Μπριζόλες και μπριζολίκι: 10 συνταγές για τα πιο απολαυστικά ψησίματα

Στο φούρνο ή στη σχάρα, μαριναρισμένες ή όχι, με κάθε λογής μυρωδικά και αρτύματα συνοδευόμενες από πικάντικες ή πιο ήπιες γευστικά σάλτσες, οι μπριζόλες και το μπριζολίκι -ή αλλιώς χοιρινό καρέ- είναι από τις επιλογές που οι κρεατοφάγοι τιμούν και με το παραπάνω. Η ομάδα του Olivemagazine.gr ψήνει και σάς σερβίρει τις πιο λαχταριστές. Η επιτυχία τους θα φανεί στο χ(οι)ροκρότημα!

Χοιρινά… αποφθέγματα
«Αν θα έπρεπε να περιορίσω σε μία τις επιλογές κρέατος που πρέπει να καταναλώνω για το υπόλοιπο

της ζωής μου, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτή θα ήταν το χοιρινό» είχε πει ο James Beard, Αμερικανός μάγειρας με τον οποίο μάλλον θα συμφωνούσε και ο συγγραφέας Charles Dickens, που προγενέστερός του μεν, καλοφαγάς δε αφού έλεγε «αν ψάχνεις για θέμα, κοίτα στο χοιρινό», που πιθανολογούμε ότι με αυτή τη φράση από τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του παρέπεμπε χαριτολογώντας στους άπειρους (εμπνευσμένους ίσως) τρόπους που μπορεί να μαγειρευτεί το χοιρινό κρέας. Στην προκλητικά ζουμερή σάρκα του χοιρινού κρέατος και την ακαταμάχητη γεύση του -ειδικά όταν μαγειρεύεται ψητό- αναφέρεται και ο Ιούλιος Βερν στις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα με την ατάκα «Ήμουν μήπως πραγματικά εκστατικά χαρούμενος στη θέα του φρεσκοψημένου χοιρινού;», του Καθηγητή M. Aronnax.

Σάς ανοίξαμε την όρεξη; Δείτε τις παρακάτω συνταγές με χοιρινές αλλά και μοσχαρίσιες μπριζόλες και διαλέξτε ποια ταιριάζει καλύτερα στα δικά σας γούστα.

Χοιρινά μπριζολάκια στο φούρνο
Αυτά τα ζουμερά μπριζολάκια οφείλουν τη νοστιμιά τους στο υπομονετικό μαρινάρισμα σε μαρινάδα από μπίρα, μέλι και μουστάρδα. Συνοδεύετε με σπιτική κέτσαπ.

Υλικά
12 χοιρινά μπριζολάκια, από σπάλα (πάχους ½ εκ.)
300ml μπίρα ξανθιά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
4 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
100ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
λίγο μπαχάρι σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κέτσαπ
4-5 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 ψητές πιπεριές Φλώρινας (από βάζο)
1 κουτ. σούπας μέλι
50ml ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα φαρδύ μπολ βάζετε την μπίρα, τη ζάχαρη, το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο, το θυμάρι, μπαχάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι.

Βάζετε μέσα στη μαρινάδα τα μπριζολάκια, ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να βραχούν και σκεπάζετε το μπολ. Τα μαρινάρετε για 3-4 ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ και μαζί ζεστάνετε και τη σχάρα του φούρνου – πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν επάνω της τα μπριζολάκια. Στραγγίζετε τα μπριζολάκια από τη μαρινάδα, την οποία βάζετε σε ένα μπολάκι και την αφήνετε στην άκρη.

Λαδώνετε τη σχάρα και αραδιάζετε τα μπριζολάκια στη σειρά. Την τοποθετείτε σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, ενώ στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου βάζετε μια λαμαρίνα για να πέφτουν τα λίπη. Ψήνετε τα μπριζολάκια για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο κέντρο τους. Στα μισά του ψησίματος τα αλείφετε με τη μαρινάδα, με ένα πινέλο. Δεν τα αλείφετε ξανά. Πετάτε την υπόλοιπη μαρινάδα αν περισσέψει.

Για τη σπιτική κέτσαπ: Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, τις πιπεριές, τον κόλιανδρο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να βράσει για 20 λεπτά περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσει η σάλτσα. Προσθέτετε το μέλι και το ξίδι και αποσύρετε από τη φωτιά.

Μεταφέρετε τη σάλτσα στο μπλέντερ και την πολτοποιείτε. Επαναφέρετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και βράζετε για 2 λεπτά. Σερβίρετε σε μπολ δίπλα από τα μπριζολάκια.

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα BBQΟι μπριζόλες είναι από τις δημοφιλέστερες επιλογές για μπάρμπεκιου. Για να γίνουν ακόμη πιο τρυφερές και γευστικές, ζητούν καλό μαρινάρισμα και μια πλούσια σάλτσα BBQ για να τις συνοδεύσει στο πιάτο.

Υλικά
8 μπριζόλες χοιρινές με κόκαλο, από λαιμό

Για τη μαρινάδα
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα BBQ
½ φλιτζάνι κέτσαπ
3/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας πάπρικα, γλυκιά
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζετε τις μπριζόλες γυρίζοντάς τις να αλειφτούν καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τις μπριζόλες να μαριναριστούν για 1-2 ώρες στο ψυγείο.

Ψήνετε τις μπριζόλες στη σχάρα για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τις στα μισά του χρόνου για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Ενώνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα BBQ σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τη σάλτσα μαζί με τις ψημένες μπριζόλες.

Χοιρινές μπριζόλες γεμιστές με ΜετσοβόνεΜπορούν οι μπριζόλες να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικές; Σαφώς, αρκεί να τις μαρινάρετε με υπομονή και να τους προσθέσετε τα κατάλληλα υλικά, όπως τυρί Μετσοβόνε που τους χαρίζει ακόμα πιο νόστιμη γεύση.

Υλικά
4 χοιρινές σπαλομπριζόλες πάχους 2,5εκ.
100γρ. τυρί Μετσοβόνε, σε μικρά μπαστουνάκια
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
3 κουτ. γλυκού θυμάρι (ή λεμονοθύμαρο)
2 κουτ. σούπας λάδι
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι

Tips
Μπορείτε να ψήσετε τις μπριζόλες κατευθείαν στη σχάρα, αλλά πρέπει να προσέχετε τη θερμοκρασία της φωτιάς για να μην καούν απέξω και στο εσωτερικό μείνουν ωμές.

Διαδικασία

Χαράζετε μια βαθιά «τσέπη» στο ψαχνό της κάθε μπριζόλας. Τις τοποθετείτε σε δοχείο στο οποίο χωρούν σε μία στρώση και τις περιχύνετε με το κρασί. Τις αφήνετε να μαριναριστούν για 4 ώρες περίπου ή όλο το βράδυ.

Ανακατεύετε τα μπαστουνάκια του τυριού με το σκόρδο και το θυμάρι. Προσθέτετε το λάδι, ανακατεύετε και χωρίζετε το μίγμα σε τέσσερα μέρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες και γεμίζετε τις «τσέπες» με το μίγμα του τυριού. Κλείνετε τα ανοίγματα με οδοντογλυφίδες και τοποθετείτε τις μπριζόλες σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε το κρασί από το μαρινάρισμα και μισό φλιτζάνι νερό.

Ψήνετε τις μπριζόλες στο φούρνο, στην πάνω σχάρα, για περίπου 20 λεπτά γυρίζοντας τες από την άλλη πλευρά στη μέση του ψησίματος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, γυρίζετε τον φούρνο στο γκριλ και τις ψήνετε και από τις δύο πλευρές για να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού και τηγανητές πατάτες.

Χοιρινές μπριζόλες ψητές με γλυκόξινη μαρινάδαΑυτές οι μπριζόλες με γλυκόξινη μαρινάδα θα γίνουν η αγαπημένη σας επιλογή για BBQ παρέα με φίλους.

Υλικά
4 μπριζόλες χοιρινές

Για τη μαρινάδα:
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι
¼ φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
8 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
πιπέρι

Διαδικασία

Ανακατεύετε τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο σκεύος και βυθίζετε μέσα τις μπριζόλες. Αφήνετε να μαριναριστούν για 3 ώρες περίπου. Ενδιάμεσα τις ανακατεύετε δύο τρεις φορές με ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια βγάζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα τους και τις ψήνετε σε καυτή σχάρα, στα κάρβουνα ή στο γκριλ. Όσο ψήνονται τις αλείφετε μία δύο φορές με τη μαρινάδα. Προσοχή, δεν τις αλατίζετε γιατί η σόγια είναι αρκετά αλμυρή. Μόνο στο τέλος τις πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τις συνοδεύετε με ένα chutney φρούτων της επιλογής σας.

Χοιρινό μπριζολίκι στο φούρνο με σάλτσα από κρεμμυδάκια και δαμάσκηναΤο χοιρινό καρέ λέγεται και μπριζολίκι και πρόκειται για ένα ενιαίο κομμάτι που περιλαμβάνει 5-6 χοιρινές μπριζόλες τουλάχιστον ενωμένες. Θα πρέπει να το περιποιηθεί λίγο ο χασάπης σας και να καθαρίσει τα κόκκαλα. Κάποιες φορές αφήνει μόνο το στρογγυλό φιλέτο.

Υλικά
1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους περίπου 2 κιλών (χοιρινό καρέ)
4 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4
30 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
1 λίτρο κόκκινο κρασί
2 καρότα καθαρισμένα
3-4 κλαράκια σέλινο
6 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Αποβραδίς βάζετε το χοιρινό μπριζολίκι μέσα σε μια λεκανίτσα και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί, ρίχνοντας μέσα ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, δύο καρότα χοντροκομμένα, τρία τέσσερα κλαράκια σέλινο και έξι σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Το βάζετε στο κάτω μέρος του ψυγείου και το αφήνετε εκεί για 12 ώρες τουλάχιστον.

Την άλλη μέρα το βγάζετε, το σκουπίζετε απαλά με χαρτί κουζίνας, το αλατοπιπερώνετε, σουρώνετε τη μαρινάδα. Ανακατεύετε τέσσερις κουταλιές της σούπας μέλι μαζί με τρεις κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας και ένα φλιτζανάκι του καφέ μαρινάδα. Αλείφετε το μπριζολίκι με το μίγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°CΣ’ ένα μέτριο ταψί φούρνου βάζετε στον πάτο τα τέσσερα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάτε από πάνω το μπριζολίκι.

Σκορπάτε γύρω γύρω τα δαμάσκηνα, ρίχνετε στον πάτο του ταψιού ένα νεροπότηρο μαρινάδα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2½ ώρες περίπου. Τα τελευταία 10 λεπτά το ξεσκεπάζετε, δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και το αφήνετε να πάρει χρώμα.

Βγάζετε και ακουμπάτε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Μαζεύετε από το ταψί τα δαμάσκηνα, τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα και τα χτυπάτε όλα μαζί στο μπλέντερ. Σερβίρετε το μπριζολίκι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη νόστιμη σάλτσα. Μπορείτε να σερβίρετε μαζί ένα ωραίο πιλάφι ή πατατούλες ψητές.

Μπριζολίκι χοιρινό με θυμάρι και κρεμμυδάκια εσαλότΤο μυστικό της νοστιμιάς σε αυτό το μπριζολίκι είναι η τραγανή πέτσα, την οποία θα ετοιμάσετε με προσοχή αλλά χωρίς καθόλου κόπο.

Υλικά
1 μπριζολίκι χοιρινό (1×8 μπριζόλες), καθαρισμένα τα κόκαλα, χαραγμένη η πέτσα
λίγα κλαράκια θυμάρι
24 κρεμμυδάκια εσαλότ μικρά, ζεματισμένα για 3 λεπτά σε καυτό νερό και ξεφλουδισμένα
1 ποτήρι κρασί λευκό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips
Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός της τραγανής πέτσας. Γι’ αυτό στεγνώνετε πολύ καλά την πέτσα του χοιρινού με χαρτί κουζίνας και κατόπιν αφήνετε για 1 ώρα περίπου χωρίς να το σκεπάσετε για να στεγνώσει περισσότερο. Αν έχετε πολύ καλό μαχαίρι, χαράζετε βαθιά την πέτσα για να εισχωρεί η θερμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο ή ζητήστε από το χασάπη σας να το κάνει για σας. Μη χρησιμοποιήσετε πολύ βαθύ ταψί. Το λίπος να εξέχει από το χείλος του ταψιού για να ψηθεί το κρέας με το θερμό αέρα και όχι με τον ατμό.

Φροντίζετε να τρίψετε το αλάτι βαθιά μέσα στις εγκοπές που χαράξατε για να τραβήξει καλά την υγρασία.

Διαδικασία

Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο και στεγνώνετε πολύ καλά την πέτσα με χαρτί κουζίνας. Το αφήνετε στην άκρη χωρίς να το σκεπάσετε για να στεγνώσει η πέτσα του όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230οC στον αέρα. Τρίβετε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο και μετά με μπόλικο αλάτι, κυρίως μέσα στις εγκοπές που χαράξατε. Αλατοπιπερώνετε καλά το υπόλοιπο μπριζολίκι.

Τοποθετείτε το μπριζολίκι σε ένα ρηχό ταψί με τη μεριά της πέτσας προς τα πάνω και το ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 190οC, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το κρασί και το θυμάρι στο ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο για 50 λεπτά επιπλέον.

Ξεφουρνίζετε, αφήνετε το κρέας να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε σε οκτώ μερίδες. Σερβίρετε συνοδεύοντας με τα ψητά κρεμμυδάκια και τους χυμούς από το ταψί.

Τα… μοσχαναθρεμένα

Μοσχαρίσιες μπριζόλες σε μαρινάδα κόκκινου κρασιούΑυτές οι μπριζόλες με κρασάτη μαρινάδα θα γίνουν η αγαπημένη σας επιλογή για BBQ παρέα με φίλους και παγωμένη μπίρα, στον κήπο ή τη βεράντα.

Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες από κόντρα ή σπάλα

Για τη μαρινάδα
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. σούπας κόκκους πιπεριού σπασμένους

Διαδικασία

Σε γυάλινο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζετε μέσα τις μπριζόλες.

Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, γυρίζοντας κάθε 20 λεπτά τις μπριζόλες με τσιμπίδα.

Τις βγάζετε από τη μαρινάδα, αλατίζετε και τις ψήνετε στα κάρβουνα σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές ή ψητές.

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με μαρινάδα βαλσαμικού ξιδιού ψημένες στο χαρτίΟι μοσχαρίσιες μπριζόλες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί στεγνώνουν. Με αυτήν τη μαρινάδα κι αυτό το ψήσιμο θα γίνουν λουκούμι. Την ίδια μαρινάδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε στο φούρνο αρνάκι ή άλλο κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος.

Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φετούλες
2 κλαδάκια θυμάρι
2/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
2/3 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι μαύρο χοντροτριμμένο

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα για τις μπριζόλες: Ανακατεύετε σε γυάλινο μπολ τα κρεμμύδια, το θυμάρι, το πιπέρι, αλάτι, το λευκό κρασί, το βαλσαμικό ξίδι και το ελαιόλαδο. Βάζετε σε βαθύ σκεύος τις μπριζόλες, φροντίζοντας να μην καλύπτει η μία την άλλη και τις περιχύνετε με τη μαρινάδα. Σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και τις αφήνετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις ψήνετε σε σχαροτήγανο καλά ζεσταμένο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στο γκριλ. Κατόπιν, τοποθετείτε την κάθε μπριζόλα ξεχωριστά σε ένα φύλλο λαδόκολλας, τις αλατίζετε, τις περιχύνετε με λίγη μαρινάδα και τις τυλίγετε σε πακέτα. Ψήνετε τα πακέτα στο γκριλ για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά – ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας. Σερβίρετε αμέσως, ακουμπώντας ένα πακέτο σε κάθε πιάτο.

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με αρωματικό βούτυροΖουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες με πιπεράτη μαρινάδα και σερβιρισμένες με αρωματικό βούτυρο, που αναδεικνύει τέλεια τη γεύση τους. Για ιδανικό ψήσιμο ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα θερμόμετρο κρέατος.

Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες από κόντρα φιλέτο (πάχους 3 εκ.)
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας σάλτσα Worcestershire
1 κουτ. σούπας πιπερόριζα (τζίντζερ) φρέσκια, τριμμένη
χοντρό αλάτι (θαλασσινό)
Για το αρωματικό βούτυρο
250γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
3-4 φύλλα βασιλικού φρέσκου, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο

Tips
Εναλλακτικά, ψήστε τις μπριζόλες σε ηλεκτρικό φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά από κάθε πλευρά.
Η σάλτσα Worcestershire (γούστερ σος) κατάγεται από τη Βρετανία και ταιριάζει ιδανικά με κρεατικά και θαλασσινά. Η γεύση της είναι αρκετά πικάντικη και αλμυρή αφού περιέχει ξίδι, ζάχαρη, αλάτι, κρεμμύδι, σκόρδο, ταμάρινθο, αντσούγια και διάφορα μπαχαρικά. Δοκιμάστε την επίσης σε σαλάτες ακόμα και σε κοκτέιλ, δίνει ιδιαίτερη σπιρτάδα. Θα τη βρείτε σε μεγάλα super markets και delicatessen.

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε το βούτυρο: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύετε πολύ καλά με το χέρι ή με κουτάλι μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια μαλακή κρέμα. Αδειάζετε το μίγμα σε μεμβράνη και τυλίγετε, πλάθοντάς το σε μικρό ρολό. Βάζετε το ρολό στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Πλένετε τις μπριζόλες καλά και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα βαθύ ταψί (που να χωράει τις μπριζόλες σε μονή στρώση) ανακατεύετε το κρασί, τις σάλτσες και την πιπερόριζα.

Βάζετε τις μπριζόλες μέσα στο ταψί και τις γυρίζετε για να βραχούν καλά και από τις δύο πλευρές. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες (τις γυρίζετε 1-2 φορές στο ενδιάμεσο, να μαριναριστούν καλά).

Στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Τις αφήνετε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ψήνετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθεί καλά το εσωτερικό τους.

Σκεπάζετε τις μπριζόλες με αλουμινόχαρτο και τις αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς. Αλατίζετε καλά, κόβετε από πάνω το βούτυρο σε φέτες και σερβίρετε.

Μοσχαρίσια μπριζόλα με ψητές πατάτες και σάλτσα τσιμιτσούριΖουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες που συνοδεύουμε με πατάτες τρυφερές εσωτερικά, τραγανές εξωτερικά και ταιριάζουμε με αργεντίνικη σάλτσα τσιμιτσούρι.

Υλικά
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες
1 κιλό πατάτες
λάδι για το τηγάνισμα
ανθό αλατιού
πιπέρι χοντροσπασμένο

Για τη σάλτσα
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού
½ κουτ. σούπας εστραγκόν
¼ φλιτζανιού φύλλα κόλιανδρου
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
100ml ελαιόλαδο

Tips
Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί γίνονται σκληρές. Ανάλογα με το πάχος του κρέατος κανονίζετε και το χρόνο ψησίματος.

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τις πατάτες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε και τυλίγετε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο και αφού κρυώσουν τις κόβετε σε μπουκιές. Στη συνέχεια, τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Φτιάχνετε τη σάλτσα. Ρίχνετε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και χτυπάτε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Ετοιμάζετε τις μπριζόλες: Αλατοπιπερώνετε τις μπριζόλες και τις ψήνετε σε σχαροτήγανο που έχει «κάψει» αρκετά ή στο γκριλ.

Σερβίρετε τις μπριζόλες σε πιάτα, γαρνίρετε με φυλλαράκια της επιλογής σας, πασπαλίζετε με ανθό αλατιού και πιπέρι και σερβίρετε, συνοδεύοντας με τις πατάτες και τη σάλτσα τσιμιτσούρι.

olivemagazine.gr

The post Μπριζόλες και μπριζολίκι: 10 συνταγές για τα πιο απολαυστικά ψησίματα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
μπριζολες, Ιούλιος Βερν, χοιρινο, james, μπολ, πιρούνι, μπλέντερ, bbq, φλιτζάνι, ηλεκτρικος, σαλατα, super, καυτερή πιπεριά, η ημέρα της γης, φωτια, εξτρα, ξανα, ζαχαρη, θαλασσα, θεμα, θυμαρι, κοντρα, ριγανη, σαλατες, σογια, ψυγειο, ωρα, bbq, james, ελαιολαδο, αλατι, αρνακι, βραδυ, βρειτε, γευση, γινονται, δαμασκηνα, δειτε, ηπιες, εξι, επρεπε, επιτυχια, εχθρος, ζωης, υγρασια, ιδια, υπομονη, θεα, υγρα, κετσαπ, κοκτειλ, κοκκινου, κρασι, λαδι, λιτρο, μαυρο, μελι, μιγμα, μυστικο, μπλέντερ, μικρο, μπολ, μπορειτε, νερο, ομαδα, οκτω, πιρούνι, πιατα, πιλαφι, πιπερια, πιπεροριζα, πιπερι, ραφια, ρολο, σελινο, σιγουρος, συνεχεια, σειρα, σκορδο, ταψι, τρια, τυρι, φυλλο, φυλλα, φλιτζάνι, χερι, χρονος, χρωμα, ψησιμο, ψητο, ωρες, super, γυαλινο, ιδανικο, ιουλιος, κηπο, κομματι, κρεας, λευκο, λιπος, μπριζολα, πακετο, σχαρα, θαλασσινα, θερμομετρο, θερμοκρασια, υλικα, ωραιο, χερια, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα