Οδηγία / σύσταση της ΡΑΣ για την αυστηρή τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης του ΟΣΕ για αποφυγή συμβάντων

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναφορές συμβάντων υπέρβασης ερυθρού σηματοδότη, τα οποία, όπως υποστηρίζει, αποτελούν πρόδρομο παράγοντα ατυχήματος, απηύθυνε στο προσωπικό πληρώματος αμαξοστοιχιών των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, καθώς και στο προσωπικό του διαχειριστή υποδομής, του ΟΣΕ, επιφορτισμένο με τα καθήκοντα έγκρισης της κίνησης των αμαξοστοιχιών την ακόλουθη οδηγία / σύσταση:

-Απαρέγκλιτη τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης (ΓΚΚ),

Μέρος Α’ «Κανονισμός Σημάτων (2009)» και Μέρος Β’ «Κανονισμός Κυκλοφορίας και Ελιγμών», και των ισχυουσών εγκυκλίων κυκλοφορίας, με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων και εν γένει συμβάντων ασφάλειας.

Ειδικότερα συστήνονται:

α) η απαρέγκλιτη τήρηση των Κανόνων χρήσης των Ραδιοεπικοινωνιών, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τυποποίηση των ανταλλασσόμενων μηνυμάτων και τη μεθοδολογία των επικοινωνιών σχετιζόμενων με την ασφάλεια, όπως αναφέρεται:

i) στο Γενικό Κανονισμό Κίνησης / Μέρος Α’ Κανονισμός Σημάτων (2009),

ii) στο Γενικό Κανονισμό Κίνησης / Μέρος Β’ «Κανονισμός Κυκλοφορίας και Ελιγμών»,

iii) στο έγγραφο του ΟΣΕ «Κανονιστικές Διατάξεις δια την Χρήσιν των Ραδιοτηλεφώνων», iv) στην Τεχνική Προδιαγραφή Διαλειτουργικότητας ΤΠΔ/OPE, ήτοι τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/773 όπως ισχύει.

β) η απαρέγκλιτη τήρηση των ορίων ταχύτητας των αμαξοστοιχιών, όπως προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό Κίνησης / Μέρος Β’ / άρθρο 76.

γ) Η απαρέγκλιτη τήρηση των φωτοσημάτων, όπως προβλέπεται στα Παραρτήματα του Γενικού Κανονισμού Κίνησης / Μέρος Α’ Κανονισμός Σημάτων (2009).

Έρευνα της ΡΑΣ για παραβίαση σηματοδότη από μηχανοδηγό  

Επίσης, η ΡΑΣ γνωστοποίησε τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας σχετικά με το σιδηροδρομικό συμβάν (παραβίαση σηματοδότη) στις 23-12-2023 από μηχανοδηγό της HELLENIC TRAIN, βάσει του άρθρου 5, παρ. 2 του Κανονισμού Ακροάσεων της ΡΑΣ.

Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 3, του προαναφερθέντος Κανονισμού, το ειδικό αντικείμενο της έρευνας θα είναι ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών, των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και των απαιτήσεων του οικείου Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ) της HELLENIC TRAIN σε σχέση με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, βάσει των ενδείξεων και των αποδεικτικών στοιχείων που έχει στα χέρια της η Αρχή.

Η σχετική έρευνα θα διενεργηθεί από στελέχη του προσωπικού της αρμόδιας Μονάδας Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας (ΜΑΣΔ) της ΡΑΣ (συμφώνως και προς τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΡΑΣ), μετά το πέρας της οποίας, θα συνταχθεί πόρισμα με σχετική εισήγηση, μέσω της Προέδρου, στην Ολομέλεια της Αρχής για την ενεργοποίηση ή μη της διαδικασίας ακρόασης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5, παρ. 5 του Κανονισμού Ακροάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

Το άρθρο Οδηγία / σύσταση της ΡΑΣ για την αυστηρή τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης του ΟΣΕ για αποφυγή συμβάντων εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
odigia--systasi-tis-ras-gia-tin-afstiri-tirisi-tou-genikou-kanonismou-kinisis-tou-ose-gia-apofygi-symvanton.htm
Τυχαία Θέματα