Προορισμός της Εβδομάδας: Μακρινίτσα – Το μπαλκόνι του Πηλίου

Αν σας βγάλει ο δρόμος στο Πήλιο, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Μακρινίτσα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής. Λιθόστρωτα καλντερίμια, επιβλητικά αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια και μικρά ταβερνάκια αλλά και η φυσική ομορφιά του τοπίου έχουν κάνει την Μακρινίτσα ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του Πηλίου καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η μαγευτική θέα προς τον Βόλο από την κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε τον καφέ σας το πρωί. Το γραφικό χωριό είναι γνωστό και ως μπαλκόνι του Πηλίου, το οποίο

αποκάλεσε έτσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν το επισκέφτηκε το 1934 και αντίκρισε την μοναδική θέα.

Τα αρχοντικά της Μακρινίτσας χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα. ]Τα περισσότερα από αυτά είναι τριώροφα και λιθόκτιστα. Έχουν σιδερόφρακτα παράθυρα, πολεμίστρες, αμπάρες, καταχύστρες ή ζεματίστρες και αμυντικοί πυργίσκοι. Τέτοια αρχοντικά που σώζονται είναι του Βαΐτζη στην Κουκουράβα (1761), του Χατζηκώστα, του Τοπάλη, του Βλαχλή και πολλά άλλα. Τα σπίτια χαρακτηρίζονται επίσης από τις διακοσμημένες οροφές και τις ξυλόγλυπτες πόρτες και παραθυρόφυλλα.

Η κυκλοφορία στον παραδοσιακό οικισμό της Μακρινίτσας γίνεται από το βασικό καλντερίμι, που διασχίζει όλο το χωριό από την ψηλότερη συνοικία, του Κακουνά, ως τη χαμηλότερη, την Κουκουράβα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το αρχοντικό Τοπάλη, που οικοδομήθηκε το 1844 κάτω από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Σε αυτό στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου. Το κτίριο είναι τριώροφη οχυρωμένη κατοικία, με πολεμότρυπες και αμυντικό πυργίσκο στην στέγη του.

Στην πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας θα βρείτε καφενείο "ο Θεόφιλος", το οποίο οικοδομήθηκε το 1910, σύμφωνα με χρονολογία που είναι χαραγμένη σε πλάκα επάνω από την κεντρική είσοδο του κτιρίου. Αρχικά ο χώρος αυτός λειτουργούσε στο ισόγειο ως ταβέρνα του Γεωργαντζά, ενώ αργότερα ως καφενείο του Κώστα και της Μαρίας Γκρέκου. Σήμερα, το ισόγειο του κτιρίου, όπου λειτουργεί το καφέ - ουζερί "ο Θεόφιλος", είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας Μακρινίτσας, ενώ ο όροφος είναι ιδιωτική κατοικία. Το κτίριο, πιθανώς κατά την περίοδο 1910 - 1911, διακοσμήθηκε στο εσωτερικό του με μια μεγάλη τοιχογραφία από το σπουδαίο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Η αδιάλειπτη λειτουργία του χώρου ως καφενείο προξένησε μεγάλη φθορά στην τοιχογραφία, γεγονός που οδήγησε στη συντήρησή της το 1988. Το 1995 το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ολόκληρο το κτίριο ως "ιστορικό διατηρητέο μνημείο" (ΦΕΚ 499/β/6-6-95), ώστε να προστατευτεί από τυχόν αλλοιώσεις. Ακολούθησαν το 1996 εργασίες επισκευής του.

Η σύνθεση της τοιχογραφίας περιγράφει ένα γλέντι στο στρατόπεδο του Κατσαντώνη μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, με ένα ποταμάκι στο κάτω τμήμα της. Κυρίαρχη φιγούρα, ο Κατσαντώνης ξεχωρίζει από τους συντρόφους του, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του, ενώ έχει στα πόδια του το όπλο και παίζει ταμπουρά. Οι υπόλοιποι αγωνιστές σουβλίζουν αρνιά, παίζουν μουσική, γλεντούν και χορεύουν.

Στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας θα βρείτε και το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας "Οξεία Επίσκεψις" το οποίο φιλοξενεί κειμήλια από τον 13ο αιώνα. Είναι μοναδικό του είδους του για την ευρύτερη περιοχή, ενώ φιλοξενεί και εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Πηλίου είναι ο Πύργος του Σκοτεινιώτη στη συνοικία Κουκουράβα.

Στα παραδοσιακά καφέ, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες της Μακρινίτσας θα απολαύσετε νοστιμότατα πηλιορείτικα εδέσματα ντόπιας παραγωγής και μαγειρευτά που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει.

Πρόσβαση:

Οδικώς: Ερχόμενοι είτε από Αθήνα, είτε από Θεσσαλονίκη, ακολουθείτε την Εθνική Οδό, που γράφει για Βόλο – Βελεστίνο και λίγο πριν μπείτε στον Βόλο θα δείτε πινακίδα που γράφει προς Πορταριά. Θα βρεθείτε στην περιφερειακή λεωφόρο του Βόλου και αφού περάσετε και το δημοτικό στάδιο της πόλης, θα στρίψετε μετά από λίγα χιλιόμετρα για Άνω Βόλο και Πορταριά. Αφού φτάσετε στην Πορταριά έχετε μόλις δύο ακόμη χιλιόμετρα για την Μακρινίτσα.

Ταυτότητα προορισμού:

Χώρα: Ελλάδα

Δήμος: Βόλου

Νομός: Μαγνησίας

Υψόμετρο: 600

Πληθυσμός: 694 (2011)

Keywords
Τυχαία Θέματα