«Ανάσα» για αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και Fraport Greece. Έλαβαν παράταση 6 μηνών στην κάλυψη οφειλών

«Ανάσα» για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και την Fraport Greece, καθότι τους εκχωρήθηκε το δικαίωμα 6μηνης παράτασης για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων και απαιτητών οφειλών προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 «Επείγοντα μέτρα στήριξης διαχειριστών αερολιμένων» της ΠΝΠ της 1ης Μαΐου οι χρηματικές οφειλές των παραχωρησιούχων, βάσει συμβάσεων παραχώρησης διαχείρισης αερολιμένων, προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), οι

οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και απαιτητές εντός του έτους 2020, εξοφλούνται έως έξι μήνες μετά την επέλευση του ληξιπροθέσμου και απαιτητού.

Η επιμήκυνση των οφειλών, κατά το προηγούμενο εδάφιο, επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο ίσο με το πληρωτέο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, της τελευταίας έκδοσης πριν από την επέλευση του ληξιπρόθεσμου και απαιτητού της οφειλής, προσαυξημένο κατά μισή μονάδα, χωρίς άλλες συνέπειες για τον παραχωρησιούχο, περιλαμβανομένων και εκείνων που θα επέρχονταν από το χρονικό σημείο του ληξιπροθέσμου και απαιτητού της ως άνω οφειλής μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας.

Η παρούσα διάταξη, ως εξαιρετική, δεν αποτελεί τροποποίηση της οικείας σύμβασης παραχώρησης.

Σημειώνεται ότι την παροχή διευκολύνσεων είχαν ζητήσει, τόσο ο ΔΑΑ, όσο και η Fraport Greece, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, το ACI World (Παγκόσμιο Συμβούλιο Αεροδρομίων), εξαιτίας της δραματικής πτώσης της κίνησης, άρα και των εσόδων των αεροδρομίων.

Η κίνηση των επιβατών στα αεροδρόμια, σύμφωνα με το Συμβούλιο, αναμένεται να μειωθεί εφέτος κατά σχεδόν 40% και τα έσοδα κατά 77 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Ευρώπη, όπως εκτιμά το Συμβούλιο, η συρρίκνωση επιβατών των αεροδρομίων θα φτάσει στο 35% και των εσόδων στο 42%.

The post «Ανάσα» για αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και Fraport Greece. Έλαβαν παράταση 6 μηνών στην κάλυψη οφειλών appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα