Χανιά | Αυξάνονται οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη – Ο ρόλος του σύγχρονου τρόπου ζωής, η προδιάθεση και η σημασία της πρόληψης

Ανησυχητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία που θέλουν όλο και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθιστώντας τη νόσο παγκόσμια επιδημία.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι η κύρια αιτία εκδήλωσης του σακχαρώδους διαβήτη. Στην Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι σχετίζονται με σακχαρώδη διαβήτη, δήλωσε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, και Διευθύντρια

Β’ Παθολογικής Κλινικής ΓΝ ΝΙΜΤΣ στην Αθήνα, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, με αφορμή το εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία στα Χανιά | Αυξάνονται4 και 5 Νοεμβρίου (Δείτε εδώ), αφιερωμένο στην μνήμη της Χανιώτισσας γιατρού, Χαράς Μυλωνάκη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης παραμένει παγκόσμια επιδημία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συνδέεται άρρηκτα με τον δυτικό τρόπο ζωής και υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση εμφάνισης σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έτσι και στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου το 12% του πληθυσμού ζει με διαβήτη, το 1/3 των ατόμων με διαβήτη είναι αρρύθμιστοι και επίσης άλλο ένα 12% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη.

Το 90% των διαβητικών ατόμων πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Σύμφωνα με την κ. Μαυρογιαννάκη, ο διαβήτης μπορεί να αποβεί μοιραίος για την ζωή ενός ασθενούς, όταν αυτός δεν αλλάξει τρόπο ζωής:

«Πρόκειται για άτομα που έχουν όλες τις προοπτικές, εάν δεν αλλάξουν τρόπο ζωής, κάποιοι από αυτούς να γίνουν διαβητικοί στο μέλλον ή να αποκτήσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χαθούν από αυτά. Συνολικά υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα σχετίζονται με αυτή τη νόσο».

«Ο στόχος είναι να είναι ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες αλλά και σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτεία. Είναι άμεση ανάγκη και η πολιτεία να ευαισθητοποιεί τους πολίτες, ώστε να αναζητήσουν πριν ακόμη αποκτήσουν συμπτώματα. Κάποια στιγμή όλοι οι διαβητικοί αποκτούν συμπτώματα που οφείλονται στην μεγάλη υπεργλυκαιμία που παρουσιάζουν αλλά το ζητούμενο είναι να το μάθουν όσο πιο νωρίς γίνεται και όσο το δυνατόν πιο νωρίτερα να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη τους, γιατί έχει δειχθεί από πάρα πολλές μελέτες, είναι πάγια γνώση πλέον, ότι όσο πιο νωρίς κάποιος μάθει ότι είναι διαβητικός και τον αντιμετωπίσει κατάλληλα με την αγωγή που χρειάζεται, τόσο πιο πολλά χρόνια θα απολαμβάνει τις ευμενείς επιδράσεις της καλής του ρύθμισης. Και επειδή οι μισοί διαβητικοί όταν διαγιγνώσκονται διαβητικοί, έχουν ήδη και διαβητικές επιπλοκές, αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημαντικότητα. Οι διαβητικές επιπλοκές είναι αναπηρίες». 

Οι αιτίες εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη

Ο δυτικός τρόπος ζωής, δηλαδή η μη ποιοτική διατροφή, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη κάποια στιγμή στην ζωή μας.

Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη

Ο σακχαρώδης διαβήτης απειλεί όλο και περισσότερες γυναίκες στο στάδιο της κύησης:

«Όπως αυξάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 γύρω μας στο πλαίσιο της διαφορετικής ζωής τα τελευταία χρόνια, το ίδιο συμβαίνει και με τον διαβήτη κύησης. Όσο πιο πολύ βάρος πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη της, όσο λιγότερο προσέχει την ποιότητα της διατροφής και της άσκησης, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει διαβητική. Οι γυναίκες που γίνουν διαβητικές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν γεννήσουν, θα πάψουν να είναι διαβητικές, όμως στην πορεία της ζωής τους, θα έχουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, για να γίνουν διαβητικές τα επόμενα χρόνια», επισήμανε η κ. Μαυρογιαννάκη.

Πρόληψη

Η γιατρός, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αναστασία Μαυρογιαννάκη τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από την συγκεκριμένη πάθηση, λέγοντας πως «πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι οι παχύσαρκα και σε νεαρές ηλικίες, όπως και τα παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται κάποια στιγμή στην ζωή τους, αλλά και όλοι άνθρωποι μετά τα 40 – 45 καλό είναι να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο, να βρουν έναν γιατρό που να τους παρακολουθεί συνολικά και να μη βλέπει μόνο τιμές ζαχάρου αλλά όλα τα προβλήματα υγείας που έχουν γιατί αλληλοσυνδέονται».

Την ίδια ώρα, η κ. Μαυρογιαννάκη τόνισε επιτακτική την ανάγκη να στελεχωθούν τα διαβητολογικά ιατρεία όλης της χώρας, ζητώντας από την πολιτεία να δράσει: «Τα διαβητολογικά ιατρεία και κέντρα της χώρας είναι υποστελεχωμένα όσο ποτέ δεν συνέβαινε. Η πολιτεία πρέπει να δράσει έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα».

Τέλος, η κ. Μαυρογιαννάκη αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που διετέλεσε η αείμνηστη Χαρά Μυλωνάκη, η οποία ίδρυσε και το διαβητολογικό ιατρείο στο νοσοκομείο Χανίων.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Αυξάνονται οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη – Ο ρόλος του σύγχρονου τρόπου ζωής, η προδιάθεση και η σημασία της πρόληψης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Αυξάνονται,chania | afxanontai