Varcities: Ανοιχτή συζήτηση για έργα βελτίωσης της ευημερίας των πολιτών μέσω της φύσης και της τεχνολογίας – Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στα Χανιά

Το 4ο διαδραστικό εργαστήριο του έργου Varcities, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου-ΚΑΜ.

Μέσω του έργου Varcities, θα υλοποιηθούν έργα/δράσεις βασισμένα στη φύση και την ψηφιακή τεχνολογία με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η Διονυσία Κολοκοτσά, Κοσμήτορας του τμήματος Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών περιβάλόντος, το έργο έχει ως στόχο να βάλει τον πολίτη

στο κέντρο της προσπάθειας, με στόχο την βελτίωση της ζωής των πόλεων, μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες όπως:

λύσεις με βάσει τη φύση και το πράσινοη ψηφιακή καινοτομίαη πολιτιστική ανάπτυξη καιοι κοινωνικές διαστάσεις

Οι λύσεις που προτείνονται αφορούν 7 πόλεις με τελείως διαφορετικές προτεραιότητες, με βάση την υγεία και την ευεξία των πολιτών, έχοντας όμως ως βασικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι 7 πόλεις ανταλλάσσουν απόψεις βλέποντας που υστερεί και που υπερτερεί η κάθε πόλη ώστε να μπορούν μαζί να αναπτυχθούν με τον δυνατό καλύτερο τρόπο.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει τον ρόλο του συντονισμού και της υλοποίησεις των δράσεων.



Στον Δήμο Χανίων, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι η κατασκευή ενός καινοτόμου Κινητού Αστικού Καθιστικού Χώρου (Mobile Urban Living Room) για ποικίλες δράσεις, που θα μπορεί να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους της πόλης, αναβαθμίζοντας τους και ενισχύοντας τη σχέση των πολιτών με τη φύση.

Η δεύτερη δράση αφορά την αναβάθμιση των Κοινόχρηστών Δημοτικών Ποδηλάτων σε Έξυπνα Ποδήλατα με την ενσωμάτωση αισθητήρων, που καταγράφουν σημαντικά περιβαλλοντικά δεδομένα όπως: συνθήκες μικροκλίματος, ποιότητα αέρα, επίπεδα θορύβου, κ.α.

Τις παραπάνω δράσεις χαρακτηρίστηκαν ως πολύ σημαντικές, από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ψηφιακού μετασχηματισμού Τάσο Αλόγλου καθώς θα παραχθούν αποτελέσματα, τα οποία θα έρθουν σε διαβούλευση σε όλες τις χώρες για να γίνει ανταλλαγή εμπειριών και με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για το μέλλον.

Αναφορικά με το Αστικό Κινητό Καθιστικό, ανέφερε πως μέσω της ανοιχτής συζήτησης, θα βρεθούν οι τρόποι με τον οποίον μπορεί να γίνει χρήσιμο, αφού το εργο Varcities, δεν επιβάλλει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δράσεις που υλοποιεί, αλλά αποφασίζονται κατόπιν συζητήσεων ανάμεσα στους πολίτες.

zarpanews.gr

The post Varcities: Ανοιχτή συζήτηση για έργα βελτίωσης της ευημερίας των πολιτών μέσω της φύσης και της τεχνολογίας – Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Varcities, Ανοιχτή, Χανιά,Varcities, anoichti, chania