Χανιά | Σύλλογοι γονέων “ξιφουλκούν” κατά της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

Ανακοινώσεις για την απόφαση ανοίγματος των σχολείων εξέδωσαν την Κυριακή σύλλογοι γονέων σε σχολεία των Χανίων.

Ο σύλλογος γονέων του Μουσικού Σχολείου Χανίων αναφέρει:

“Δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει αποδείξει θεαματική αναλγησία και ενυπωσιακή ανικανότητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας όσο “περναει” μέσα από τα σχολεία.

Αντίθετα, αποδείχτηκε ικανή μόνο στο να φορτώνει ευθύνες οπουδήποτε αλλού: στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, στους διευθυντές, στους αρνητές, στο υψηλό κόστος.

Εκτός από τις μάσκες – αερόστατα και τα παγουρίνα – χορηγίες, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται δημιουργούν ερωτήματα για το αν η ατζέντα της κυβέρνησης είναι πραγματικά προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της προστασίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας ή αποσκοπεί προς τη δημιουργία ανοσίας αγέλης.

Παρά τον παραλογισμό, η εμμονή της Υπουργού σε συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα διάλυσης της δημόσιας παιδείας, συνεχίζει να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων απο μας.

Αντί να αραιώσει, πύκνωσε τα σχολικά τμήματα. Θέσπισε το επικίνδυνο 50%+1 που λειτουργεί για την υπερμετάδοση του ιού. Και με δεδομένα χαμένη μια ολόκληρη σχολική χρονιά τηλεκπαίδευσης, φορτωσε στις πλάτες των οικογενειών μας ακόμα μεγαλύτερα βάρη, όπως η τράπεζα θεμάτων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ανοίγει τώρα τα σχολεία, σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε θανάτους απο covid στη Δύση, αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες.

Οι γονείς είμαστε ανήσυχοι και οργισμένοι. Πολλοί απο μας φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ζώντας υπο το καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας, για τις επιπτώσεις που μπορεί να τους επιβάλλει το Υπουργείο. Ειναι κοινό μυστικό ότι πολλοί αρνητές και ασυνείδητοι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία υπογράφοντας ψευδείς δηλώσεις αρνητικών τέστ.

Από την άλλη πλευρά, η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αποποιούνται κάθε ευθύνη σε σχέση με την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία, έχοντας βολευτεί με τη διαχείρισή της από το κράτος.

Εδώ και δύο χρόνια ζητάμε από το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του λαμβάνοντας μέτρα για την πρόσληψη καθαριστριών και την εξεύρεσης χώρων για την αραίωση πολυπληθών σχολικών συγκροτημάτων.

Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Συκεών που προμηθεύτηκε για τους πολίτες του PCR test σε χαμηλή τιμή ή του Δήμου Πατρέων που ζήτησε τη δωρεάν παροχή self test για τους εργαζόμενους των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του. Ας ενδιαφερθούν για τη διενέργεια rapid test έξω απο τα σχολεία, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών.

Η Περιφέρεια να ζητήσει την αύξηση δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών των σχολείων μας για την αποφυγή συνωστισμού.

Οι Τριτοβάθμιες Οργανώσεις μας έχουν καταθέσει για 3η συνεχόμενη χρονιά τα ίδια αιτήματα, εκπροσωπόντας εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που απαιτούν:

Αραίωση των μαθητών ανα τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων

Αμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού

Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν Rapid και μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή ειδικών μασκών.

Κέντρα ενημέρωσης, εξατομικευμένης παρακολούθησης και εμβολιασμού συνδεδεμένα με τα σχολεία

Πρωτόκολλα για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία

Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Απαιτούμε από το Δημο και την Περιφέρεια, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στους πολίτες και δημότες τους, πιέζοντας προς τις ίδιες κατευθύνσεις το κεντρικό κράτος.

Εμείς οι γονείς, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε ανοικτά τα σχολεία, βάζοντας πρώτη προτεραιότητα την προστασία της σχολικής κοινότητας από την πανδημία. Ομως σήμερα, δηλώνουμε προς αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας με τόσο ανεύθυνο τρόπο:

Αλλίμονό σας, αν τα σχολεία μετατραπούν σε οχήματα υπερμετάδοσης του ιού.

Αλλίμονό σας, αν τα κρούσματα από τα σχολεία μας, αρχίσουν να χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών μας.”

Ο σύλλογος γονέων του 4ου ΓΕΛ Χανίων αναφέρει:

“Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.

Μόνο οργή και θυμό προκαλεί η ανακοίνωση του ενός επιπλέον τεστ, μόνο για την πρώτη βδομάδα, τη στιγμή που τα κρούσματα λόγω της υπερμεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης θεριεύουν και τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» από τη ραγδαία αύξηση εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νοσοκομείο Χανίων οι κλινικές covid έχουν γεμίσει και έχει αποφασιστεί η διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Παρά την τραγική κατάσταση, που φαίνεται ότι θα ενταθεί τις επόμενες μέρες εξαιτίας της αναμενόμενης έκρηξης κρουσμάτων, η κυβέρνηση επιμένει να θέτει τόσο την Υγεία, όσο και την Παιδεία στο εγκληματικό ζύγι κόστους-οφέλους.

Δύο χρόνια τώρα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διεκδικούμε τα αυτονόητα. Αραίωση των τμημάτων, σύνδεση των σχολείων με αναβαθμισμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία, προσλήψεις τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και σε προσωπικό καθαριότητας, ασφαλείς σχολικές μεταφορές.

Αντί γι’ αυτά όμως και παρότι υπήρχε όλος ο αναγκαίος χρόνος, τα τμήματα των 25, 27 ή και 28 μαθητών σε αίθουσες κλουβιά και κοντέινερς παραμένουν, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα μισά της χρονιάς είναι δεκάδες, ενώ το προσωπικό σχολικής καθαριότητας δεν επαρκεί για να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής στα σχολεία.

Ακόμα και στο κομμάτι της πρόληψης, ενισχύοντας και πάλι τη λογική της ατομικής ευθύνης, φορτώνει στις πλάτες των γονιών όχι μόνο την ευθύνη διενέργειας self, rapid και μοριακών, αλλά και το κόστος των δύο τελευταίων, τη στιγμή που οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια έχουν εξαφανίσει και το τελευταίο ευρώ που είχε απομείνει στο πορτοφόλι κάθε λαϊκής οικογένειας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, μέτρο επί της ουσίας υπερμετάδοσης του κορονοϊού, υπονομεύοντας παράλληλα την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ως γονείς αρνούμαστε να δούμε άλλη μια σχολική χρονιά χαμένη, με θύματα τα παιδιά μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε ότι για 3η συνεχή χρονιά δε δίνεται ούτε ένα ευρώ για την αναχαίτιση του ιού στα σχολεία μας. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Αραίωση των μαθητών ανά τάξη. Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων.Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Δωρεάν rapidκαι μοριακά τεστ. Δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών.Καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία.Σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Υγεία και ενίσχυση της τελευταίας.Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.Ασφαλείς σχολικές μεταφορές με μείωση της πληρότητας και αύξηση των δρομολογίων.

Για όλα τα παραπάνω

Τη Δευτέρα 10/1 στις 13.30 προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και αμέσως μετά σε συνέντευξη τύπου, αποκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση στα σχολεία μας.Την Τρίτη 11/1 στις 14.30 σε κινητοποίηση στον ΕΟΔΥ, απαιτώντας κλιμάκια στα σχολεία.Την Παρασκευή 14/1 σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Χανίων, διεκδικώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Το ΔΣ

ΖΩΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ

ΜΑΛΕΚΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ”

The post Χανιά | Σύλλογοι| Σύλλογοι γονέων “ξιφουλκούν” κατά της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα