)

1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Λαγκαδά

Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την διπλή απελευθέρωση της πόλης του Λαγκαδά την 27η Οκτωβρίου 1912 από τον τουρκικό ζυγό και την 27η Οκτωβρίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Σάββατο 21 Οκτωβρίου

«Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά από τη θεατρική ομάδα Δήμου Παύλου Μελά

Κυριακή 22 Οκτωβρίου

«Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαρούς

Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για παιδιά και εφήβους:

Σάββατο 21 Οκτωβρίου

Ώρα 11.00: Αντιγόνη Project - Βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή από την εφηβική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Λαγκαδά

Ώρα 13.00: Μουσικοχορευτικά σύνολα σύγχρονου χορού από τη σχολή χορού ReaL dance

Info:

Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά

Ώρα έναρξης: 20.00

«Αόρατος Κόσμος» στην Πολιτεία Θεάτρου

Η Πολιτεία Θεάτρου παρουσιάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Αόρατος Κόσμος» –σε μετάφραση και διασκευή Μαρίας Μπαλτατζή- η οποία είναι εμπνευσμένη από το Βlithe Spirit (Πονηρό Πνεύμα) του κορυφαίου Άγγλου κωμωδιογράφου Νόελ Πηρς Κάουαρντ (1899-1973).
Ο μυθιστοριογράφος και χήρος Τομ Κοντομάιν, παντρεμένος με τη Ρουθ, καλεί για πνευματιστική συγκέντρωση στο σπίτι του την Μαντάμ Αρκάτι, ένα εκκεντρικό μέντιουμ, με σκοπό να συγκεντρώσει υλικό για το επόμενο βιβλίο του. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν, και εξαιτίας αυτής της συγκέντρωσης, εμφανίζεται και εγκαθίσταται στο σπίτι του ζευγαριού το ενοχλητικό και παιχνιδιάρικα πειρακτικό φάντασμα της πρώτης του γυναίκας, της Ελβίρας.

Η Ελβίρα κάνει ότι μπορεί για να χαλάσει το γάμο του Τομ με τη Ρουθ, η οποία δεν μπορεί ούτε να δει, ούτε να ακούσει την Ελβίρα. Θεωρεί, λοιπόν, ότι ο Τομ έχει παραισθήσεις. Βήμα-βήμα η ζωή της Ρουθ γίνεται αφόρητη λόγω της συνεχούς παρουσίας και ανάμιξης της Ελβίρας στη σχέση της με τον Τομ. Και η Μαντάμ Αρκάτι, καλείται να καταφέρει να στείλει πίσω, στον άλλο κόσμο, το φάντασμα της Ελβίρας. Και τότε, συμβαίνει κάτι το απρόσμενο… κάτι το συνταρακτικό… που προκαλεί με τη σειρά του κάτι το απίστευτα απίθανο, συγκλονιστικό και… Η συνέχεια στη Σκηνή της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ!

Info:

Πολιτεία Θεάτρου, Ολύμπου 88 (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)-Θεσσαλονίκη

Κάθε Σάββατο από 7 Οκτωβρίου έως και 16 Δεκεμβρίου (11 παραστάσεις)Παράσταση: 21.00 Διάρκεια: 120΄ (με 2 διαλείμματα)

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (με ποτό) Φοιτ/κό-Ανέργων: 7 ευρώ

«Ο κουμπωμένος» στο Θέατρο Άρατος

Το Θέατρο Άρατος παρουσιάζει την κωμωδία καταστάσεων του Domenico Strillone «Ο κουμπωμένος».

Ο Γιώργος (αρχιτέκτονας & εργολάβος οικοδομών στο επάγγελμα), η γυναίκα του Μαρία και η κόρη τους, ένα απίστευτο αγοροκόριτσο, υποδέχονται στο σπίτι τους τον επιστήθιο φίλο Κυριάκο, καθηγητή Θεολογίας. Ο Κυριάκος κατεβαίνει από το χωριό όπου διδάσκει, μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο. Έτσι γεννάται η ιδέα να παντρέψουν τον Κυριάκο με την Βέτα, την ξαδέρφη που μένει δίπλα. Απλά θα πρέπει να του την «σερβίρουν» όχι όπως είναι στην πραγματικότητα, αλλά όπως αυτός θα ήθελε να είναι. Έτσι το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και πηγαίνει καλά, μέχρι όμως τη στιγμή που εμφανίζεται ξαφνικά ο… θείος από το χωριό!

Info:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ, Μοσκώφ 12 με Φράγκων

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή,
από Παρασκευή 13 Οκτωβρίου μέχρι και Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο)

Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6977 767 015 & 6944 962 881

"Οικογενειακή γιορτή" (Festen) στο φουαγιέ της ΕΜΣ

Η «Oικογενειακή Γιορτή» (Festen) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, η παράσταση που καθήλωσε τη θεατρική Θεσσαλονίκη, μετά το ταξίδι της στην Αθήνα - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και οι 5 παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold out - επιστρέφει δυναμικά στο Φουαγιέ της ΕΜΣ.

Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.

Τον Χέλγκε Χάνσεν ερμηνεύει ο Βασίλης Σπυρόπουλος και τον Κρίστιαν Χάνσεν ο Χρίστος Στυλιανού.

H παράσταση «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) είναι ακατάλληλη.

Info:

Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

Ο άνδρας με την πουά γραβάτα

Tο έργο διαδραματίζεται μέσα στο μυαλό του Ιάκωβου Λέδερμαν την ώρα που αυτοκτονεί. Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του κάποιος που εν τέλει παίρνει την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του;

Με τη βοήθεια της φαντασίας του δημιουργεί έναν κόσμο δικό του, οικείο, επινοώντας ακόμη και πρόσωπα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, για να ξεχάσει το τι έκανε ή ίσως για να βοηθήσει τον εαυτό του να αποφασίσει ότι το τέλος του ήρθε επειδή το αποφάσισε ο ίδιος.

Όλα αυτά μας παρουσιάζονται με έναν κωμικοτραγικό τρόπο, μια γλυκόπικρη ωδή στις χαρές και τα βάσανα του Ιάκωβου. Ή μήπως του καθένα;

Ψάχνοντας την απόλυτη ευτυχία μέχρι και τα τελευταία 40 μέτρα της σύγκρουσης του, ο Ιάκωβος Λέδερμαν αναθεωρεί και πράττει.

Τι συμβαίνει αλήθεια στο μυαλό αυτού που αυτοκτονεί;

Τι συμβαίνει στο μυαλό αυτού που πέφτει στο κενό;

Τι να σκέφτεται, άραγε, ο Ιάκωβος Λέδερμαν;

Info:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Θεμιστοκλή Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Παρασκευή – Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.30

Τιμή εισιτηρίου : 12 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητές, άνεργοι): 8 ευρώ, Ατέλειες – ΑμεΑ: 5 ευρώ

Εξορκισμός

«Είθε ο Άγιος Σταυρός να είναι το Φως μου.
Ας μη με καθοδηγεί ο δράκοντας
Ύπαγε οπίσω Σατανά
Μην με ωθείς στον πειρασμό ποτέ με μάταια πράγματα
Αυτό που μου προσφέρεις είναι το κακό
Πιες εσύ το δηλητήριο».

Διαταραχή προσωπικότητας; Θεϊκή παρέμβαση; Διανοητική ασθένεια; Ψυχική διαταραχή; Δαιμονική κατοχή; Ψυχοπαθολογία; Σχιζοφρένεια;
Κανείς ποτέ δεν θα μάθει…

Αν πιστεύεις, θα τρομάξεις
Αν δεν πιστεύεις θα αναρωτηθείς.

Info:

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Μπενσουσάν Χαν Εδέσσης 6 (‘Ανω Λαδάδικα)
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 30 άτομα.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936536383
Γενική είσοδος: 10 ευρώ- Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών

"Το Τέλος του Παιχνιδιού"

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις τον περασμένο Μάιο, το εμβληματικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και του Θεάτρου Τ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Δημήτρη Ναζίρη και Έφη Σταμούλη στους κεντρικούς ρόλους.

Στο έργο ο Χαμ, αφέντης και εξουσιαστής, ζει το δικό του τέλος του κόσμου με μόνη συντροφιά τον υπηρέτη του Κλοβ και τους δύο γέρους γονείς του, Ναγκ και Νελ. Τυφλός και καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα, ο Χαμ βασανίζει τον Κλοβ, ο οποίος δεν μπορεί να καθίσει. Ο Κλοβ, παρότι μισεί τον Χαμ, διστάζει ή φοβάται να τον εγκαταλείψει.

Οι γονείς του Χαμ, Ναγκ και Νελ, είναι παράλυτοι και κατοικούν μέσα σε σκουπιδοτενεκέδες, από όπου βγάζουν κατά διαστήματα το κεφάλι τους, ως ένδειξη ότι είναι ακόμα ζωντανοί. Η σχέση του Χαμ μαζί τους, μια σχέση που χαρακτηρίζεται από κυνισμό και βαναυσότητα.

Όπως και στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», έτσι και στο «Τέλος του Παιχνιδιού», οι ήρωες του Μπέκετ αναμένουν. Στο πρώτο αναμένουν την ελπίδα. Στο δεύτερο αναμένουν τον θάνατο, το οριστικό τέλος. Τελειώνει, όμως, το παιχνίδι; Τελειώνει ή συνεχίζεται αενάως;

Γραμμένο το 1956, λίγα χρόνια μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το «Τέλος του Παιχνιδιού» καταγράφει τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την πορεία της κατάπτωσης του ανθρώπου, με το χαρακτηριστικό, ανελέητο χιούμορ του Μπέκετ που εκφράζεται καθαρά μέσα από τα λόγια της Νελ: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο από τη δυστυχία».

Ιnfo:

Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 19:00 και Δευτέρα στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 12€ & 8€ (φοιτητικό & ανέργων)
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Το φως του γκαζιού

Στο σκοτεινό Λονδίνο του 1890 κάθε βράδυ, όταν ο Τζακ πηγαίνει στην πόλη, η γυναίκα του η Μπέλλα μένει μόνη στο σπίτι και προσπαθεί να εξηγήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση αντικειμένων, τα βήματα που ακούγονται στον πάνω όροφο που είναι άδειος, και τις αυξομειώσεις που έχει το φως του γκαζιού. Μήπως τελικά έχει αρχίσει να τρελαίνεται; Η απειλή βρίσκεται στη φαντασία της ή μήπως αυτό το σπίτι κατοικείται από σκοτεινά μυστικά; Η απροσδόκητη εμφάνιση του αστυνομικού επιθεωρητή Ραφ θα φέρει στην επιφάνεια αποκαλύψεις που θα κλονίσουν τη σχέση του ζευγαριού.

Γραμμένο το 1938 από τον Πάτρικ Χάμιλτον, έναν από τους πιο φημισμένους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, «Το φως του γκαζιού» ακολουθεί την παράδοση των σπουδαίων θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, της Άγκαθα Κρίστι και του Τζων Πρίστλεϋ – και ανακηρύσσεται ως ένα αριστούργημα του είδους του.

Στην Ελλάδα το έργο έτυχε πάντα πολύ θερμής υποδοχής όποτε παρουσιάστηκε στο θέατρο: πρώτη η Μαρίκα Κοτοπούλη, για ν’ ακολουθήσουν η Κατερίνα Ανδρεάδη, η Αντιγόνη Βαλάκου, η Μίρκα Παπακωνσταντινου, η Κάκια Αναλυτή και η Βάσια Παναγοπούλου. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου που απέσπασε επτά βραβεία Όσκαρ με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τον Σαρλ Μπουαγέ και τον Τζόζεφ Κότεν – σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Κιούκορ.

Παίζουν: Στέφανος Κυριακίδης (Τζακ), Τάνια Τρύπη (Μπέλλα), Παναγιώτης Πετράκης (Ραφ), Αλίκη Μπομποτά (Νάνσυ) και η Μελίνα Βαμβακά (Ελίζαμπεθ).

Ιnfo:

Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Οκτωβρίου
Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ
Παραστάσεις : Παρασκευή: 9.00 μμ & Σάββατο:20.00 μμ & 22.00 μμ
Τιμές εισιτηρίων : 16 € & 12 € (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ & άνω των 65 ετών)
Προπώληση : viva.gr & ταμείο θεάτρου 2310 237700

Mon Petit Prince: Μία παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά

Μια παράσταση-πτήση στα βαθύτερα υπόγεια του ουρανού, και κατ’ επέκταση του εαυτού, εκεί που συνήθως ανακαλύπτει κανείς το νόημα της ζωής, εξερευνώντας τα σκοτάδια της ύπαρξης.

Λυών 1906. Ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, μόλις 6 ετών τότε, επιμένει πως η ζωγραφιά του δεν απεικονίζει ένα καπέλο, όπως βλέπουν οι μεγάλοι, αλλά έναν βόα που έχει καταπιεί έναν ελέφαντα. Η ανεκτίμητη οπτική του δεν εκτιμάται. Τα όνειρά του προσγειώνονται καθώς οι μεγάλοι τον αποτρέπουν να «πετάει στα σύννεφα» με τη σκέψη. Ωστόσο, εκείνος αποφασίζει πως μια μέρα οι αιθέρες θα του ανήκουν στην πράξη, και, το 1943, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας πια, ρισκάρει τη ζωή του σε μία πτήση και χάνεται για πάντα στη Μεσόγειο. Χάνεται, όμως; Ή μήπως συναντάει για πρώτη φορά τον εαυτό του; Το βέβαιο είναι πως λίγο καιρό νωρίτερα, έχει «συναντήσει» στο χαρτί τον αντικατοπτρισμό του, τον πιο διάσημο πρίγκιπα των τελευταίων 100 χρόνων, γράφοντας την πιο γνωστή και άχρονη-διαχρονική ιστορία αυτοπραγμάτωσης όλων των εποχών. Το φιλοσοφικό του παραμύθι θα μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και θα αποτελέσει την τρίτη κατά σειρά πιο πετυχημένη έκδοση μετά τη Βίβλο και το Κεφάλαιο.

Ο δημιουργός εκτοξεύεται ανάμεσα στην κυριολεξία και τον συμβολισμό, με κατεύθυνση προς τον ήλιο, τα αστέρια, την αιωνιότητα και τελικά απογειώνει κάθε τι υπαρξιακό και επίγειο, «αθωώνοντας» τη φθορά. Σε αυτό το σκηνικό σύμπαν, αναζητώντας την αυτοβιογραφική διάσταση των ηρώων και ενεργοποιώντας μνήμες και βιώματα, θα φωτιστεί μία μεγάλη αλήθεια: Τα πράγματα δεν είναι όπως είναι, αλλά όπως επιλέγουμε να τα βλέπουμε. Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν πάντα τα μεγάλα νοήματα. Ξεχνούν τον μεγαλείο του να είσαι μικρός. Τα παιδιά είναι αλλιώς. Τα παιδιά είναι μεγάλοι που δεν έχουν ακόμη χαθεί στη μικρότητα. Τα παιδιά ζουν πάντα στο μεγαλείο.

Info:

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σάββατο 21/10 : 18.00 & 21.00, Κυριακή 22/10 : 20.00

Τιμές Εισιτηρίων: 23 €, 20€, 17€, 15€,12€ (φοιτητικό, άνεργοι,ΑΜΕΑ)

"Η Αυλή των Θαυμάτων" στη Μονή Λαζαριστών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Μετά από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι», σημειώνει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην πρώτη ιστορική παρουσίαση του έργου το 1957, από τo Θέατρο Τέχνης.

Ένα έργο που παραμένει, 60 χρόνια μετά, διαχρονικό ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, διασταυρώνονται ένας γέρος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που φορτωμένος τα στρώματά του σκαρφαλώνει στο ταρατσάκι του, η γυναίκα του που με μια φέτα ψωμί στο χέρι καλεί τον χαμένο εγγονό της, μια χήρα, ένας ονειροπόλος, ένα αντρόγυνο που άλλοτε χαϊδολογιέται και άλλοτε μαλλιοτραβιέται ενώ σχεδιάζει να φύγει στην Αυστραλία, μια συνοικιακή καλλονή που ελπίζει να γίνει σταρ του σινεμά, ένας «μοιραίος» υδραυλικός. Σε αυτόν τον μικρό χώρο κατοικεί ολόκληρη η Ελλάδα. Λίγο πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα, μια ερώτηση αναδύεται: τι βιώνουμε, τελικά, ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα;

Στο ρόλο της Αννετώς η Σοφία Καλεμκερίδου και του Ιορδάνη ο Δημήτρης Κολοβός.

Info:

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 13 € (Θέσεις πλατείας)
Κανονικό εισιτήριο: 10 € (Θέσεις εξώστη)
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων)

"Τα τελευταία φεγγάρια" του Φούριο Μπορντόν

Δέκα χρόνια μετά την τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική του επιτυχία με τον «Μαρξ στο Σόχο» του Χάουαρντ Ζιν, ο Άγγελος Αντωνόπουλος επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» στην Θεσσαλονίκη με «Τα τελευταία φεγγάρια» του Φούριο Μπορντόν, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το βραβευμένο, σκληρό και ταυτόχρονα αστείο και τρυφερό έργο του Φούριο Μπορντόν «Τα τελευταία φεγγάρια» , που ανεβαίνει για τρίτη χρονιά , ξεκινάει το ταξίδι του από την Θεσσαλονίκη για τέσσερις παραστάσεις για να καταλήξει στην Αθήνα, στο Θέατρο Άλμα από τις 23 Οκτωβρίου 2017.

Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα που ανακηρύχθηκε «Θεατρικό κείμενο της χρονιάς» στην Ιταλία το 1993 και που αποτέλεσε το «ρέκβιεμ» του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, καθώς σάρωσε τα βραβεία την περίοδο 1994-5.

Ένας ηλικιωμένος καθηγητής ετοιμάζει την βαλίτσα του. Πρόκειται πολύ σύντομα να εγκαταλείψει το σπίτι του γιού του, που τον φιλοξενεί, γιατί τα εγγόνια του μεγαλώνουν και δεν υπάρχει πλέον χώρος γι αυτόν. Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε έναν οίκο ευγηρίας.

Είναι η ώρα του αποχωρισμού και του τελικού απολογισμού. Ο ήρωας μας φορτωμένος με το βάρος όσων ειπώθηκαν, και κυρίως όσων δεν ειπώθηκαν, άλλοτε πικρός και είρων και άλλοτε στοργικός και τρυφερός, μοιράζεται τα αληθινά του συναισθήματα μόνο με το φάντασμα της γυναίκας του, που έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια και πέρασε νέα στην λήθη.

Info:

Παραστάσεις: Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00
Τιμές εισιτηρίων 15,10
Προπώληση εισιτηρίων στο www.viva.gr
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ¨Μελίνα Μερκούρη¨ , Μεταμορφώσεως 7-9 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, τηλέφωνο 2310458591.

Η ώρα του Διαβόλου

Η ανατρεπτική ομάδα της Dada – Art, ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος και η εταιρεία ΘΕΑ.ΜΑ. (θέατρα Μακεδονίας), μεταφέρουν για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αριστοτέλειον, το τολμηρό κείμενο του Πεσσόα, σε μία παράσταση γεμάτη εντάσεις και ανατροπές.

Ο Γιώργος Χρανιώτης ως Διάβολος και η Ευγενία Σαμαρά (που αναλαμβάνει στο νέο ανέβασμα το ρόλο της Μαρίας), «ορκίζονται» στον έρωτα, στο πάθος και στην αμφισβήτηση κάθε νόμου. Στη δεύτερη αυτή σεζόν της παράστασης, οι συντελεστές δίνουν μία νέα δυναμική στο έργο. Ανανεωμένη σκηνοθεσία, νέα visuals και φωτισμοί, πάντα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ομάδας.

Το 1989 έρχεται στο φως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα του σπουδαίου Πορτογάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα. Αποδίδεται στα νεανικά του χρόνια και πραγματεύεται ένα από τα αγαπημένα του θέματα: Τη σχέση του διαβόλου με τον κόσμο. Τί συμβολίζει αυτός ο παράξενος άντρας σε αυτήν την «ώρα» της συνάντησής του με τη Μαρία; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η αλήθεια; Και ποια πραγματικά είναι αυτή η αλήθεια; Αν υπάρχει Θεός και Διάβολος είναι πράγματι εχθροί ή συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον; Πώς ένα τέτοιο ιδιαίτερο ζευγάρι, ο Διάβολος και η Μαρία του, αγγίζουν ιερά και ανίερα θέματα προτού πλησιάσουν ο ένας τον άλλον;

Info:

Θέατρο Αριστοτέλειον – Εθνικής Αμύνης 2
Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή στις 21:30
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

Λάμπρος Φισφής best of

Μετά από 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Stand up Comedy και έχοντας στο ενεργητικό του δύο one man show, εκατοντάδες παραστάσεις και συνολικά πάνω από 6 ώρες υλικού ο Λάμπρος Φισφής μαζεύει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, τον χρυσό του δίσκο, τα μεγάλα σουξέ και τα ενώνει σε μια παράσταση «Best Of» που υπόσχεται να σας κάνει να πονάτε από τα γέλια.

Μια παράσταση που εναλλακτικά θα μπορούσε να έχει τίτλο «Ένας πιλότος που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι λέει, τρώει φέτα ενώ του επιτίθονται περιστέρια που πίνουν φραπέ μέσα σε ένα σπίτι φτιαγμένο από το IKEA, γεμάτο με νιόπαντρα ζευγάρια που κυνηγάνε κατσαρίδες, γιατί μια Ελληνίδα μάνα τους είπε να προσέχουν το μωρό, που δεν τους αφήνει να κοιμηθούν.

Info:

Θέατρο Κολοσσαίον, Βασ. Όλγας 150, τηλ. 2310 834 996
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 9.15 μμ
Γενική είσοδος: 12 € – Προπώληση: 10 €

Η ιστορία του ελληνικού έθνους – αλλιώς

Ο Σίλας Σεραφείμ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για την καινούρια του παράσταση, «Η Ιστορία του ελληνικού Έθνους – Αλλιώς» από 6 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθήναιον.

Η ιστορία είναι χρήσιμη, επειδή βλέποντας κανείς το παρελθόν, μπορεί να διαβάσει το μέλλον. Μόνη προϋπόθεση, η αλήθεια των γεγονότων.

Γνωρίζετε:

-Ότι η ιστορία του ελληνικού έθνους, ξεκινάει με τη δημιουργία του κόσμου;
-Ότι στην Αρχαία Ελλάδα, κάπνιζαν μπάφους;
-Πως ο Μεγαλέξανδρος, δεν ήταν Μακεδόνας;
-Ότι η πρώτη πορνοστάρ στον κόσμο, ήταν μια αυτοκράτειρα του Βυζαντίου;
-Η επανάσταση του 1821, δεν είχε σκοπό την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους;
-Τη σχέση του Πολύδωρα και του Ζουράρι με το 1901 και το 1903;
-Από ποιον πραγματικά ειπώθηκε το ΟΧΙ το 1940, στους Ιταλούς και τους Γερμανούς;
-Πότε ο στρατός, αντικατέστησε τα άρβυλα με αθλητικά παπούτσια του τένις;
-Ότι ο χειρότερος εχθρός του Έλληνα ειν’ ο εαυτός του;
-Πως το μόνο που μαθαίνουμε απ’ την Ιστορία, είναι ότι επαναλαμβάνεται;
-Ότι ο Τσίπρας, δεν έχει κάνει τίποτα που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, επανειλημμένως;

Είπε ο Μαρξ με το διάσημο ρητό του:

«Όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα».

Σας διαβεβαιώνω προσωπικά, ότι επαναλαμβάνεται και σαν stand-up comedy.

Info:

Θέατρο Αθήναιον – Βασιλίσσης Όλγας 35
Τηλέφωνο| 2310 832 060
Ημέρες και ώρες παραστάσεων | Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30
Παραστάσεις: Σαβ. 21/10 & Παρ. 27/10 – Σαβ. 28/10 στην κεντρική σκηνή
Εισιτήρια |10 ευρώ

O Μιχάλης Σιγανίδης στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας

Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, τελος του κοσμου, το φως, ιακωβος καμπανελλης, χάουαρντ ζιν, pizza, store, πιτσα, τεστ, ελλαδα, info, animation, festival, taf, master, class, voice, studio, workshop, public, συλληψεις, δραμα, διαδηλωσεις, λύση, βιβλιοπωλείο, τηλ, παμακ, θεατρο, δραση, εταιρεία, γιου, αθηνα, κρητη, μπρεχτ, αυλαια, χανθ, performance, νους, νηλ, project, real, μετάφραση, τομ, εμσ, κυριακη, ωδή, αμεα, φως, νελ, εμφάνιση, παπακωνσταντινου, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, viva, κθβε, νέα, σταρ, μαρξ, art, θεα, σαμαρας, ikea, στρατος, τσιπρας, τραπεζες, γερμανος, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, έκλειψη σελήνης, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, παρελαση θεσσαλονικη, σταυρος δημας, σκοπια, Καλή Χρονιά, σχολεια, υπουργειο δικαιοσυνης, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, χρανιωτης, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, η ζωη, κοινωνια, παρελαση, μετάφραση, ωδή, το θεμα, αθλητικα, αθλητικα παπουτσια, αμεα, αυστραλια, αυτοκινητο, αυλαια, βελγιο, βημα, γυναικα, δουλεια, δωρεαν, εμπορικη, θεμα, θησεας, θριλερ, ιταλια, κθβε, ληθη, λονδινο, μουσικη, μωρο, νελ, ονειρα, παιχνιδια, πλαισιο, πλανηταριο, προγραμμα, ραδιο, σινεμα, σταρ, σωκρατης, ταινιες, τεστ, τηλεφωνο, τραγουδια, φεστιβαλ αθηνων, φτωχεια, φως, ψεματα, ψωμι, ωρα, public, real, αγαπη, αδαμιδης, αθηναιον, αλεξανδρα, απιστευτο, απιστευτα, απλα, αρμονια, αρχαια, αρβυλα, ασια, αστερια, αστεια, αφορμη, βετα, βιβλιο, βιβλιοπωλεια, βοα, βοηθεια, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γειτονια, γελιο, γερμανικα, γινει, γινεται, γιου, γιωργος χρανιωτης, γλεντι, γονεις, γοργονες, γρηγορης, δασκαλος, δασος, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δηλωσεις, δικη, δωσει, δυτικη, εαυτος, εγνατια, ευγενια σαμαρα, ευγενια, ευκολα, ευρω, ευτυχια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, ελπιδα, εμσ, ενδιαφεροντα, εργα, εμφάνιση, εξετασεις, εξελιξη, εποχη, επτα, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, εταιρια, ετων, εναυσμα, εχθρος, εχθροι, τεχνη, ζευγαρια, ζωη, ζωης, ζωνη, ζουγανελης, ζοφερο, ζωγραφια, ιδεα, ηρωες, θεα, θεος, ιδρυμα, οικο, ιστορικο, κατασκευες, εκδοσεις, κεφαλαιο, κειμενο, κυκλος, κυρια, κλιμα, κοστουμια, κρατικο, κτιρια, κωμωδια, λύση, λογια, μακρια, μαρξ, ματια, μεχρι το πρωι, μυθολογια, μιρκα παπακωνσταντινου, μικρο, μονη λαζαριστων, μορφη, μπρεχτ, μαρια, μυαλο, μυστικα, μονα, νηλ, νηπιαγωγειο, νυχτα, νοημα, νορβηγια, ομαδα, παντα, οθονη, ολγα, οσλο, ομορφη, οναρ, πασας, παιδι, παιδια, παθος, παλαια διαθηκη, παμακ, παπουτσια, παπακωνσταντινου, παρουσιαση, πεμπτη, πεσσοα, πιλοτος, πλοια, πολιτεια, προβληματα, πρωταγωνιστες, πρωινο, πρωι, πτηση, ρολο, σαββατο, σεζον, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, συμπαν, σχεδιο, τυφλος, τηλ, τμημα, το φως, τριτη, τομ, τιτλος, συγγρου, φαντασια, φετα, φεστιβαλ, φυγη, φυσικα, φθινοπωρο, φυλλαδιο, φθορα, φλεμινγκ, φορα, χερι, χανθ, χάουαρντ ζιν, χηρα, χηρος, χιουμορ, χρηστος, χιτσκοκ, χριστος, οντα, ωρες, αγορι, animation, ανω κατω, αρκα, art, αρχαια ελλαδα, ασχημη, αυλη, βηματα, class, δημητρης, εφαρμογη, ελληνικα, ερωτες, festival, φουαγιε, γελια, γιορτη, γλωσσες, ηρωας, ιακωβος, ιδιαιτερο, pizza, project, κακια, καμαρα, κειμενα, κληρονομος, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, λευκο, μπροστα, master, workshop, ναος, ο χριστος, ποιητης, πληροφοριες, θειος, ρητο, studio, σκηνη, σκηνικα, σπυροπουλος, taf, ταξιδι, τρωει, θαλασσες, θανος, υδραυλικος, θεματα, θεοι, θεσεις, θησεα, υλικα, υλικο, υπεροχο, viva, viva.gr, βιωματα, voice, ζευγαρι, store, performance
Τυχαία Θέματα