6 σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Μπορεί όλοι να έχουμε αρχίσει την προετοιμασία μας, όμως σε κανένα τραπέζι δε λείπει ποτέ η σαλάτα. Ειδικά, για το γιορτινό τραπέζι χρειαζόμαστε και εντυπωσιακές σαλάτες. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, 6 προτάσεις για εσάς.

Σαλάτα με σπανάκι, ρόδι και αμύγδαλα
Μια εύκολη σαλάτα με σπανάκι και ρόδι που πηγαίνει ταμάμ από το γιορτινό τραπέζι μέχρι ένα γρήγορο μεσημεριανό. Και το μάραθο

προσθέτει άλλη νοστιμιά.

Υλικά
2 κιλά σπανάκι
2 ρόδια καθαρισμένα
250γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα, καβουρδισμένα
2 φλιτζάνια μάραθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι σουσάμι καβουρδισμένο
Για το dressing
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμό ροδιού
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας κόκκους ροζ πιπεριού
αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Καθαρίζετε και πλένετε σχολαστικά το σπανάκι. Το κόβετε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια σας και το μοιράζετε σε δύο σαλατιέρες. Πασπαλίζετε από πάνω με το μάραθο, τους σπόρους ροδιού, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύετε.

Ετοιμάζετε το dressing: Χτυπάτε όλα τα υλικά στο multi ή το μπλέντερ εκτός από το ροζ πιπέρι. Περιχύνετε τις σαλάτες με το dressing και τελευταία στιγμή πασπαλίζετε με τους κόκκους του ροζ πιπεριού.

Η πιο αρωματική γιορτινή σαλάτα με σπανάκι και μανταρίνι
Μια απλή σαλάτα σπανάκι μεταμορφώνεται για το γιορτινό τραπέζι με έντονα χρώματα και αρώματα εσπεριδοειδών.

Υλικά
500 γρ. baby σπανάκι
2 παντζάρια
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
1 κλωναράκι θυμάρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
100 γρ. αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
2μανταρίνια, τον χυμό
1 λεμόνι, τον χυμό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Πλένουμε καλά τα παντζάρια, τα διπλώνουμε σφιχτά σε αλουμινόχαρτο μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30΄. Μπήγουμε ένα μαχαίρι σε κάθε βολβό. Αν βγαίνει εύκολα, είναι έτοιμο το παντζάρι. Βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε από τις φλούδες και κόβουμε τους βολβούς σε μικρούς κύβους σε μέγεθος φουντουκιού.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το αγγουράκι, ανακατεύουμε καλά, στολίζουμε με το παντζάρι, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Σαλάτα με βαλεριάνα, ρόκα, αντίδια και καβουρδισμένο μπέικον
Μία όμορφη γιορτινή σαλάτα με βαλεριάνα, ρόκα, αντίδια και καβουρδισμένο μπέικον, που κερδίζει τις εντυπώσεις στο τραπέζι.

Υλικά
300γρ. βαλεριάνα
3 ματσάκια ρόκα
3 ρίζες αντίδια
6 φέτες μπέικον
100γρ. καρυδόψιχα
Για το dressing
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ πετιμέζι
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό αλάτι

Διαδικασία

Πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, χοντροκόβετε τη ρόκα και τα αντίδια με το χέρι σας και τα βάζετε όλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

Κόβετε το μπέικον σε μικρά κομματάκια και τα καβουρδίζετε μέχρι να ξεροψηθούν και τα γίνουν τραγανά. Τα βγάζετε, τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί και τα ρίχνετε πάνω στη σαλάτα.

Την ώρα του σερβιρίσματος ετοιμάζετε και το dressing: Στο μπλέντερ του μίξερ σας ρίχνετε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το βαλσαμικό ξίδι και το αλάτι. Χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Περιχύνετε τη σαλάτα και πασπαλίζετε με την καρυδόψιχα.

Σαλάτα με ρόδι, μήλο, τραγανό προσούτο και τυρί μπρι
Αυτή η γιορτινή σαλάτα είναι δροσερή και ανάλαφρη με πολλές πρασινάδες και δύο ειδών φρούτα (μήλο και ρόδι), αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το τραγανό προσούτο. Σίγουρα, εντυπωσιάζει σε ένα τραπέζι.

Υλικά

Για τη βινεγκρέτ ροδιού
500γρ. ρόδι
1 κουτ. σούπας γρεναδίνη
2 κουτ. σούπας ξίδι sherry ή μηλόξιδο
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
αλάτι

Για τη σαλάτα
2 σαλάτες γαλλικές
1 ραντίτσιο
1 λόλα ρόσα
2 αντίβ
1 μήλο
1 ρόδι
½ φλιτζάνι καρύδια
50 γρ. προσούτο σε λεπτές φέτες
100 γρ. τυρί μπρι

Διαδικασία

Για τη βινεγκρέτ: Κόβετε και καθαρίζετε το ρόδι. Χτυπάτε τους σπόρους στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν και περνάτε τον πουρέ τους από σήτα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τον χυμό και αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει.

Τοποθετείτε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ εκτός από το λάδι στο μπλέντερ και το βάζετε σε λειτουργία. Προσθέτετε σιγά σιγά το ηλιέλαιο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι, ξίδι και γρεναδίνη αναλόγως.

Πλένετε και καθαρίζετε τις σαλάτες από εσωτερικά ή χτυπημένα φύλλα. Αφήνετε να στεγνώσουν καλά και κόβετε σε μικρά κομματιά. Τα αποθηκεύεετε στη συντήρηση σκεπασμένα με ένα νωπό πανί.

Τοποθετείτε το προσούτο σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Διατηρείται μόνο για λίγες ώρες μακριά από την υγρασία. Σπάζετε το προσούτο σε μικρά κομμάτια.

Κόβετε το μήλο σε μίκρους κύβους (λίγο πριν από τό σερβίρισμα ή τους διατηρείτε για λίγη ώρα σε νερό με χύμο λεμονιού). Καθαρίζετε το ρόδι και κόβετε το μπρι. Τοποθετείτε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ, προσθέτετε τη βινεγκρέτ και καρυκεύετε με το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά και τοποθετείτε σε πιατέλα ή σαλατιέρα σερβιρίσματος.

Σαλάτα με άγρια ρόκα, αχλάδια, ροκφόρ και dressing καραμέλας
Απολαυστική πράσινη σαλάτα με μια ξεχωριστή πινελιά από το dressing καραμέλας, που θα ταιριάξει ιδανικά στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά
4 ματσάκια ρόκα άγρια
4 μεγάλα αχλάδια ελαφρώς άγουρα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
100γρ. μπλε τυρί, σε κυβάκια
4 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Διαδικασία

Καθαρίζετε τα αχλάδια από τα φλούδια τους, τα κόβετε κατά μήκος και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Σε ένα μέτριο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε μέσα τα αχλάδια να σοταριστούν απαλά. Τα πασπαλίζετε με τη μαύρη ζάχαρη ανακατεύοντας απαλά να μη σπάσουν. Μόλις ροδίσουν ελαφρά τα αφαιρείτε.

Πλένετε καλά την άγρια ρόκα και την κόβετε με το χέρι σας. Τη βάζετε σε μεγάλη σαλατιέρα. Τοποθετείτε πάνω στη ρόκα τα οχτώ μισά αχλάδια και τους κύβους του τυριού και τους σκορπάτε ανάμεσα από τα αχλάδια.

Στο τηγάνι που σοτάρατε τα αχλάδια και έχει μείνει η καραμέλα από τη μαύρη ζάχαρη ρίχνετε το ξίδι και το αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε απαλά και περιχύνετε τη σαλάτα με το ζεστό dressing.

Πράσινη σαλάτα με μανιάτικο παστό και dressing πορτοκαλιού
Δροσερή πράσινη σαλάτα με εκλεκτά ελληνικά υλικά, όπως το παστό και η γραβιέρα, που ταιριάζει στα γιορτινά τραπέζια σας.

Υλικά
2-3 ρίζες αντίδια
1 λόλα κόκκινη κατσαρή
1 ματσάκι ρόκα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, λεπτοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο, ψιλοκομμένο
150γρ. παστό μανιάτικο, σε κύβους
150γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε λεπτές φέτες

Για το dressing
χυμό από ½ πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
1 κοφτή κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κοφτή κουτ. γλυκού μουστάρδα
αλάτι

Διαδικασία

Αρχικά ετοιμάζετε το dressing. Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Πλένετε καλά τις πρασινάδες και τις κόβετε ψιλές. Τις βάζετε σε μεγάλο μπολ, ρίχνετε μέσα τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ανακατεύετε καλά.

Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος αλατίζετε, περιχύνετε τη σαλάτα με το dressing και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε από πάνω τους κύβους από το μανιάτικο παστό και διακοσμείτε με τις λεπτές φέτες γραβιέρας. Η σαλάτα σας είναι έτοιμη για το τραπέζι.

Γιορτινή σαλάτα ροδιού
Εντυπωσιακή, πολύχρωμη σαλάτα που ταιριάζει υπέροχα σε επίσημα τραπεζώματα.

Υλικά
2 μέτριες πατάτες ψημένες ή βρασμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
2 φιλέτα κοτόπουλου βρασμένα
4 κουτ. σούπας μαγιονέζα
200γρ. αμύγδαλα με φλούδα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
4 μεγάλα αβγά, σφιχτά βρασμένα
2-3 παντζάρια βρασμένα ή τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
σπόρους από 2-3 ρόδια
4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βάζετε σε ένα μπολ τις πατάτες τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, προσθέτετε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, δύο κουταλιές μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.

Ρίχνετε σε ένα μπολ το κοτόπουλο ξεψαχνισμένο, προσθέτετε μία κουταλιά μαγιονέζα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη. Βάζετε τα αβγά σε ένα μπολ, την υπόλοιπη μαγιονέζα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.

Ρίχνετε σε ένα μπολ το παντζάρι, τον υπόλοιπο μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.

Συναρμολόγηση: Τοποθετείτε σε μια στρογγυλή πιατέλα τις πατάτες, από πάνω απλώνετε το κοτόπουλο, μετά τα αμύγδαλα, στη συνέχεια το παντζάρι, τα αβγά και τέλος καλύπτετε όλη την επιφάνεια που φτιάξατε με σπόρους ροδιού. Βάζετε τη σαλάτα για 1-2 ώρες στο ψυγείο και σερβίρετε.

olivemagazine.gr

The post 6 σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα