Θεσσαλονίκη: Αυτές οι εκδηλώσεις θα σε βγάλουν από το σπίτι το σαββατοκύριακο!

Πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και ο βροχερός καιρός δεν μας πτοεί! Βγαίνουμε από το σπίτι για να απολαύσουμε τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και αυτό το διήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και γιορτές δρόμου περιλαμβάνονται στην ατζέντα του σαββατοκύριακου.

Εσύ τι θα κάνεις αυτό το διήμερο;

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:

Η μουσική

στη Θεσσαλονίκη

Μια συναρπαστική περιήγηση στη μουσική ιστορία και τις μουσικές παραδόσεις της πόλης με ξεναγό τη Χριστίνα Μαβίνη.

Το Thessaloniki Walking Tours αναζητά τους ήχους, τα μουσικά ιδιώματα, τις μουσικές αντιλήψεις που κυριάρχησαν στη Θεσσαλονίκη, το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίστηκαν και τις ιστορίες που συνδέονται μαζί τους.

Η Χριστίνα Μαβίνη με την πλούσια αφήγησή της διατρέχει πολλούς αιώνες μουσικής ιστορίας. Η λειτουργία των ωδείων της ρωμαϊκής περιόδου, οι τελετουργίες που σχετίζονται με τη μουσική, τα μουσικά όργανα που θεωρήθηκαν άσεμνα, η βυζαντινή μουσική αντίληψη και ο τρόπος που την ακούμε εμείς σήμερα αλλά και οι τροβαδούροι που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη την εποχή που αυτή ήταν λατινικό βασίλειο αποτελούν σταθμούς σε μια συναρπαστική διαδρομή. Η σεφαραδίτικη μουσική παράδοση, οι πρώτοι φωνόγραφοι , οι ορχήστρες και οι βεγγέρες αλλά και οι σημαντικοί συνθέτες του 20ου αιώνα όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Σταύρος Κουγιουμτζής ολοκληρώνουν το σύνθετο τοπίο της μουσικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης σε μια διαδρομή που ξεκινά από την αρχαία αγορά και καταλήγει με τον Νίκο Καββαδία φυσικά στη θάλασσα.

Info:

Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 16.00

Σημείο συνάντησης: ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Συμμετοχή: 10 ευρώ

Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186901 &6944476126

Μνήμες κατοχικής Θεσσαλονίκης

Με πρωτοβουλία του Thessaloniki Walking Tours, ο Ανδρέας Βενιανάκης αφηγείται τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν μια σκοτεινή περίοδο με αφορμή τα κτήρια που είχαν επιτάξει στη πόλη οι ναζί κατακτητές.

Ανασύρουμε τη μνήμη μιας σκοτεινής περιόδου για τη Θεσσαλονίκη και αφηγούμαστε ιστορίες που συνδέονται μαζί της με αφορμή εμβληματικά κτήρια της πόλης τα οποία είχαν επιτάξει οι ναζί κατακτητές αλλάζοντας τη χρήση και τη λειτουργία τους.

Βασισμένη σε πρωτότυπη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή Ανδρέα Βενιανάκη η διαδρομή ρίχνει φως στις δομές της ναζιστικής κατοχής, τους μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής, στα σκοτεινά πρόσωπα που τέθηκαν επικεφαλείς των μηχανισμών αυτών αλλά και σε όψεις μια σκληρής καθημερινότητας για τους κατοίκους της πόλης που μαστίζονταν από πείνα και κακουχίες.

Ξεκινώντας από την Πλατεία Ελευθερίας και καταλήγοντας στα «Ηλύσια» επιχειρούμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στη πρόσφατη ιστορία και στα άγνωστα γεγονότα που έριξαν τη βαριά σκιά τους πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

Info:

Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Ελευθερίας (από Μητροπόλεως)

Συμμετοχή: 10 ευρώ

Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186901& 6944476126

Υπόγεια πόλη

Ξεναγήσεις στο χώρο των αρχαίων που βρέθηκαν στο μετρό της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για το θέμα.

Συγκεκριμένα, η Κίνηση Πολιτών, η οποία αγωνίζεται για τη διατήρηση και την κατά χώραν ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, καλεί τους πολίτες σε δύο ξεναγήσεις στον χώρο με τίτλο «Η sub terra πόλις» (η υπόγεια πόλη).

Ο αρχαιολογικός περίπατος θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά, θα κατευθυνθεί προς τον σταθμό μετρό της Αγίας Σοφίας και διαμέσου των Λουτρών Παράδεισος (Bey Hamam) και της Παναγίας Χαλκέων θα καταλήξει στον Σταθμό μετρό Βενιζέλου.

Info:

Κυριακή 6 Οκτωβρίου δύο ξεναγήσεις στις 10.30 πμ και 12.30 μμ.

Η συνάντηση και για τις δύο ξεναγήσεις θα γίνει στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς (από την Αγνώστου Στρατιώτου)

ΔΡΑΣΕΙΣ:

Kapani Project 2019

Kapani Project σημαίνει μουσική, έκφραση και στενά γεμάτα χρώμα. Η φωνή που εδώ και χρόνια ενώνει την πόλη στο πιο κεντρικό σημείο της δίνει ραντεβού για 4η συνεχόμενη χρονιά, αυτή τη φορά για ένα διήμερο «γεμάτο» όσο ποτέ. Ανανεωμένο πρόγραμμα, μοναδικοί καλλιτέχνες, γεύσεις και κλίμα που θα μας παρασύρει για μία ακόμη φορά στα στενά που αγαπήσαμε. Με Live, Dj sets, performances και street food να ξεδιπλώνονται μέσα από 3 stages, στις 5 και 6 Οκτωβρίου η καρδιά της Θεσσαλονίκης θα χτυπάει στο Καπάνι.

Η φετινή εικαστική προσέγγιση του Kapani Project έχει (κυριολεκτικά) δύο πλευρές. Από τη μία, η στερεοτυπική σχεδόν απεικόνιση ενός δίχρωμου pattern -αναφορά στο κλασικό χαρτί περιτυλίγματος το οποίο χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της αγοράς. Από την άλλη, ένα κράμα τυπογραφίας και εικόνας, με τα όρια ανάμεσά τους να είναι τόσο διακριτά όσο και ρευστά. Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της αγοράς που ταιριάζουν και συμπορεύονται με λεκτικές αναφορές στις θεματικές και τις επιμέρους δράσεις του project.

Δύο κόσμοι, δύο πραγματικότητες, δύο πλευρές της ίδια πόλης, που για ένα διήμερο έρχονται και γίνονται ένα.

Info:

Kapani Project 2019 | Αγορά Καπάνι
5 και 6 Οκτωβρίου 2019
Κεντρική Αγορά Καπάνι, Θεσσαλονίκη
Είσοδος ελεύθερη

Papamarkou Street Fest

To Papamarkou Street Fest επιστρέφει για 5η συνεχή χρονιά στον πεζόδρομο της οδού Παπαμάρκου και στα στενά πέριξ αυτής, στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της πλατείας Άθωνος, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 από τις 18.00 έως τις 23.30 με μουσική, street food, εργαστήρια, special offers, εκθέσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος ελεύθερη.

Από τις 18.00 μέχρι τις 23.30 παραγωγοί του Radio Nowhere δίνουν το soundtrack του δρόμου. Το Café Bazaar επιμελείται γευστικά το Papamarkou Street Fest με street food γεύσεις για την γιορτή και οι χώροι του δρόμου ανοίγουν τις πόρτες τους νύχτα, περιμένοντας να τους γνωρίσετε. Με ελεύθερη είσοδο, αφεθείτε στην αύρα του πεζοδρόμου, θαυμάστε τις εκθέσεις στις βιτρίνες των μοναδικής αρχιτεκτονικής κτιρίων της οδού, παρακολουθήστε την ανοιχτή θεατρική παράσταση και συμμετέχετε σε ένα δυνατό υπαίθριο workshop φωτογραφίας. Χαθείτε στις καλλιτεχνικές και γραφιστικές εκθέσεις των designers που έχουν έδρα την περιοχή και γνωρίστε τους ανθρώπους που καθημερινά στήνουν το μοναδικό σύμπαν της Παπαμάρκου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Info:

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019
Οδός Παπαμάρκου, περιοχή πλατείας Άθωνος
Ώρες: 18.00 – 23.30
Είσοδος Ελεύθερη

ΘΕΑΤΡΟ:

Οθέλλος

«Την κράτησε από το χέρι.

Αυτή άνοιξε το στόμα της ή της το άνοιξε αυτός. Ή αυτή.

Της μίλησε στο ανοιχτό της στόμα.

Της είπε, τώρα δα, να τώρα, τώρα οι νύχτες οι χορευταρούδες μου κλείνουνε το μάτι. Οι νύχτες με αντικρύσανε και βγάλαν άστρα κι άλλα.

Οι νύχτες έχουνε χάσει με μένα το μυαλό τους, είπε κι αυτή ή αυτός. Ή αυτή.

Ήρθε και μπλέχτηκε η σελήνη στα μαλλιά μου, είπε αυτή, τώρα σίγουρα αυτή.

Μη μ’ αφήσεις ποτέ.

Μετά από αυτό σιωπή μεγάλη. Τόση που ο φόβος μη μείνουν για πάντα μέσα της τους μούδιασε τα μάτια.

Μάτια μου, είπε πάλι αυτή απευθυνόμενη στα μάτια της ή στα δικά του,

γιατί δακρύζετε; Θα γλιστρήσει η αγάπη μου και θα μου ξεγλιστρήσει η νύχτα.

Και πολύ λιγουλάκι μετά -και τελειώνω εδώ- αυτή σ’ αυτόν και αντιστρόφως:

έλα, έλα τώρα νύχτα μου και γέμισέ με με νύχτα, είμαι έτοιμη.».

Info:

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Τηλ. 231 084 2509)
Παραστάσεις: 3 έως 6 & 9 έως 13 Οκτωβρίου, Ώρα 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος & 13 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

Ρένα

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με συνεχείς sold out παραστάσεις και την επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η «Ρένα» του Αύγουστου Κορτώ επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η «Ρένα», η ηρωίδα από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, βγαίνει από τις σελίδες και- επί σκηνής πλέον- διηγείται τη θυελλώδη ζωή της αλλά και παράλληλα όλη την σύγχρονη ελληνική ιστορία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα.

Μια παράσταση ύμνος στην αγάπη, στη ζωή και στον έρωτα χωρίς φραγμούς, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται, γονατίζει, ανασταίνεται και συνεχίζει μοιραία και ακάθεκτη. Μια τοιχογραφία της χώρας μας μέσα από τη μουσική των δεκαετιών, την αθωότητα, την αμεσότητα και τη δύναμη για επιβίωση μιας γυναίκας, που το μόνο που ήξερε καλά ήταν να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες.

Στον ομώνυμο ρόλο η Υρώ Μανέ
Συμπρωταγωνιστούν: Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης Αβρατόγλου.
Μαζί τους στη σκηνή οι μουσικοί: Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος.

Info:

4, 5, 6 Οκτωβρίου
Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2)

Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 & 21:00
Κυριακή: 18:00

Τιμές εισιτηρίων:
Α΄ Ζώνη: 22€
Β΄ Ζώνη 18€- Φοιτητικό-Ανέργων-Πολυτέκνων-ΑΜΕΑ: 15€

12 ένορκοι

ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ του Reginald Rose, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, η sold-out παράσταση των τελευταίων χρόνων, έχοντας αποσπάσει βραβεία, εξαιρετικές κριτικές και το ενδιαφέρον περισσότερων από 100.000 θεατών, επισκέπτεται για 3η φορά τη Θεσσαλονίκη για την πρεμιέρα της 6ης της χρονιάς στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ.

Το θέατρο θα μετατρέπεται σε δικαστικό μέγαρο, φέρνοντας ενόρκους και θεατές αντιμέτωπους με τις συνειδήσεις τους.

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Info:

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 στις 18.15
Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35, 2310 832 060

Τιμές εισιτηρίων
Γενικό: 18€ (προπώληση μέσω ticketservices 15€ έως 30/9)
Φοιτητές/Άνεργοι/ΑΜΕΑ: 12€ (με επίδειξη κάρτας στο ταμείο την ημέρα της εκδήλωσης)

Η Φόνισσα

Μετά από 25 sold-out παραστάσεις την περασμένη άνοιξη, «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και σε σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου, επιστρέφει στο Θέατρο Τ από τις 4 έως τις 29 Οκτωβρίου 2019. Στον εμβληματικό ρόλο της Φραγκογιαννούς, η Έφη Σταμούλη.

Δεν πρόκειται για μία «διασκευή», για ένα θεατρικό έργο «βασισμένο» στη «Φόνισσα», αλλά για αυτούσιο το κείμενο του Παπαδιαμάντη. Δεν υπάρχει στην παράσταση ούτε μία φράση που να μην προέρχεται από αυτό. Δεν γράφτηκαν «σκηνές», δεν πλάστηκαν «χαρακτήρες», απλώς μία ομάδα πέντε γυναικών ηθοποιών διατρέχει ένα μείζον πεζογραφικό έργο, δανείζοντας τα εργαλεία του θεάτρου, τη φωνή και το σώμα του ηθοποιού, στην παπαδιαμαντική αφήγηση.

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά τη συγγραφή του, το κορυφαίο έργο του Παπαδιαμάντη εξακολουθεί να συναρπάζει χάρη στην εκφραστική του τελειότητα, την κοινωνική του παρατήρηση, το ψυχολογικό του βάθος, το ανεξάντλητο των ερμηνειών του. Στην πολυπλοκότητα της εμβληματικής ηρωίδας του Παπαδιαμάντη εστιάζει και η παράσταση, μια παράσταση με πέντε γυναίκες επί σκηνής, που προσπαθούν να κατανοήσουν τα πολλαπλά πρόσωπα της αινιγματικής Φραγκογιαννούς. Θύτης ή θύμα; Υποκείμενο εγκλημάτων ή αντικείμενο καταπίεσης; Ο συγγραφέας, πάντως, μας προειδοποιεί: «Κανέν πράγμα δεν είναι ακριβώς ό,τι φαίνεται, αλλά παν άλλο – μάλλον το εναντίον.»

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά)

Σοφία Βούλγαρη
Έλσα Καρακασίδου
Ζωή Λαζαριώτου
Αρετή Πολυμενίδη
Στον ρόλο της Φόνισσας η Έφη Σταμούλη

Ιnfo:

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Έως 29 Οκτωβρίου 2019 | Κάθε Δευτέρα – Τρίτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 80’

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ άνω των 65 | 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη | ατέλειες κάθε Δευτέρα & Παρασκευή (με σειρά προτεραιότητας).

Από ΄κει που φύτρωσες

Η παράσταση είναι μια μετάκληση που φιλοξενείται από το ΚΘΒΕ και ξεχωρίζει γιατί μιλάει στην καρδιά όλων. Πραγματεύεται το πρώτο γάλα, τις πρώτες χαρές, τις πρώτες λύπες, τις αγωνίες, τους φόβους μη μοιάσουμε στη μάνα μας και τέλος στην απουσία της μάνας και τη θλίψη…

Μιλούν οι γυναίκες που είναι μάνες, οι κόρες, οι εγγονές! Ακούγονται οι γυναίκες που έχουν παιδιά, αλλά το πως θα τα μεγαλώσουν δεν είναι προσωπικό τους θέμα, είναι η συνέχεια όλων όσων κουβαλάνε στην πλάτη τους … άλλες γενιές, άλλες εποχές, άλλες μάνες, άλλες κοινωνικές δομές, άλλα πλαίσια, άλλες εμμονές.

Η παράσταση βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που είναι οι ίδιες μάνες και μιλούν και για τη δική τους μάνα. Αλήθειες πικρές και γλυκές που παντρεύονται με την ποίηση, τη θρησκεία, τον ρεαλισμό, τον σουρεαλισμό, το σήμερα και το χτες και την καταπίεση μιας κοινωνίας που ξέρει να κουρδίζεται καλά σε ήχους σκληρούς.

Info:

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη

Από Πέμπτη 3 έως και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 στις 21:00

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10€

Εξορκισμός

«Είθε ο Άγιος Σταυρός να είναι το Φως μου. Ας μη με καθοδηγεί ο δράκοντας Ύπαγε οπίσω Σατανά Μην με ωθείς στον πειρασμό ποτέ με μάταια πράγματα Αυτό που μου προσφέρεις είναι το κακό Πιες εσύ το δηλητήριο».

Διαταραχή προσωπικότητας; Θεϊκή παρέμβαση; Διανοητική ασθένεια; Ψυχική διαταραχή; Δαιμονική κατοχή; Ψυχοπαθολογία; Σχιζοφρένεια; Κανείς ποτέ δεν θα μάθει… Αν πιστεύεις, θα τρομάξεις. Αν δεν πιστεύεις θα αναρωτηθείς.

Info:

Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 00:00 στο Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ

Football

Το «Football» (2017) μαζί με το LEOPOLD (2017) και το HIV (2018) συγκροτούν μια άτυπη πολιτική τριλογία. Η βασική θέση αυτής της τριλογίας είναι πως οι παντοτινοί ένοχοι είμαστε οι θεατές – και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Η ανάγκη του συγγραφέα να γράψει αυτά τα έργα, γεννήθηκε μετά από τα ταξίδια του στην Αφρική θέλοντας να μιλήσει για τα ταξίδια των “χορτάτων” στην “πεινασμένη” Αφρική.

Το «Football» είναι μια «σκληρή ματωμένη κωμωδία», ένας μονόλογος με πολύ χιούμορ, που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ.

Βασικός άξονας του έργου είναι ότι ο τέταρτος τοίχος δεν υπάρχει και έτσι ο ηθοποιός επικοινωνεί ευθέως με τους θεατές. Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε να μας αφυπνίσει, να μας «μετακινήσει» από την ασφάλεια της «καρέκλας» (ως κοινό) και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας.

Info:

Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ – Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη

Από Παρασκευή 4 έως και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 στις 21:00

Τιμές Εισιτηρίων:12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, ανέργων, 65+ και ΑμεΑ

ΧΟΡΟΣ:

H Λίμνη των Κύκνων

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε στην Αθήνα, η Λίμνη των Κύκνων του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 4, 5, 6 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη.

Η Λίμνη των κύκνων του Τσαϊκόφσκι διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του έργου υπερβαίνουν σχεδόν τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται και για ένα μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων.

H παραγωγή της Λίμνης των κύκνων του Μπαλέτου της ΕΛΣ αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ, με μια νέα χορογραφική ματιά, επιχειρώντας να θέσει ερωτήματα, αλλά και να αναζητήσει απαντήσεις για το πώς μπορούν να «ξαναδιαβαστούν» σήμερα τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου του κλασικού χορού.

Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος ανασύρει ορισμένους από τους φόβους και τις έμμονες εικόνες της εποχής μας για να καταδυθεί στη δική του λίμνη. Ένα τοπίο σε μια εποχή μετά την καταστροφή. Ένα ερημωμένο βενζινάδικο για να θυμίζει έναν κόσμο που ξέμεινε από καύσιμα. Μια λίμνη όπου το φυσικό και το υπερφυσικό συνυπάρχουν κι εναλλάσσονται. Και κυρίως ο Πρίγκιπας Ζήγκφρηντ -ένας ρομαντικός ήρωας που αναμετράται διαρκώς με το απόλυτο- το μεταμορφωτικό βλέμμα του οποίου καθορίζει τη μορφή των γύρω του.

Info:

Παραστάσεις: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Χώρος : Μεγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μ1- Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων : 40€, 30€, 25€ & 12€ (μειωμένο)

«Personas» στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Με αφορμή και έμπνευση το ποιητικό έργο του John Ashbery «Αυτοπροσωπογραφία σε κυρτό κάτοπτρο» η ομάδα Πλεύσις παρουσιάζει τη νέα καλλιτεχνική πρόταση της «Personas», μία multimedia performance σωματικού θεάτρου. Θέμα της η ποιητική εισαγωγή του θεατή στον «κόσμο του εαυτού» που καθορίζεται από τις έννοιες «παρατηρώ, ανακαλύπτω, συνδέομαι, κουβαλώ μέσα μου ως μνήμη».

Ένα σύνθετο θέαμα ως προς τη σκηνική του γλώσσα όπου το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός, το θέατρο αντικειμένων, το εικαστικό περιβάλλον, η σύνθεση ηλεκτροακουστικών τοπίων και live electronics, οι κινηματογραφικές παρεμβάσεις μέσω live projection και graphic animation συνυπάρχουν επί σκηνής.

Η ομάδα Πλεύσις μέσω αυτού του project αναζητά νέες μορφές έκφρασης, ερευνώντας την ανθρώπινη φύση. Η σκηνική σύνθεση κινούμενη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, διερευνά τη σχέση του προσώπου ως υπόσταση με το βαθύτερο «είναι» μας. Είναι ένα έργο για τον σύγχρονο άνθρωπο και την εύθραυστη ισορροπία του μεταξύ προσωπικής επιθυμίας και κοινωνικής ταυτότητας.

Info:

54α Δημήτρια

Σα 05/10 & Κυρ 06/10 – Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Ωρα: 21:00 - Τιμή 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό, 5€ ατέλειες & ανέργων

Παγκόσμια ημέρα μπαλέτου

Εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι χορευτές θα λάβουν μέρος σε ένα θεαματικό flashmob στους διαδρόμους του Mediterranean Cosmos, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και ώρα 17.00. Θα ξαφνιάσουν τους επισκέπτες του κέντρου, χορεύοντας με τις μουσικές από τα γνωστά μπαλέτα και θα κάνουν ένα εντυπωσιακό «μάθημα μπαλέτου» στις κυλιόμενες σκάλες του εμπορικού κέντρου. Η ιδέα του flashmob είναι να δείξουμε στον κόσμο της Θεσσαλονίκης πόσες μπαλαρίνες και χορευτές υπάρχουν στην πόλη μας και πόσο όμορφη και ωφέλιμη δραστηριότητα είναι.

Σχέδιο του Flashmob

Οι σπουδαστές μπαλέτου, όλων των ηλικιών και επιπέδου, θα εμφανιστούν ξαφνικά ανάμεσα στον κόσμο (φορώντας πουέντ, στολές μπαλέτου, ρούχα προπόνησης αλλά και πιο casual ρούχα) και θα κατευθύνουν τον κόσμο στις κυλιόμενες σκάλες του κεντρικού διαδρόμου του κέντρου εμπορίας και εκδηλώσεων Mediterranean Cosmos. Στις σκάλες, σαν να είναι μια ατελείωτη μπάρα, θα κάνουν κινήσεις σαν σε μάθημα μπαλέτου – και κατεβαίνοντας, θα παίρνουν μια όμορφη πόζα. Τέλος, οι θεατές θα δουν στον ίδιο διάδρομο μια μικρή παράσταση μπαλέτου.

Η εκδήλωση φέρει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από την εταιρία CDP Group (Pointe.gr) σε συνεργασία με τον Συλλογο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού της Β. Ελλάδος.

STAND UP COMEDY:

Stand up comedy: Alistair Barrie – Γιώργος Χατζηπαύλου

Ένας αγαπημένος του ελληνικού κοινού Άγγλος κωμικός, ο Alistair Barrie, έρχεται στην Ελλάδα και μοιράζεται τη σκηνή με τον Γιώργο Χατζηπαύλου.

Οι δυο κωμικοί γνωρίζονται πολύ καλά. Ο Alistair επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2015, ως καλεσμένος του Γιώργου στο Stand up for U κι έκτοτε έχουν συνεργαστεί μέχρι σήμερα σε 16 sold out παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ετοιμάζονται και πάλι να μοιραστούν τη σκηνή με τα νέα κείμενά τους και να σας παρασύρουν με το εκπληκτικό χιούμορ τους σε 4 μοναδικές βραδιές stand up comedy σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.

Info:

Κυριακή 6 Οκτωβρίου

CINE ΦΑΡΓΚΑΝΗ, Αγ. Παντελεήμονος 10, στις 21.00

Εισιτήριο: 10 ευρώ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Το Καπλάνι της βιτρίνας

Το «θρυλικό» Καπλάνι της βιτρίνας «ζωντανεύει» από τον Οκτώβριο στο ανακαινισμένο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη.

Το αριστουργηματικό έργο της Άλκης Ζέη, που διασκευάστηκε με τεράστια επιτυχία για το θέατρο από την Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρολόγο και ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2016 στην Αθήνα, στο Θέατρο Βρετάνια και την Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια υπερ-παραγωγή που συγκίνησε περισσότερους από 100.000 θεατές, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στις ψυχές των παιδιών και των ενηλίκων, θα «ζωντανέψει» ξανά στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ.

Πρόκειται για την παράσταση που καταγράφηκε από κοινό και κριτικούς ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος, σε μια μεγάλη παραγωγή που σκηνοθέτησε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, με 11 ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

Info:

Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίου
Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη
Κάθε Κυριακή στις 12.00 π.μ.
Πρωινές παραστάσεις για σχολεία στις 10:00 π.μ.
Τηλέφωνα κρατήσεων για σχολεία: 697 7063881 / 6940348432
Τιμές εισιτηρίων: 12€ Ενήλικες, 10€ Παιδικό, 7€ Μαθητικό

Οδυσσεβάχ

Η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου παρουσιάζει φέτος σε όλη την Ελλάδα το εμβληματικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου «Οδυσσεβάχ» σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου.

Ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα για παιδιά και όχι μόνο, βασισμένο στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία. Ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα.

Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια.

Δρακοκύκλωπες, Λωτοφάγοι, Πειρατές, Σειρήνες, Γοργόνες, η Μάγισσα Κιρκίλα, η Πριγκίπισσα Λαριζάτ και το πλήρωμα του Οδυσσεβάχ μας προκαλούν να ζήσουμε την περιπέτεια.

Παίζουν: Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Χρηστίδης, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Φλάβιους Νεάγκου, Ήρα Δαμίγου, Ευθύμης Τζώρας.

Info:

Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 17:00 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11:30 & 15:00
Θέατρο Φαργκάνη, Αγίου Παντελεήμονος 10, 2310208007
Διάρκεια παράστασης: 70′
Προπώληση 8€ & Είσοδος 10€ στο ταμείο του Θεάτρου Φαργκάνη (17:00 – 22:00) και στο ταμείο του Κολοσσαίον (10:30 – 13:00 & 17:00 – 20:00) & viva.gr

Οι Θεοί του Ολύμπου

Πώς διοικούσε ο παντοδύναμος Δίας Θεούς και ανθρώπους; Γιατί η Θεά Δήμητρα αναγκαζόταν να αποχαιρετήσει την κόρη της μία φορά το χρόνο; Πώς αντιμετώπιζαν οι άλλοι Θεοί τον πολεμοχαρή Άρη; Τι παράξενο είχε η γέννηση της Θεάς Αθηνάς; Ο Όλυμπος ανοίγει τις πόρτες του και καλεί μικρούς και μεγάλους να θαυμάσουν από κοντά το μεγαλείο της ελληνικής μυθολογίας σε ένα θεματικό υπερθέαμα 2100 τετραγωνικών μέτρων! H σημαντικότερη πολιτιστική μας κληρονομιά, η «αρχή των πάντων», οι Ολύμπιοι Θεοί όπως δεν τους έχετε ξαναδεί!

Η τεχνολογία συναντά το μύθο και μαζί δημιουργούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό θεματικό πάρκο στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ένας χώρος με παράδοση στα πετυχημένα θεματικά πάρκα που ετοιμάζεται τώρα να φιλοξενήσει το πιο εντυπωσιακό εγχείρημα που έχει γίνει ποτέ!

Η Placebo Events σε συνεργασία με την μεγαλύτερη ομάδα που δημιουργήθηκε ποτέ και με την επιστημονική επιμέλεια του καταξιωμένου ιστορικού Θάνου Βερέμη, θα ταξιδέψουν με μοναδικό τρόπο τους επισκέπτες κάθε ηλικίας που αγαπούν τη μυθολογία στο μαγικό κόσμο της αρχαίας Ελλάδας.

Μέσα από επιβλητικά ομοιώματα, 3D προβολές, ξεναγήσεις, διαδραστικά acts και πολλές εκπλήξεις, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν, με έξυπνο τρόπο, για την ιστορία και τη ζωή του κάθε Θεού, όπως αυτή έχει παρουσιαστεί μέσα από τα αρχαία κείμενα. Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε για τη μυθολογία από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, θα εκπλαγείτε με το πόσα ακόμη υπάρχουν να μάθετε για τους Ολύμπιους Θεούς -το σημαντικότερο αφήγημα της ελληνικής ιστορίας!

Info:

Καθημερινά από τις 4 Οκτωβρίου,

Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τηλ.: 2310 291243 και 2310 291246

Η διάρκεια της ξενάγησης είναι μία ώρα και δέκα λεπτά

Πρόσβαση και δωρεάν parking για ΑμεΑ και σχολικά λεωφορεία

Keywords
θεσσαλονικη, σπιτι, χιλιες και μια νυχτες, το φως, mediterranean cosmos, ορφέας παπαδόπουλος, καιρος, info, μνήμη, φως, μετρο, βενιζελος, terra, project, σημαίνει, live, food, radio, bazaar, workshop, θεατρο, τηλ, πειραιας, ελλαδα, αθωότητα, υρώ, νικολοπουλος, rose, αθηναιον, νέα, αμεα, κθβε, χανθ, hiv, αθηνα, ελσ, john, performance, animation, cosmos, group, πατρα, ηρακλειο, παιδια, αμαλια, video, art, καλοκαιρι, σχολεια, λωτοφάγοι, viva, placebo, ιλιάδα, λεωφορεια, κινηση στους δρομους, τασσω καββαδια, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, ξανα, βυζαντινη μουσικη, οδυσσεβαχ, λωτοφάγοι, δυνατα, μνήμη, χωρες, ιλιάδα, υρώ, το θεμα, αμεα, αυλαια, αφρικη, δωρεαν, εδρα, εικονες, εργαλεια, ηθοποιος, θαλασσα, θεμα, καριερα, κθβε, μουσικη, οδυσσεια, πλαισιο, προγραμμα, ρουχα, σεληνη, τα νεα, τυχη, φως, χορος, ωρα, hiv, placebo, radio, αγαπη, αστρα, αγορα, αθηναιον, αθωότητα, αμαλια, ανοιξη, αξονας, αρχαια, ατζεντα, αυρα, αφηγηση, αφορμη, βγαινει, βλεμμα, γαλα, γεγονοτα, δημητρα, γινει, γινονται, γλωσσα, γοργονες, δευτερα, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, διημερο, εγχειρημα, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εκφραση, ελσ, εμμανουηλ, εμμονες, εμπνευση, εργα, εποχη, εποχες, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρια, ετων, τεχνολογια, εξυπνο, ζωη, ζωνη, ιδεα, ιδια, ιδιο, εικοσι, υπηρεσιες, ηρωες, η φωνη, θεα, θανατικη ποινη, θυμιζει, θυτης, θρησκεια, ιβανοφ, ισορροπια, ιστορικο, κειμενο, κινηση, κλιμα, λειτουργια, λογοτεχνια, μαλλια, ματια, ματι, μεγαρο μουσικης, μειζον, μυθολογια, μορφη, μουσικα οργανα, μυαλο, μυθιστορημα, ναζι, νεα υορκη, νικο, νυχτα, ομαδα, παντα, ποιηση, ολυμπος, ομορφη, ορια, ορφεας, ορφέας παπαδόπουλος, παραμυθια, παιδια, πειρατες, πεμπτη, περιβαλλον, πορτες, πριγκιπας, ψυχη, ραντεβου, ρηγος, ρολο, σαββατο, σελιδες, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σιωπη, σκηνοθεσια, σωμα, σπυρου, στομα, συγχρονο, συμπαν, ταξιδια, τιμη, τοιχος, τηλ, το φως, τρια, τριτη, φυση, φυσικα, φυσικο, φλεμινγκ, φοβος, φωνη, φορα, χερι, χανθ, ξενια, χιουμορ, χριστινα, χρωμα, κωνσταντινος, group, αντρες, αγορι, αιωνες, animation, art, ασφαλεια, bazaar, cosmos, δημοτικα, δωματιο, ετοιμη, food, γευσεις, γιορτη, john, γλυκες, ηρωας, υμνος, info, project, κειμενα, κορες, καρδια, κωμικος, κωνσταντινου, κωστας, κυριακη, mediterranean cosmos, μια φορα, μπροστα, workshop, οψεις, οργανα, ορχηστρα, ποζα, rose, σημαίνει, σκηνη, ταξιδι, terra, θανου, θεοι, viva, χερια, ψυχες, performance
Τυχαία Θέματα