Αναβάθμιση εξοπλισμού – ενεργειακής απόδοσης και Δυνατότητες net-metering – Στήριξη σε Επιχειρήσεις, Κατοικίες, Αγρότες και Νέους

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή για πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία αναμένεται να δώσουν λύσεις στους ιδιώτες και επαγγελματίες πολλών κλάδων και να στηρίξουν γενικότερα την οικονομία.

Ήδη οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και εμείς στην προσπάθειά μας να τους ενημερώσουμε επικοινωνήσαμε με τον Σάκη Βαρουξή, διευθυντή της εταιρείας «Κτηματοεφαρμογής

Κρήτης» και της «Digital Solutions», η οποία διαχειρίζεται με επιτυχία τέτοια προγράμματα. Ο κ. Βαρουξής στη συνέντευξη που ακολουθεί μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχτούν σε αυτά επισημαίνονται αναλυτικά τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να βρει κάποιος, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εργασία ή την κατοικία του.

Ερ: Ήδη γνωρίζουμε κάποια ενεργά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού όπως αυτά που αφορούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε Τουριστικές Επενδύσεις, Ενίσχυση Μεταποίησης και Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Τι να αναμένουμε για το προσεχές διάστημα”

Απ: Αρχικά στα τέλη του Νοεμβρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσει ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ» από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ και επιδότησης 60%. Για πρώτη φορά δίνεται μία ανάσα σε όσους δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να ανταποκριθούν σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια καθώς υπάρχει δυνατότητα για κατώτατο προϋπολογισμό στις 18.000 ευρώ. Το έργο αυτό θα χωριστεί σε τρεις Δράσεις. Οι τρεις Δράσεις θα διαφέρουν κυρίως στους προϋπολογισμούς. Μέγιστος προϋπολογισμός ορίζονται οι επενδύσεις έως 1.200.000 ευρώ. Βασικές δαπάνες είναι αυτές της προμήθειας εξοπλισμού και τον λογισμικών.

Ερ: Το Δεκέμβριο περιμένουμε και το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ένα Πρόγραμμα σημαντικό για τις επιχειρήσεις  και ιδιαίτερα για αυτές που «χτυπήθηκαν» στην πανδημία.

Απ: Έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού. Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών θα ενισχυθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού έως 100.000€. Για τον κλάδο του Τουρισμού θα ενισχυθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού από 50.000€ έως και 500.000€. Ποσοστό ενίσχυσης στις μεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να είναι 40% και στις πολύ μικρές και μικρές να είναι 50%. Επιλέξιμες είναι και οι δαπάνες εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταικά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών.

Ερ.: Τί να περιμένουμε από το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω και το Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Η ενεργειακή κρίση θα αυξήσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα Φωτοβολταϊκά στις Στέγες ;

Απ: Ανανεωμένο και εμπλουτισμένο εκτιμάται να ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου. Στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι, ηλικίας από 18 έως 39 ετών, για να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 45-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30%. Πολίτες διαφορετικές ηλικίας πρέπει να περιμένουν (πιθανόν ως Απρίλιο 2023) για το γνωστό “Εξοικονομώ – Κατ’ οίκον” ή αλλιώς Εξοικονομώ 2023.  Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40 %.

Όσο για τα φωτοβολταϊκά που ρωτήσατε, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή για την επιδότηση που θα αφορά στην εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών (10kw) σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκτάσεις (σύνολο 250.000 σημεία). Το πρόγραμμα εκτιμάται πως θα δημοσιευτεί τέλη Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί με τη μέθοδο net-metering (αυτοπαραγωγής) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά για ιδιοκατανάλωση στο κτίριό μας (σπίτι, επιχείρηση, γραφείο κτλ).     Ερ.: Για κάποιον που δεν έχει κάποιο ακίνητο ή επιχείρηση να αναβαθμίσει επωφελούμενος από αυτά τα εργαλεία χρηματοδότησης, υπάρχει κάποιο αντίστοιχα ελκυστικό πρόγραμμα;

Απ: Υπάρχει ενεργό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) με 100% χρηματοδότηση 14.800 ευρώ για ίδρυση νέας επιχείρησης για ηλικίες από 18-45. Τα χρήματα μάλιστα προκαταβάλλονται με πρώτη δόση 4.000 ευρώ.

Ερ: Από την εμπειρία σας, θεωρείτε ότι οι πολίτες, αξίζει να ενταχθούν σε τέτοια προγράμματα ;Τι θα τους συμβουλεύατε ;

Απ: Κάθε επένδυση έχει τα ρίσκα της. Αυτή τη στιγμή δίνονται κάποιες ευκαιρίες που θα αργήσουμε να τις ξαναδούμε. Προσωπικά θα συμβούλευα όσους νιώθουν σίγουροι ή όσοι είχαν ήδη σχεδιάσει να προβούν σε σχετικές δαπάνες, να το τολμήσουν. Προσοχή δεν είναι BlackFridayπου βγήκανε εκπτώσεις 40% – 60%. Είναι μία επένδυση ζωής.

Επικοινωνία:

Κτηματοεφαρμογή Κρήτης | Χανιά 282173651

Digital Solutions | Δυτική Ελλάδα 2621500567

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Νάντια Μανιάτη

The post Αναβάθμιση εξοπλισμού – ενεργειακής απόδοσης και Δυνατότητες net-metering – Στήριξη σε Επιχειρήσεις, Κατοικίες, Αγρότες και Νέους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα