Χριστούγεννα στη φυλακή για την Εύα Καϊλή – Γιατί δεν θα καταθέσει έφεση

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου, παρά την πίεση των δικηγόρων της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Εύας Καϊλή, αποφάσισε την παράταση της φυλάκισής της, καθώς δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα που προέταξε.

Η χθεσινή απολογία της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού για το σκάνδαλο QatarGate, που προκαλεί τριγμούς στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν ήταν ικανή να της επιτρέψει να επιστρέψει στο σπίτι της στις Βρυξέλλες,

όπου θα παρέμενε σε κατ΄ οίκον περιορισμό, με βραχιολάκι.

Οι αρνητικές εξελίξεις αναγκάζουν την κυρία Καϊλή να παραμείνει για ακόμη ένα μήνα στις βελγικές φυλακές Χάρεν, ωσότου το δικαστικό συμβούλιο να επαναξιολογήσει το αίτημά της.

Υπενθυμίζεται πως στη φυλακή παραμένουν τόσο ο σύντροφός της Φραντζέσκο Τζιόρτζι, όσο και ο πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Πατσιέρι, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που δρούσε τόσο εντός όσο και εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έφεση που δεν θα γίνει
Η μοναδική περίπτωση που θα «γλίτωνε» την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή από το να παραμείνει για ακόμη ένα μήνα στο Χάρεν θα ήταν η άσκηση έφεσης εντός 24 ωρών, όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη λιτή ανακοίνωση, που ανέφερε μόνο τα αρχικά της κυρίας Καϊλή (Ε.Κ), τα στοιχεία γύρω από την ακρόασή της και τις κατηγορίες της ήταν ελάχιστα, καθώς τονιζόταν πως «δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σε περίπτωση που οι δικηγόροι της ασκούσαν, έφεση η Εύα Καϊλή θα εμφανιζόταν ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, με τον δικηγόρο της κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου να μιλά για «πολιτική απόφαση».

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η νομική εξήγηση προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο», είπε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA. «Δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία», ανέφερε και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά.

Το χρονικό και το παρασκήνιο της απόφασης των δικαστικών αρχών
Λίγο πριν από τις 10 το πρωί την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή πέρασε, υπό άκρα μυστικότητα, το κατώφλι του κτιρίου που στεγάζεται το Μέγαρο Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες. Έξω από τα Δικαστήρια, πλήθος δημοσιογράφων περίμενε με αγωνία την προσέλευση της ίδιας και των δικηγόρων της.

Η ευρωβουλευτής, η οποία συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη από την βελγική δικαιοσύνη πριν από οκτώ ημέρες, παρέμεινε περίπου για μία ώρα και είκοσι λεπτά στην αίθουσα, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου για την απόφαση της παράτασης της προφυλάκισής της ή μη.

Παρών στη διαδικασία ήταν και ο Ανακριτής Μισέλ Κλεζ, που ανέλαβε την έρευνα από το καλοκαίρι για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Qatargate.

Ενώπιον τους η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέπτυξε τα επιχειρήματα της και σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε, πως δεν έχει τρόπο και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία, δεν είναι ύποπτη φυγής και αναφέρθηκε στο μόλις 2 ετών παιδί της

Ωστόσο, οι δικαστές απέρριψαν και τα τρία επιχειρήματά της. Την θεώρησαν ύποπτη φυγής, ότι ενδεχομένως να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις και πως μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα.

Για το αίτημα δε του κατ’ οίκον περιορισμού της με βραχιολάκι, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως τέθηκε θέμα απαγωγής της από κατασκόπους του Κατάρ.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Δημητρακόπουλος περιέγραψε την αντίδρασή του προς τον εισαγγελέα: «Τότε υπάρχει και ο κίνδυνος να στείλει το Κατάρ στρατεύματα για να καταλάβει τις Βρυξέλλες και να κάνει την απαγωγή της Εύας Καϊλή…».

Ακόμη ένα στοιχείο, που φαίνεται ότι «βάρυνε» στην απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κυρία Καϊλή.

«Είναι αθώα» δήλωναν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή
Αμέσως μετά την ακρόαση της Εύας Καϊλή, οι δικηγόροι της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος έκαναν τις πρώτες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από τα βελγικά δικαστήρια. Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής «είναι αθώα», είπαν.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετέβη ένα 24ωρο νωρίτερα στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη (21/12) προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία. Ο ίδιος ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Τονίστηκε δε, η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδάκι της.

Είπε δε, σε ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά πως «η Εύα Καϊλή είναι αθώα».

Advocaat Michalis Dimitrakopoulos: “Eva Kaili is onschuldig.” Waarschijnlijk komt er pas vanavond een besluit van de raadkamer. Zetelt de Europarlementariër met kerst in de cel? Als het aan haar raadsman ligt viert ze het thuis, desnoods met een enkelband. #Qatargate pic.twitter.com/jBEStcshgE

Alexander Bakker (@alexanderbakker) December 22, 2022

Από την πλευρά του κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι η ευρωβουλευτής συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία και πως ζήτησαν την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή με βραχιολάκι.

De advocaten van Eva Kaili hebben aan de raadkamer gevraagd om hun cliënt een enkelband toe te kennen, dat verklaarden ze na de zitting van de ochtend. Over de inhoud van het dossier wensten ze geen verklaringen af te leggen. De beslissing volgt deze namiddag. pic.twitter.com/vdrM70ntV8

— Chris Verhaeghe (@Chris_Verhaeghe) December 22, 2022

The post Χριστούγεννα στη φυλακή για την Εύα Καϊλή – Γιατί δεν θα καταθέσει έφεση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα