Tα 2 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει το 2024 η αγορά υπηρεσιών διαμεταφορών

Tα 2 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει το 2024 η αγορά υπηρεσιών διαμεταφορών έναντι 1,8 δις ευρώ που εκτιμάται το 2023.

Η γενική αυτή διαπίστωση προκύπτει από την κλαδική μελέτη για την αγορά «Υπηρεσίες διαμεταφοράς», που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ (www.stochasis.com), στο πλαίσιο της σειράς μελετών αγοράς που φέρουν τη διακριτική ονομασία «Κλαδικές Στοχεύσεις».

Όπως αναφέρει ο κ. Αδάμ Ρεγκούζας, Manager της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, η αγορά εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση 10% περίπου το 2023, σε σχέση με το 2022 και «Μέσο Ετήσιο

Ρυθμό Μεταβολής» (ΜΕΡΜ) 9,4% την περίοδο 2014-2023.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, οι υπηρεσίες διαμεταφοράς για οδικές μεταφορές το 2023 υπερβαίνουν σε αξία το 50%, της αγοράς, με τις θαλάσσιες να ακολουθούν.

Η χρηματοοικονομική ανάλυση

Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου, όπως παρατηρεί η υπεύθυνη των κλαδικών μελετών κυρία Κατερίνα Ματσούκα, το ΕΒΙΤDA, ως ποσοστό των πωλήσεων του κλάδου, παρουσιάζει βελτίωση από το 2017 και έπειτα, ενώ ο δείκτης Υποχρεώσεις/EBITDA την εξαετία 2017-2022 αναδεικνύει την προσπάθεια των επιχειρήσεων του κλάδου όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

Η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου σε σύγκριση με την αύξηση του κόστους πωλήσεων την τελευταία διετία (2021-2022), παρά τη μείωση του περιθωρίου μικτού κέρδους την ίδια περίοδο, βελτίωσε τη κερδοφορία τους.

Τα παραπάνω «αποτυπώνονται» στο περιθώριο καθαρού κέρδους, καθώς και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο των εξεταζόμενων επιχειρήσεων του κλάδου 2 στις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαμεταφοράς, βάσει δημοσιευμένου κύκλου εργασιών το 2022, ξεπερνούν το μέσο όρο του μικτού κέρδους (%), ενώ 4 στις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις  ξεπερνούν το μέσο όρο του EBITDA (%).

Επίσης, 3 στις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις  συνδυάζουν EBITDA (%) και συνολική δανειακή επιβάρυνση (%), σε επίπεδα καλύτερα από το μέσο όρο του συνόλου των εξεταζόμενων επιχειρήσεων, το 2022.

Τέλος, 4 στις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, βάσει δημοσιευμένου κύκλου εργασιών το 2022, υπερέχουν στο δείκτη Υποχρεώσεις/EBITDA του συνόλου των εξεταζόμενων επιχειρήσεων.

Το άρθρο Tα 2 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει το 2024 η αγορά υπηρεσιών διαμεταφορών εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-2-dis-evro-tha-prosengisei-to-2024-i-agora-ypiresion-diametaforon.htm
Τυχαία Θέματα