Σε ισχύ το eTIR σε 77 χώρες, δίνοντας “τέλος” στη γραφειοκρατία. Ώθηση στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές

Τέθηκε σε ισχύ το νέο νομικό πλαίσιο για την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος TIR (eTIR), σε συνολικά 77 χώρες σε πέντε ηπείρους, οδηγώντας τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές σε νέο, ψηφιοποιημένο επίπεδο.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Αυτή η αλλαγή – ορόσημο θα επιτρέψει τη διασυνοριακή διαμετακόμιση εμπορευμάτων paperless (χωρίς χαρτί), σύμφωνα με την τελωνειακή εγγύηση του συστήματος TIR.

Το διεθνές σύστημα eTIR (από τελωνείο σε τελωνείο) θα διασφαλίσει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων

σχετικά με τη διεθνή διαμετακόμιση εμπορευμάτων, οχημάτων ή εμπορευματοκιβωτίων σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης TIR μεταξύ εθνικών τελωνειακών συστημάτων.

Παράλληλα, θα επιτρέπει στα τελωνεία να διαχειρίζονται τα δεδομένα σχετικά με τις εγγυήσεις, που εκδίδονται στους εξουσιοδοτημένους κατόχους να χρησιμοποιούν το σύστημα TIR.

Να σημειωθεί ότι, το σύστημα TIR χρησιμοποιείται από περισσότερους από 30.000 οδικούς μεταφορείς και γίνεται αποδεκτό σε πάνω από 3.500 τελωνεία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU), το TIR έχει κάνει το εμπόριο πιο γρήγορο, πιο εύκολο και πιο ασφαλές, ενώ το νομικό πλαίσιο για την ψηφιοποίηση -το νέο παράρτημα 11 της σύμβασης TIR των Ηνωμένων Εθνών- θα ενισχύσει και θα επεκτείνει τα οφέλη του στο παγκόσμιο πολυτροπικό (multimodal) εμπόριο.

Για να γιορταστεί το εν λόγω γεγονός, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, η οποία φιλοξενήθηκε από την UNECE με 16 πρεσβευτές και αξιωματούχους.

The post Σε ισχύ το eTIR σε 77 χώρες, δίνοντας “τέλος” στη γραφειοκρατία. Ώθηση στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα