Χανιά | “Η διαχείριση του λεμφοιδήματος έχει αλλάξει” – Μίλησαν για την πάθηση που ταλαιπωρεί ασθενείς | Video+Photos

| Video+Photos

Η 6η Πανελλήνια Ημερίδα Λεμφοιδήματος, μια ενημερωτική εκδήλωση για την πάθηση του λεμφικού συστήματος που αφορά αρκετούς ανθρώπους, ιδιαίτερα όσους έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις για αντιμετώπιση καρκίνου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Χανιά, στο ΚΑΜ. Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μίλησαν γιατροί και φυσικοθεραπευτές.

Ο Ευρυπίδης Τριανταφύλλου, συντονιστής της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος ΑΠΛΕΣΟ, εξήγησε τί είναι το λεμφοίδημα:

“Είναι

μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως μετά από ογκολογική διαχείριση, έχει την εικόνα πρηξίματος σε χέρια, πόδια, κορμό και αφορά πολλούς ασθενείς. Η σωστή του φροντίδα είναι σημαντική γιατί μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές που θα επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Ο ασθενής αναγνωρίζει το λέμφοίδημα από τη διόγνωση, μπορεί να στενεύουν τα μανίκια, τα βραχιόλια, οι κάλτσες, γιατί το άκρο πρήζεται. Θα αναπτύξουμε το θέμα βαθιά για να ενημερώσουμε τους ασθενείς και τους επαγγελματίες για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το λεμφοίδημα.”

Η Χαρίκλεια Αντωνίου, υπεύθυνη Ιατρείου Μαστού στο νοσοκομείο Χανίων, μίλησε για το λεμφοίδημα που εμφανίζεται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού:

“Η διαχείριση των λεμφαδένων της μασχάλης έχει αλλάξει πολύ και σήμερα πια αποφεύγουμε τις ακρωτηριαστικές ριζικές επεμβάσεις που γίνονταν πριν 50 χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα τα τεράστια λεμφοιδήματα σε γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται, αλλά πρέπει οι γυναίκες να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο και να ξέρουν τον τρόπο ψηλάφισης για να ανακαλύψουν τυχόν όγκους.”

Ο Κώστας Κλεινάκης, πρόεδρος περιφερειακού τμήματος Χανίων-Ρεθύμνης Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, δήλωσε πως πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί για την πάθηση αυτή:

“Ο φυσικοθεραπευτής έχει να κάνει με την αποκατάσταση του λεμφικού οιδήματος. Το θέμα είναι επίκαιρο, αφορά τους καρκινοπαθείς και όχι μόνο. Η θεραπεία ενός τέτοιου ασθενή είναι πολυπαραγοντική. Εμείς σήμερα εδώ θα επικοινωνήσουμε με τον κόσμο ώστε να ενημερωθεί και να κατευθυνθεί σωστά προς τους ειδικούς.”

Ο Λεωνίδας Φουντουλάκης, εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής στην αποσυμφορητική θεραπεία λεμφοιδημάτων, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συμπιεστικής περίδεσης.

“Στα Χανιά | “Ηυπάρχουν ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο για την αντιμετώπιση λεμφοιδημάτων, υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν το γνωρίζουν. Η εμφάνιση του λεμφοιδήματος ποικίλλει, μπορεί να έρθει ακόμα και μετά από χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν συνάδελφοι που είναι ενημερωμένοι και όταν υποψιάζονται την πάθηση αυτή, παραπέμπουν τον ασθενή σε μας.”
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα του Πανελλήνιου Συλλόγου
Φυσικοθεραπευτών Χανίων & Ρεθύμνου και την Επιστημονική Ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αποκατάστασης Παθήσεων του Λεμφικού Συστήματος
και Οιδημάτων (ΑΠΛΕΣΟ).

The post Χανιά | “Η διαχείριση του λεμφοιδήματος έχει αλλάξει” – Μίλησαν για την πάθηση που ταλαιπωρεί ασθενείς | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | “Η, ” – Μίλησαν, | Video+Photos,chania | “i, ” – milisan, | Video+Photos