Παρατείνουν τη συμφωνία οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ως τα τέλη του 2025, ΕΕ και Μολδαβία

Η ΕΕ και η Μολδαβία αποφάσισαν να παρατείνουν την ισχύ της συμφωνίας οδικών μεταφορών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθήσει τη Μολδαβία να αποκτήσει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές, διευκολύνοντας τη διέλευση μέσω των χωρών της ΕΕ και αναπτύσσοντας περαιτέρω τους δεσμούς της με την αγορά της Ευρώπης.

Αυτή η συμφωνία με τη Μολδαβία, που υπεγράφη για πρώτη φορά στις 29 Ιουνίου

2022, αύξησε σημαντικά τις οδικές εξαγωγές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ, προς όφελος και των δύο οικονομιών.

Εφαρμόστηκε μετά την απώλεια σημαντικών οδών διαδρόμων που ένωναν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία με τις εξαγωγικές αγορές στα ανατολικά της Ουκρανίας, διαδρομές που χάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Με τη μερική απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών παρέχοντας δικαιώματα διαμετακόμισης και διμερών μεταφορών στους μεταφορείς της Μολδαβίας και της ΕΕ για τις αντίστοιχες επικράτειές τους, η συμφωνία συμβάλλει στην καλύτερη προσάρτηση της μολδαβικής αγοράς στην ΕΕ.

Επίσης, η συμφωνία ενίσχυσε τις Λωρίδες Αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις οδικές μεταφορές μεταξύ ΕΕ και Μολδαβίας, η οποία αποτελεί σημαντική χώρα διέλευσης για τις ουκρανικές εξαγωγές και εισαγωγές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι οδικές εξαγωγές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε όγκο κατά 27% στο γ’ τρίμηνο του 2022 και κατά 35% στο γ’ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Παράλληλα, οι οδικές εξαγωγές προς τη Μολδαβία αυξήθηκαν σε αξία κατά 30% από το γ’ τρίμηνο του 2021 έως το γ’ τρίμηνο του 2022 και σταθεροποιήθηκαν περίπου στην ίδια αξία στο γ’ τρίμηνο του 2023.

Να σημειωθεί ότι, η τρέχουσα συμφωνία λήγει στις 30 Ιουνίου του 2024.

Βάσω Βεγ.

Το άρθρο Παρατείνουν τη συμφωνία οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ως τα τέλη του 2025, ΕΕ και Μολδαβία εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
parateinoun-ti-symfonia-odikon-eborevmatikon-metaforon-os-ta-teli-tou-2025-ee-kai-moldavia.htm
Τυχαία Θέματα