Διδυμότειχο μπλουζ: Η ιστορία του τραγουδιού του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Η επιτυχία στη ζωή, σε οποιονδήποτε τομέα, καθορίζεται από τη διαχρονικότητα, οπότε μάλλον δεν είναι άτοπο να πει κανείς ότι το πιο επιτυχημένο τραγούδι που έχει γραφτεί στην Ελλάδα για τον στρατό, τους στρατιώτες, είναι το Διδυμότειχο Μπλουζ, το οποίο είναι παράλληλα και το τραγούδι που… χάρισε στη μουσική τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αφού αυτό ήταν που του έδωσε πίστη για να επιμείνει και τελικά να δικαιωθεί με την καριέρα

που έκανε.

Οι Τερμίτες πριν το… Διδυμότειχο μπλουζ
Ο Μαχαιρίτσας συστήθηκε στο ελληνικό κοινό μέσα από τους Τερμίτες, το συγκρότημα που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και το οποίο διαλύθηκε το 1988 με την υπόσχεση της επανένωσης μία δεκαετία αργότερα. Για τον Λαυρέντη, ήταν η ώρα για να αποδείξει ότι μπορεί να διαγράψει μεγάλη πορεία στο τραγούδι με σόλο καριέρα αλλά ο πρώτος του δίσκος, το «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ», δεν πήγε και τόσο καλά. Βασικά, έτσι όπως πήγε ο καλλιτέχνης σκέφτηκε, όπως θα παραδεχόταν χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του, να τα παρατήσει.

Το τραγούδι που γράφτηκε μέσα σε λίγες ώρες
Δεν μπορούσε να ξέρει ότι τελικά αυτό που λένε πως «τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ζωή», θα μπορούσε να ισχύει και σαν… «τα καλύτερα τραγούδια τα γράφει η ζωή». Γιατί αυτό έγινε με το «Διδιμότυχο Μπλουζ». Ένα τραγούδι που περιγράφει πραγματικά γεγονότα, όπως είπε ο Μαχαιρίτσας σε συνέντευξή του. «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε”».

«Όταν όμως ολοκληρώθηκε το «Διδυμότειχο Μπλουζ» και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το «Διδυμότειχο Μπλουζ», τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα», είχε πει.

Διδυμότειχο μπλουζ: Προοριζόταν για τον Παπακωνσταντίνου, αλλά…
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, πάντως, δεν έχει αποκαλύψει μόνο ότι το τραγούδι ήταν βιογραφικό, αλλά και ότι αρχικά ήταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αυτός που είχε επιλεγεί και όχι ο Γιώργος Νταλάρας. «Με τον Παπακωνσταντίνου είχα σκοπό να το τραγουδήσει. Ήθελα ο Παπακωνσταντίνου να πει ένα ζειμπέκικο. Και πάω στον Μάτσα και μου λέει «ποιον Παπακωνσταντίνου, με τον Νταλάρα κάντο που είναι σίγουρο ότι τα υποστηρίζει…Ο Παπακωνσταντίνου αν δεν του αρέσει, αν κάτι δεν του πάει καλά, μπορεί να μην το παίξει και ποτέ…Εξάλλου την προηγούμενη φορά με τον Νταλάρα δεν είχαμε καλή συνεργασία;» «Εντάξει» του είπα. Πήραμε τον Νταλάρα, πήγαμε σπίτι του, «τρελάθηκε»… Και βγήκε…Εντάξει, δεν περίμενα ότι θα κάνει τέτοια κατάσταση, έγινε πανικός. Πού να φανταστώ ότι θα βγει και θα είναι για έξι μήνες, νούμερο 1; Έξι μήνες…», έχει πει ο Λαυρέντης.

exploringgreece.tv

The post Διδυμότειχο μπλουζ: Η ιστορία του τραγουδιού του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα