ΕΤΒΑ: Επανασχεδιασμός και ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων στο Επιχειρηματικό Πάρκο Βόλου

Στον επανασχεδιασμό και την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων στο Επιχειρηματικό Πάρκο Βόλου θα προχωρήσει η ΕΤΒΑ, προκειμένου να θωρακίσει τις επιχειρήσεις σε αυτό και να αποτρέψει μελλοντικά φαινόμενα πλημμυρών σε οδικά δίκτυα και δίκτυα αποχέτευσης.

Τα έργα που θα κατασκευαστούν μετά από τις αντίστοιχες μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Όπως αναφέρεται σχετικά, «Κατά τη δεύτερη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στη Θεσσαλία με το σύστημα κακοκαιρίας

Elias, το Επιχειρηματικό Πάρκο του Βόλου βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο. Ενώ, η ΕΤΒΑ μερίμνησε και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργικότητα του συστήματος ομβρίων και της περιμετρικής αντιπλημμυρικής τάφρου, ώστε να επαναλειτουργήσει η αντιπλημμυρική προστασία, επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες προβλέψεις. Πλημμυρικά φαινόμενα σπάνιας έντασης εκδηλώθηκαν στην περιοχή επηρεάζοντας ακόμα μια φορά την λειτουργία του Πάρκου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο σύστημα κακοκαιρίας «Daniel» καταγράφηκε ύψος βροχόπτωσης 393 mm σε 16 ώρες (25 mm/h). Στη καταιγίδα «Elias» καταγράφηκε έως χθες το απόγευμα ύψος βροχόπτωσης 113 mm σε ~8 ώρες (14 mm/h) και το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Συγκριτικά με την υφιστάμενη κατάσταση αναφέρεται ότι στο Βροχομετρικό Σταθμό Μακρυνίτσας του Βόλου το διάστημα ~60 ετών (1950 – 2009) καταγράφηκε μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχόπτωσης μόλις 141 mm σε διάστημα 24 ωρών (6 mm/h).

Είναι προφανές ότι τα ακραία ύψη βροχής ξεπερνούν τα μέχρι πρότινος δεδομένα, με τα οποία έχουν διαστασιολογηθεί τα υδραυλικά έργα του Πάρκου. Τα έργα άλλωστε κατασκευάστηκαν πριν αρκετές δεκαετίες και πλέον αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα νέα κλιματικά δεδομένα γιατί πολύ απλά δεν έχουν σχεδιαστεί να διαχειρίζονται τέτοια έντασης καιρικά φαινόμενα».

Το άρθρο ΕΤΒΑ: Επανασχεδιασμός και ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων στο Επιχειρηματικό Πάρκο Βόλου εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
etva-epanaschediasmos-kai-enischysi-ton-antiplimmyrikon-ergon-sto-epicheirimatiko-parko-volou.htm
Τυχαία Θέματα