Σε ισχύ τίθενται οι νέοι δασμοί της ΕΕ στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα στις επιδοτήσεις υπέρ της Boeing

Στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ θα δημοσιευθεί η απόφαση της Κομισιόν για τους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα στην ΕΕ, συνολικής αξίας 4 δισ. δολ., ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις στην Boeing.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Τα αντίμετρα έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καταθέσει την πρότασή τους για τη διευθέτηση της χρόνιας διαπραγμάτευσης με την Ένωση,

η οποία θα περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση των δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) εξουσιοδότησε επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 26 Οκτωβρίου, να λάβει αντίμετρα κατά των παράνομων επιδοτήσεων των ΗΠΑ στην Boeing.

Σημειωτέον, τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της πάντως, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την επίλυση αυτής της διαμάχης και να συμφωνήσει για μακροπρόθεσμα θέματα σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Valdis Dombrovskis, τόνισε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα.

Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης προόδου με τις ΗΠΑ, δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να επιβάλουμε αυτά τα αντίμετρα.

Κατά συνέπεια, η ΕΕ ασκεί τα νομικά της δικαιώματα βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΠΟΕ. Καλούμε τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν και στις δύο περιπτώσεις να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντα αντίμετρα με άμεσο αποτέλεσμα, ώστε να μπορέσουμε να το αφήσουμε γρήγορα πίσω μας.

Η κατάργηση αυτών των δασμών θα είναι κερδοφόρα και για τις δύο πλευρές, ειδικά με την πανδημία να προκαλεί πλήγμα στις οικονομίες μας.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη διατλαντική μας συνεργασία και να συνεργαστούμε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».

Οι δασμοί φέρνουν την ΕΕ σε ισότιμη θέση με τις ΗΠΑ, με σημαντικούς δασμούς για κάθε πλευρά βάσει δύο αποφάσεων του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών.

Οι αποφάσεις αυτές περιλαμβάνουν πρόσθετους δασμούς 15% στα αεροσκάφη καθώς και πρόσθετους δασμούς 25% σε μια σειρά γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

The post Σε ισχύ τίθενται οι νέοι δασμοί της ΕΕ στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα στις επιδοτήσεις υπέρ της Boeing appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα