Διαπομπεύουν τον ΕΟΔΥ: Εκαναν αντιπρόεδρο εμπλεκόμενο στην υπόθεση των οροθετικών

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι μόλις δέκα χρόνια μετά κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας θα έδιναν – μέσω ΕΟΔΥ- συγχωροχάρτι σε όσους είχαν εμπλοκεί στην τραγική υπόθεση με την διαπόμπευση συνολικά 32 οροθετικών γυναικών τα στοιχεία των οποίων βγήκαν στη δημοσιότητα με την «κατηγορία» ότι ούτε λίγο ούτε πολύ «σκορπούν τον θάνατο» στην Αθήνα.

Δέκα χρόνια μετά και ενώ παραμένουν νωπές

οι μνήμες των «μαύρων» πρωτοσέλιδων και τηλεοπτικών εκπομπών εκείνης της εποχής που έγραφαν και έλεγαν «Αυτή ήταν η ρωσίδα που σκορπούσε τον θάνατο» και «Κίνδυνος – Θάνατος» οι γυναίκες παραμένουν στιγματισμένες καθώς ακόμη και σήμερα κάποιες φωτογραφίες υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αλλά δυστυχώς η ανθρωποφαγία δεν σταματά εδώ.

Στην ντροπιαστική αυτή υπόθεση νυν ανώτατο στέλεχος του ΕΟΔΥ, με μεγάλες «γαλάζιες» πλάτες που αναβαθμίστηκε μόλις σήμερα σε νέος αντιπρόεδρος, ήταν ο γιατρός που τον Μάιο του 2012 χωρίς την συγκατάθεση των γυναικών πήρε αίμα, βεβαίωσε στη συνέχεια ότι είναι οροθετικές και έδωσε τα στοιχεία στην αστυνομία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ανδρέα Λοβέρδου (υπ. Υγείας) και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (υπ. Δημοσίας Τάξης).

Ο Σπύρος Σαπουνάς ήταν δηλαδή ο άνθρωπος που με την ιατρική του πράξη, ποινικοποίησε τον ΗΙV στην Ελλάδα καθώς στη συνέχεια αυτές οι γυναίκες φυλακίστηκαν, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα αθωώθηκαν πανηγυρικά με μια εξ αυτών να δίνει τέλος στη ζωή της καθώς δεν άντεξε την βαρβαρότητα και τον κανιβαλισμό.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, που αθωώθηκε και αυτός στη συνέχεια, ήταν και μάρτυρας κατηγορίας με τους συνηγόρους των οροθετικών Χαρά Παπαγεωργίου και Κώστα Φαρμακίδη να δηλώνουν: «Οι γυναίκες δεν αθωώθηκαν απλώς απο την κατηγορία της απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης, αλλά κρίθηκε επίσης ότι η κατάθεση του γιατρού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Σ.Σ που βεβαίωσε την οροθετικότητα παραβιάζει τον νόμο και ότι η σύλληψη από τους αστυνομικούς βασίστηκε σε ανεπαρκή στοιχεία».

Και φτάνοντας δυστυχώς στο σήμερα ένα tweet του καθηγητή Θ.Λύτρα ήρθε να βάλει τα πράγματα σε μια σχετική κανονικότητα. Είναι άλλωστε ο μόνος ο οποίος τόλμησε να γράψει σχετικά: «Η συγνώμη που είχε ζητήσει το 2016 ο συγχωρεμένος Θ.Ρόζενμπεργκ εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, σήμερα με το διορισμό του νέου ΔΣ του ΕΟΔΥ αναιρέθηκε εμπράκτως. Κρίμα!».

Η συγνώμη που είχε ζητήσει το 2016 ο συγχωρεμένος Θ.Ρόζενμπεργκ (https://t.co/V21lj5CNOK) εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, σήμερα με το διορισμό του νέου ΔΣ του ΕΟΔΥ αναιρέθηκε εμπράκτως. Κρίμα!

— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) November 10, 2022

Τι είχε δηλώσει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Ας θυμηθούμε πάντως όσα είχε πει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσία μελών του ΔΣ σε ημερίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα «HIV & διακρίσεις. Εντοπίζοντας το στίγμα του στίγματος»:

«Σήμερα σαν νέος Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκπροσωπώντας σύσσωμο και ομόφωνο το Διοικητικό Συμβούλιο, στέκομαι απέναντί σας με σεβασμό και θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη εξ ονόματος του Οργανισμού που –αν και θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων– καθοδηγήθηκε από σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις».

Ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε επίσης ότι όλα τα στελέχη του Κέντρου, όλες οι δομές, τα μέλη του ΔΣ και οι συνεργάτες θα είναι αρωγοί στα σοβαρά ιατρικά αλλά κύρια – κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των οροθετικών.

Και κλείνοντας την τοποθέτησή του διαβεβαίωσε ότι «ως νέα Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στοχεύει στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει τις απαραίτητες διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας που θα καθιστούν αδύνατη στο μέλλον την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν την πιο πλήρη και ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας».

Το χρονικό της υπόθεσης



Ποιο είναι όμως το νέο στέλεχος του ΕΟΔΥ

Ο μέχρι προ ημερών προϊστάμενος διεύθυνσης του ΕΟΔΥ είχε πριν από τρια χρόνια χαρακτηρίσει «γίδια βουλευτές και ευρωβουλευτές», ενώ είχε ευχηθεί να πέσει το αεροπλάνο που τους μετέφερε.

Είχε μάλιστα γράψει: ««Παίρνεις πτήση από Στοκχόλμη για Βρυξέλλες. Κανένας Έλληνας και η επιβίβαση ολοκληρώνεται σε πέντε λεπτά χωρίς προβλήματα. Από Βρυξέλλες για Αθηνα μόνο Έλληνες, βουλευτές ευρωβουλευτές και λοιπά γίδια και λες αν πεσει το αεροπλάνο λογικά όφελος θα είναι αυτό για τη χώρα».

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει επιτεθεί χυδαία και στην Αθηνά Λινού όταν η απόφοιτη του Χάρβαρντ και όχι της Βουλγαρίας τόνιζε πως αν είχαμε πάρει μέτρα στα ΜΜΜ θα είχαμε γλιτώσει 3.000 θανάτους, με τον ίδιο μεταξύ άλλων να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της «σαχλαμάρες», ενώ πρόσθεσε ότι η Λινού έχει συνταξιοδοτηθεί.

Ο κ. Σαπουνάς είχε θέσει και θέμα «πολιτικών φρονημάτων» καθώς ισχυρίστηκε ότι ήταν υποψήφια σε εθνικές εκλογές με παράταξη της αντιπολίτευσης. Μάλιστα στράφηκε κατά της αποφοίτου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αλλά και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σημειώνοντας ότι έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν έχει ειδικότητα στην επιδημιολογία λοιμωδών νοσημάτων.

Και τότε ο ΕΟΔΥ που σήμερα διοικεί από την θέση του αντιπροέδρου ο κ. Σαπουνάς είχε βγάλει ανακοίνωση λέγοντας: «Με αφορμή φερόμενη ανάρτηση του Διευθυντή Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ στις 09.11.2021 σε λογαριασμό που διατηρεί σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης και την «κριτική» που φέρεται να άσκησε ο τελευταίος σε άλλη συνάδελφο επιστήμονα, επισημαίνονται τα εξής:

Μεταξύ των σκοπών του ΕΟΔΥ συγκαταλέγονται η ενημέρωση του κοινού για την προφύλαξη από τα λοιμώδη νοσήματα, η παροχή υπηρεσιών που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών από μεταδοτικά νοσήματα, μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης.

Δεδομένου ότι ο Φορέας εκπροσωπείται ρητά από το Διοικητικό του Συμβούλιο, του οποίου Προΐσταται ο Πρόεδρος και στον οποίον – μάλιστα – υπάγεται απευθείας κατά νόμο η παραπάνω Διεύθυνση, καθίσταται αυτονόητο ότι οι προαναφερθέντες σκοποί δημοσίου συμφέροντος, εξυπηρετούνται συντονισμένα και αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένης δράσης των οργάνων του ΕΟΔΥ.

Αντιθέτως, κάθε τυχόν, ανομιμοποίητη δημόσια παρέμβαση – ή άλλη ενέργεια – φυσικού προσώπου που σχετίζεται υπαλληλικά με τον ΕΟΔΥ, πέραν του ότι de facto χαρακτηρίζει και αφορά αποκλειστικά στον ίδιο, θα υπόκειται κατά περίπτωση και στον προβλεπόμενο υπηρεσιακό έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση συμπεριφορές που δεν συνάδουν τόσο με το ρόλο ενός δημόσιου λειτουργού, όσο και με τις αρχές του Οργανισμού και της Διοίκησής του, δεν είναι ανεκτές».

ieidiseis.gr

The post Διαπομπεύουν τον ΕΟΔΥ: Εκαναν αντιπρόεδρο εμπλεκόμενο στην υπόθεση των οροθετικών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαπομπεύουν, ΕΟΔΥ, Εκαναν,diapobevoun, eody, ekanan