Συστήνεται Task Force για τα έργα/δράσεις του υπ. Υποδομών και Μεταφορών στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

Στη σύσταση Task Force, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των δράσεων και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ευθύνης του υπουργείου, προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται σχετική απόφαση, στόχος της Ομάδας Συντονισμού είναι τα ακόλουθα:

Ένταξη έργων

Υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Έργου (ΤΔΕ) των έργων/δράσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ),

αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ταμείου Ανάκαμψης (ΟΠΣ ΤΑ) για την ένταξη αυτών στο ΤΑΑ, με συνημμένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αρμοδίως υπογεγραμμένο από τον Φορέα υλοποίησης και τον υπουργό. Στην περίπτωση ελλείψεων ή παραλείψεων συνεργάζονται με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών (ΕΥΣΤΑ) για την θεραπεία τους και την επανυποβολή του ΤΔΕ (άρθρο 3 στοιχ. 2, περ. Β, παρ.1 και άρθρο 4 παρ. 1 της ΥΑ ΣΔΕ, Διαδικασία Δ1 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Χρηματοδότηση Έργων

Μέριμνα για τη διάθεση των απαιτούμενων ετήσιων πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεργάζονται με τη Δ/νση Δημοσίων Επενδύσεων του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων για ανταλλαγή/πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν στην ένταξη, χρηματοδότηση και πληρωμές των έργων ΤΑΑ (άρθρο 3 στοιχ. 8, περ. Β, παρ.1 και άρθρο 3 παρ.4 ΥΑ ΣΔΕ).

Παρακολούθηση Έργων

Διασφάλιση της πλήρους και έγκαιρης καταχώρισης, από τους Φορείς Υλοποίησης, του συνόλου των απαιτούμενων δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών για την παρακολούθηση, αξιολόγηση, δημοσιονομική διαχείριση, επαλήθευση και έλεγχο των δράσεων και των έργων ευθύνης τους (άρθρο 3 στοιχ. 3, περ. Β, παρ.1 της ΥΑ ΣΔΕ, ιδίως δε των δεδομένων του άρθρου 22.2.δ του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 (διαδικασία Δ20 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Υποστήριξη των εποπτευόμενων φορέων κατά την ωρίμανση δράσεων και έργων, βεβαίωση των ενεργειών ωρίμανσης κατά τη δημιουργία των Δελτίων Ωρίμανσης στο ΟΠΣ ΤΑ και συντονισμός των Φορέων υλοποίησης διαφορετικών έργων/δράσεων. Στις περιπτώσεις που ανακύπτουν προβλήματα/εμπλοκές κατά την εξέλιξη των ενεργειών ωρίμανσης, αυτά αναφέρονται και περιγράφονται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τον Φορέα Υλοποίησης (άρθρο 3 στοιχ. 5, περ. Β, παρ.1 και άρθρο 5 ΥΑ ΣΔΕ, Διαδικασία Δ2 του Εγχειρίδιου Διαδικασιών).

Ενημέρωση της ΕΥΣΤΑ για την πρόοδο των έργων/δράσεων και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων (άρθρο 3 στοιχ. 6, περ. Β, παρ.1και άρθρο 5 της ΥΑ ΣΔΕ, Διαδικασία Δ6 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Διατύπωση απόψεων, στις περιπτώσεις που αποστέλλεται καταγγελία από την Ομάδα Διερεύνησης της ΕΥΣΤΑ, και διατύπωση των μέτρων αντιμετώπισης που προτίθεται να λάβει η Ομάδα Συντονισμού (Task-Force), εφόσον απαιτούνται (Διαδικασία Δ11 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Επίτευξη Οροσήμων

Παραλαβή του πορίσματος του ανεξάρτητου ελεγκτή και ακολούθως επιβεβαίωση της ικανοποιητικής επίτευξης των οροσήμων και στόχων μέσω του ΟΠΣ ΤΑ (άρθρο 3 στοιχ. 7, περ. Β, παρ.1, άρθρο 5 παρ 13 και άρθρο 7 παρ 2 της ΥΑ ΣΔΕ, Διαδικασία Δ7 και Δ8 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Σε περίπτωση ευρημάτων με δημοσιονομική επίπτωση, μέριμνα για τη λήψη των απόψεων του ελεγχόμενου φορέα, εξέταση αυτών και ακολούθως επικύρωση ή μη της αρχικής διαπίστωσης, αναρτώντας στο ΟΠΣ ΤΑ και τη διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων που πραγματοποιήθηκε (άρθρο 3 στοιχ. 6, περ. Β, παρ.1, άρθρο 5 παρ 13 και άρθρο 7 παρ 2 της ΥΑ ΣΔΕ, Διαδικασία Δ7 και Δ8 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Στις περιπτώσεις Οροσήμων νομοθετικής φύσεως ή και Οροσήμων που αφορούν μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη αυτών δηλώνεται στο ΟΠΣ ΤΑ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την απαραίτητη τεκμηρίωση, και επιβεβαιώνεται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης (άρθρο 3 στοιχ. 6, περ. Β, παρ.1, άρθρο 5 παρ 14 και άρθρο 7 παρ 2 της ΥΑ ΣΔΕ, Διαδικασία Δ7 και Δ8 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Ολοκλήρωση Έργων

Στις περιπτώσεις ολοκλήρωσης έργων/δράσεων η Ομάδα Συντονισμού πραγματοποιεί έλεγχο πληρότητας της Έκθεσης του Ανεξάρτητου Ελεγκτή και εφόσον κρίνει ότι αυτή είναι πλήρης και δεν εντοπίζονται ευρήματα, επιβεβαιώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την υποβάλλει στην ΕΥΣΤΑ μέσω ΟΠΣ ΤΑ (διαδικασία Δ18 Εγχειριδίου Διαδικασιών).

Στην Ομάδα Συντονισμού δύναται να ανατίθενται και πρόσθετες αρμοδιότητες, με στόχο τη βέλτιστη υλοποίηση των Έργων/Δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τα πρόσωπα της Task Force

H Ομάδα Συντονισμού συγκροτείται από τα ακόλουθα πρόσωπα:

Μπουλούγαρη Αθανασία, μηχανικός, συνεργάτιδα του υφυπουργού Υποδομών και ΜεταφορώνΣταυριανοπούλου Θεοδώρα, μηχανικός, συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα ΜεταφορώνΒίνης Χρήστος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΕΡΓΟΣΕΖώταλης Ηρακλής, μηχανικός, συνεργάτης του υφυπουργού Υποδομών και ΜεταφορώνΚούρου Βασιλική, αν. Διευθύντρια Διεύθυνσης Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

The post Συστήνεται Task Force για τα έργα/δράσεις του υπ. Υποδομών και Μεταφορών στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα