Ανασκόπηση 2022: «Χρυσή» χρονιά για το ελαιόλαδο στην Κρήτη

“Χαμόγελα” στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά οργή και αγανάκτηση στους καζανάρηδες και τους αμπελουργούς της Κρήτης “έφερε” το 2022 από τις πρώτες του μέρες. Αυτά τα δύο ζητήματα, δηλαδή η καλή εμπορική περίοδος για το ελαιόλαδο και η απώλεια του ονόματος “τσικουδιά” για τη ρακή της Κρήτης, απασχόλησαν σε γενικές γραμμές ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής επικαιρότητας της χρονιάς που πλέον αποχαιρετούμε!

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, που πλέον κάνει “ρεκόρ”

τιμών και παραγόμενων ποσοτήτων στην Κρήτη, με την έναρξη του 2022, είχε φτάσει στην τιμή των 3,70 ευρώ το κιλό, στην πρώτη μεγάλη δημοπρασία του νέου έτους. Πρόκειται για μια τιμή που “έκλεισε” στα 3,6556 ευρώ το κιλό σε δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων στην Πελοπόννησο. Την ίδια ώρα, ελπιδοφόρες ήταν και οι αντίστοιχες δημοπρασίες που προγραμματίζονταν στην Κρήτη, πάλι από συνεταιριστικούς φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι τιμές παραγωγού στην οξύτητα 0,3 με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2022 κυμαίνονταν από τα 3,20 μέχρι και τα 3,40 ευρώ το κιλό στην Κρήτη και από 3,30 μέχρι 3,80 ευρώ σε Πελοπόννησο, νησιά και Κύπρο, ενώ το αγοραστικό κλίμα ενέπνεε αισιοδοξία για παραπέρα άνοδο των τιμών.

neakriti.gr

The post Ανασκόπηση 2022: «Χρυσή» χρονιά για το ελαιόλαδο στην Κρήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα