Αύξηση των κρατήσεων στα Χανιά για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – «Μην περιμένετε φέτος χειμερινό τουρισμό»

Για αύξηση των κρατήσεων στα εισιτήρια προς Χανιά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την συζήτηση για την ολοκλήρωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

«Υπάρχουν

κρατήσεις για τα ξενοδοχεία πόλης και για κάποια παραλιακά ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά. Κυρίως υπάρχει η εναλλαγή πληθυσμών, δηλαδή, οι Χανιώτες έρχονται από την ανατολική μεριά και οι ανατολική μεριά έρχεται στην δυτική. Βέβαια τα Χανιά έχουν και από την Αθήνα πελάτες. Υπάρχει μια αύξηση για τα Χανιά. Είθισται οι Έλληνες να προτιμούν τα Χανιά αυτά τα τριήμερα».

Ο κ. Βλατάκης επισήμανε πως τα αριθμητικά στοιχεία του τουρισμού για την φετινή σεζόν ξεπέρασαν ακόμη και την καλή εποχή του 2019, ωστόσο θεώρησε πως είναι νωρίς ακόμα για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα σχετικά με το εάν τελικά προκύπτει κέρδος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Αριθμητικά είμαστε σε προ πανδημίας αριθμούς. Όσον αφορά τα έσοδα και κυρίως τα κέρδη, θα περιμένουμε ως τον Δεκέμβριο, αφού εισπράξουμε όλα αυτά τα χρήματα τα οποία μας χρωστάνε και στους πράκτορες και στους ξενοδόχους και από κει και πέρα θα δούμε το ταμείο πως πήγε, διότι υπάρχουν δυο παράμετροι, ο πρώτος, ότι έχουν μεγάλες αυξήσεις στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, που είμαστε αναγκασμένοι να τις αφομοιώσουμε, διότι είχαμε συμβόλαια τα οποία έπρεπε να σεβαστούμε, εάν θέλουμε να είμαστε ένας προορισμός για πολλά χρόνια ακόμα».

«Κάθε χρόνο έχουμε και δυσάρεστα μαντάτα, ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί κάτι φέτος. Όπως για παράδειγμα όταν είχαμε στα Χανιά έναν tour operator από την Σκανδιναβία που έπεσε έξω οικονομικά. Μετά από 46 χρόνια, έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Και ο Thomas Cook τέτοια εποχή μας έφερε την δυσάρεστη έκπληξη. Οπότε ας περιμένουμε να κλείσει η σεζόν να πάρουμε τα χρήματα. Δεν φοβάμαι αλλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Και τα Χανιά έφεραν αριθμούς προ πανδημίας και ακόμα περισσότερο. Και το Ηράκλειο επίσης. Οι τρεις πρώτοι μήνες Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, υπολείπονταν του 2019 αλλά μετά τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τα νούμερα ήταν καλύτερα από το 2019. Τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπέρασαν το 5% σε επίπεδο Κρήτης, τον Αύγουστο 3%, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαμε τα ίδια νούμερα με αυτά του 2019.

Μακρύς ο δρόμος για την επέκταση της τουριστικής περιόδου

Σχετικά με την πολυπόθητη επέκταση της τουριστικής σεζόν, ο κ. Βλατάκης είπε πως είναι καλή η προσπάθεια του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ωστόσο ο δρόμος προς την καθιέρωση της Κρήτης ως χειμερινού προορισμού είναι μακρύς:

«Μην περιμένετε να έχουμε χειμερινό τουρισμό. Εμείς στο Ηράκλειο έχουμε κάποιες πτήσεις μέχρι τέλη Νοεμβρίου, μέχρι 10 Νοεμβρίου είναι ανοιχτά κάποια ξενοδοχεία, μετά υπάρχουν πτήσεις αλλά τα ξενοδοχεία κλείνουν. Μετά το τέλος Νοεμβρίου δεν περιμένουμε τουρίστες σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία».

Όπως τόνισε ο κ. Βλατάκης, για να υπάρξει τουρισμός και τον χειμώνα, θα πρέπει η πολιτεία να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν το τεράστιο οικονομικό κόστος λειτουργίας:

Είναι καλή η προσπάθεια για επέκταση της τουριστικής σεζόν αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποστηριχθούν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι με τέτοια λειτουργικά κόστη, δεν τολμάει κανείς να ανοίξει, καμία αεροπορική εταιρεία να βάλει πτήσεις και να πετούν άδειες. Ζητάμε να έχουμε επιδόματα εργασίας και όχι ανεργίας, να μειωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο για ζεσταίνουμε τα καταλύματα, είναι μια σειρά θεμάτων για τα οποία πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία και όταν γίνουν αυτά, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για σοβαρό χειμερινό τουρισμό».

zarpanews.gr

The post Αύξηση των κρατήσεων στα Χανιά για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – «Μην περιμένετε φέτος χειμερινό τουρισμό» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αύξηση, Χανιά, 28ης Οκτωβρίου – Μην,afxisi, chania, 28is oktovriou – min