Όλα όσα συνέβησαν στις Πρέσπες- Από τις υπογραφές και τη γραβάτα μέχρι το συλλαλητήριο και τα επεισόδια

Μέρος της ελληνικής ιστορίας αποτελεί πλέον η 17η Ιουνίου του 2018. Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, υπέγραψαν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Όλα συνέβησαν στο χωρίο Ψαράδες του δήμου Πρεσπών. Μετά το τέλος των ομιλιών των πρωθυπουργών των

δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αλλά και της σύντομης τοποθέτησης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας που επιτρέπει στη γείτονα να αποκαλείται "Βόρεια Μακεδονία".

Η στιγμή απαθανατίστηκε από τους δεκάδες φωτογράφους και cameraman που βρίσκονται στο σημείο, ενώ στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών έβγαλαν την καθιερωμένη φωτογραφία.

Αλ. Τσίπρας: Καταλήξαμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών μας

Για «ραντεβού με την ιστορία» έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, αποκαλώντας τον Ζόραν Ζάεφ «φίλο και γείτονα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι αποστολές των δύο χωρών βρίσκονται στο σημείο για να αναμετρηθούν με το βάρος της ιστορικής τους ευθύνης. «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους λαούς μας και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Κοιτάμε κατάματα την ιστορία των λαών μας. Είμαστε εδώ για να πράξουμε πατριωτικό μας καθήκον» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν στο εξής μόνο νικητές. Να επουλώσουμε τις πληγές του χρόνου, να ανοίξουμε δρόμο ειρήνης για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη. Για να βαδίσουμε μαζί σε μια εποχή σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η υπογραφή αυτή βάζει θεμέλια για μια νέα εποχή, σημειώνοντας ότι «λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε». «Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνια άγονης διένεξης ανάμεσα στις χώρες μας. Η κοινή μας βούληση ξεπέρασε εμπόδια και δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αλλά και όσους βοήθησαν για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στην τελική συμφωνία.

«Καταλήξαμε με κόπο σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών μας και να τους ζητήσουμε να τη στηρίξουν. Αν η ψυχή του λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία αυτή καθρεπτίζονται οι ψυχές και δύο λαών και αυτό την κάνει μια πατριωτική συμφωνία» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «διαψεύδει τους πατριδοκάπηλες δυνάμεις και στις δύο χώρες».

Αναφερόμενος στο επόμενο στάδιο, που περιλαμβάνει κύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος το βήμα αυτό να μη μείνει μετέωρο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης».

Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε υπερήφανοι γι'αυτή τη συμφωνία- Οικοδομούμε μια φιλία μεταξύ των δύο χωρών

Με τη ρήση του Αριστοτέλη "δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος" άρχισε την ομιλία του ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

"Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι “η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη".

"Μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι είμαστε υπερήφανοι γι'αυτή τη σημερινή συμφωνία. Ενωθήκαμε για την επίλυση αυτού προβλήματος, με μια συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και για πάντα" ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον.

Σχετικά με τις σχέσεις των δύο λαών μετα από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: "Οικοδομούμε μια φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: "Η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ". Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ που εργάστηκαν πλάι στους ηγέτες των χωρών μέχρι το τελικό στάδιο.

Μάθιου Νίμιτς: Φέτος το δώρο γενεθλίων μου το έκαναν Τσίπρας και Ζάεφ

Το "παρών" στις Πρέσπες, στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εργάστηκε από το 1994 μέχρι και χθες για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της FYROM.

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς χθες είχε τα γενέθλιά του και χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή το καλύτερο δώρο για τον ίδιο.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήρια μου στους μεγάλους ηγέτες της περιοχής. Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα όπως και θάρρος. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και πολιτικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς τέτοιες διπλωματικές ικανότητες», δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ.

«Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες. Έχοντας εργαστεί τόσα χρόνια στο ζήτημα μπορώ να πω πως είναι χαρά και τιμή μου που εργάστηκα και υπέγραψα την παρούσα συμφωνία. Η επεξεργασία του προβλήματος τόσα χρόνια έχει οδηγήσει σε μία δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση σήμερα. Είναι μία συμφωνία μου μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα ημέρα των γενεθλίων μου θέλω να πω στην οικογένειά μου πως φέτος δεν χρειάζομαι δώρα μου έκαναν δώρο ήδη οι δύο πρωθυπουργοί. Πλέον και τυπικά έχουν ολοκληρωθεί και τυπικά τα καθήκοντά μου αλλά πλέον η συμφωνία θα εφαρμοστεί από 4 πολλοί ικανούς πολιτικούς» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Νίμιτς.

Τα χειροκροτήματα, το “happy birthday” στο Νίμιτς και η γραβάτα του Ζάεφ στον Τσίπρα

Λίγο μετά τις 10.30 έφτασαν στο χώρο όπου υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων, στο χωριό Ψαράδες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Με την ελληνική αποστολή έφτασαν επίσης ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωθέντες στον χώρο, οι οποίοι ήταν κυρίως κυβερνητικά στελέχη, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα εκτός από τα χειροκροτήματα φώναξαν ρυθμικά το όνομά του Νίκου Κοτζιά.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αποκάλυψε στους παρευρισκόμενους ότι ήταν η ημέρα των γενεθλίων του Μάθιου Νίμιτς και προέτρεψε τον κόσμο να τραγουδήσει το "Happy Birthday" στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι εκπρόσωποι των δύο χωρών έβγαλαν την καθιερωμένη φωτογραφία.

Τότε, ο Ζόραν Ζάεφ, θέλησε να βγάλει τη γραβάτα που φορούσε, για να είναι πιο αρμονική η εμφάνιση των δύο πρωθυπουργών, μιας και ως γνωστών, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν φορά γραβάτα.

Ο κ. Ζάεφ έβγαλε την κόκκινη γραβάτα που φορούσε, την οποία και ο Έλληνας πρωθυπουργός την έβαλε στην τσέπη του σακακιού του, κρατώντας την ως συμβολικό δώρο της χθες ημέρας.

Χτυπούσαν πένθιμα οι καμπάνες στους Ψαράδες

Στους Ψαράδες, αλλά και στον Λαιμό Φλώρινας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν πένθιμα στις εκκλησίες, σε ένδειξη θλίψης για το γεγονός ότι παραχωρείται το όνομα της Μακεδονίας.

Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι του χωριού Λαιμός είχαν τοποθετήσει επίσης μαύρες σημαίες στα μπαλκόνια τους, καθώς και πλακάτ με το σύνθημα "Η Βόρεια Μακεδονία τελειώνει εδώ".

Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Πισοδέρι

Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας στο Πισοδέρι.

Χιλιάδες πολίτες «πλημμύρισαν» την πλαγιά πίσω από το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου με γαλανόλευκες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Δεκάδες λεωφορεία έφτασαν στο σημείο και διαδηλωτές, κάθε ηλικίας με ελληνικές σημαίες στα χέρια, βροντοφώναξαν "ΟΧΙ" στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Παράλληλα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, στα σημεία που οδηγούσαν στο Πισοδέρι και στους Ψαράδες.

Συγκεκριμένα, στα διόδια Πολυμύλου δυνάμεις της Αστυνομίας σταματούσα τα λεωφορεία, που κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο στο Πισοδέρι και τους έδιναν πληροφορίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου.

Στο κόμβο Κορομηλιάς από όπου ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Ψαράδες ο δρόμος ήταν κλειστός. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και επιτρεπόταν η διέλευση μόνο σε όσους βρίσκονταν στη σχετική λίστα με τους καλεσμένους ή τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Από τη Θεσσαλονίκη αναχώρησαν 30 λεωφορεία με πολίτες για το Πισοδέρι, ενώ 80 λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έφτασαν στον χώρο του συλλαλητηρίου.

Επεισόδια στο Πισοδέρι: Τραυματίστηκαν 8 πολίτες και 16 αστυνομικοί - Συνελήφθη ένας διαδηλωτής

Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ ατόμων που διαδήλωναν κατά της παραχώρησης του ονόματος Μακεδονίας και αστυνομικών, σημειώθηκε χθες στην περιοχή του Πισοδερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 16 αστυνομικοί τραυματίστηκαν 11 εκ των οποίων διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Στους υπόλοιπους πέντε παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από αστυνομικούς.

Από την πλευρά των διαδηλωτών τραυματίστηκαν οκτώ άτομα. Συγκεκριμένα, μια ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίστηκε στην προσπάθειά της να απομακρυνθεί από την περιοχή, στην οποία έπεσαν χημικά.

Επίσης, μια νεαρή κοπέλα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής με διπλό κάταγμα στο χέρι, το οποίο προήλθε από χτυπήματα με γκλοπ. Τέλος, νεαρός διαδηλωτής απωθήθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ και κατά την πτώση του χτύπησε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη.

Σύλληψη και προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η Αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη και δύο προσαγωγές.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Keywords
πρεσπες, επεισοδια, αλέξης τσίπρας, happy birthday, ιουνίου, υπουργοι, ελλαδα, ΠΓΔΜ, τσιπρας, οηε, νέα, χρεος, σκοπια, λύση, ηπα, fyrom, συριζα, happy, εμφάνιση, λεωφορεια, διαδηλωσεις, διοδια, θεσσαλονικη, συλληψεις, γκλοπ, ματ, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, χωρες, το θεμα, αστυνομια, βημα, γυναικα, δωρα, ηπα, θαρρος, θεμα, οηε, σημαιες, σημερινη, το βημα, φιλια, φωτογραφια, fyrom, αγωνια, αμοιβαια, βαλκανια, βορεια, γεγονος, γειτονα, γκλοπ, δρομος, διπλο, δωρο, ευκαιρια, ειρηνη, εκχωρηση, εμπνευση, ενθαρρυνση, εμφάνιση, εποχη, ευρωπη, ιδιο, ομιλια, ιστορικο, κειμενο, λύση, λογο, μακεδονια, ματια, ματ, μηκος, μπορεις, οικογενεια, οκτω, ονομα, οραμα, ρηση, υπογραφη, πρωι, ψυχη, συγκεκριμενα, συνεχεια, συγχαρητηρια, συλληψη, συνθηματα, τιμη, φορα, χερι, χημικα, χαρα, εκκλησιες, φιλοι, ηγετες, ιουνίου, κοπελα, μεινει, νοσοκομειο, πληροφοριες, πληγες, θελω να, χερια, ψυχες
Τυχαία Θέματα