Τελικά, ποιο είναι το αποτελεσματικότερο μοντέλο για την αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων;

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την τηλεοπτική συνέντευξη του καθηγητή Ναυτιλιακών Σπουδών Αθανάσιου Πάλλη σε ναυτιλιακή ιστοσελίδα, στην οποία – μεταξύ άλλων – έθεσε ερωτήματα σχετικά με το μοντέλο αξιοποίησης των λιμένων της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες.

Πράγματι, το ελληνικό δημόσιο – δια μέσου του ΤΑΙΠΕΔ – έχει ακολουθήσει διαφορετικά μοντέλα για την αξιοποίηση των λιμένων και συγκεκριμένα:

Στο λιμάνι του Πειραιά έγινε πρώτα η παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και στη συνέχεια, η σταδιακή πώληση του 67% του ΟΛΠ.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως στην Ηγουμενίτσα και το Ηράκλειο πουλήθηκε το 67% των μετοχών. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί στον Βόλο.

Στο Λαύριο πουλιέται το 50% συν 1 μετοχή.

Στη Καβάλα προτιμήθηκε η υπο-παραχώρηση του εμπορικού τμήματος του λιμένα.

Στην Αλεξανδρούπολη ακυρώθηκε, την τελευταία στιγμή, η πώληση του 67%.

Τελικά, ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο; Η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού; Οι παραχωρήσεις; Οι υπο-παραχωρήσεις;

Χρειάζεται να ενισχυθούν η ΡΑΛ και η ΔΑΛ;

Το σίγουρο είναι ότι η είσοδος ιδιωτών, όπως έχουμε δει στα 2 μεγάλα λιμάνια της χώρας, έχει προσδώσει δυναμική, η διεύρυνση της οποίας, σε όλα τα επίπεδα (ενίσχυση τοπικής / εθνικής οικονομίας και απασχόλησης), αποτελεί το ζητούμενο.

Το άρθρο Τελικά, ποιο είναι το αποτελεσματικότερο μοντέλο για την αξιοποίηση των ελληνικών λιμένων; εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα