Δήμος Χανίων… από το μέλλον: Βραχιολάκια υγείας στους ηλικιωμένους, αισθητήρες και μπάρες στο Λιμάνι, αυτοκινούμενα σαλόνια στις γειτονίες

Να μην απαξιώνουν την δουλειά που γίνεται με υποτιμητικά λογοπαίγνια περί «έξυπνων πόλεων» κάλεσε ο Δήμαρχος τους δημοσιολογούντες

Στον ψηφιακό ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Χανίων που συντελείται τα τελευταία τρία χρόνια αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου, στο πλαίσιο του σχεδίου Έξυπνης Πόλης – Smart Cities που τέθηκε προς έγκριση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Το θέμα μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να αντιτείνουν τα

βασικά ελλείμματα των Χανίων σε υποδομές και τα υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Η συζήτηση που διήρκησε πάνω από δύο ώρες επεκτάθηκε σε πολιτικό – ιδεολογικό επίπεδο ενώ έφτασε ακόμα και στην… Silicon Valley με τον Σεραφείμ Ρίζο να σημειώνει πως η ανάπτυξη των νεών τεχνολογιών με τον τρόπο που γίνεται δεν μπορεί να θεραπεύσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Ψηφιακές «τομές» αλλάζουν τα Χανιά

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, έκανε λόγο για ριζικό ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Χανίων και εσωτερικά και σε ό,τι αφορά την συναλλαγή με τους πολίτες αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών.

Ανέφερε, δε, ότι η χρηματοδότηση για τις επόμενες παρεμβάσεις σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα ανέλθει σε 5,5 εκατ ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ακούστηκαν πάρα πολλά σχετικά με το κατά πόσο είμαστε έξυπνη πόλη το τελευταίο διάστημα» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση των βημάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια» και εκτίμησε πως μέσα από την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού, ο Δήμος Χανίων, «θα είναι ο εξυπνότερος δήμος στην χώρα με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και τους μετρήσιμους δείκτες που αξιολογούν αυτήν την πορεία»

Στις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί συμπεριλαμβάνονται:

το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, ΜΑΝ > 90.000μ. (στα 4 μεγαλύτερα της χώρας) που συνδέει όλα τα δημοτικά κτήρια και συνολικά 150 φορείς Δημόσιου ενδιαφέροντοςmyDIMOSLive, ο 1 ος Δήμος στην Ελλάδα, συνεργασία με ΥΨΔ, ΓΓΠΣΔΔ (2022)Free WiFi Hotspot (CHANIACITYNET) σε 94 σημεία στην πόλη των Χανίων και στην ενδοχώρα (σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες).Καθολική Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων (ΣΗΔΕ) 100% paperless(2020)epay.chania.gr , διαδικτυακές Ηλεκτρονικές Πληρωμές, δυνατότητα online ενημέρωσης και πληρωμής δημοτικών οφειλών(2021)Ipark Χανιά – ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης στάθμευσης

Νέες δράσεις

Τον στρατηγικό σχεδιασμό παρουσίασε αναλυτικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Τάσος Αλόγλου, ο οποίος τόνισε πως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν τρία χρόνια ότι θα συντελούταν αυτή η ψηφιακή επανάσταση στον Δήμο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δράσεις που είναι σε εξέλιξη και αυτές που προγραμματίζονται για το μέλλον σε μια σειρά από τομείς.

Στον τομέα υγείας ξεχώρισαν τα  βραχιολάκια υγείας και βαλιτσάκια υγείας για τους ηλικιωμένους του ΔΟΚΟΙΠΠ που θα συντελέσουν στην παρακολούθηση της υγείας τους.

Στον πολιτισμό, Καινοτόμες Τεχνολογίες Εικονικής Περιήγησης και Προβολής για
την Ανάδειξη Μνημείων Παλαιάς Πόλης του Δήμου Χανίων, Ε.Π
Κρήτη 2014-2020

Στο κυκλοφοριακό: Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης της
κυκλοφορίας Δήμου Χανίων, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο πλαίσιο του οποίου θα τοποθετηθούν μπάρες, κάμερες και αισθητήρες στο ενετικό λιμάνι.

Αναλυτικά:


Η αντιπολίτευση 

Την δική τους κριτική διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας ενώ δεν έλειψε και η σαρκαστική διάθεση.

Αναλυτικά, από την παράταξη Παπαδογιάννη ο Γιώργος Τσαπάκος, τόνισε: «Με όλα αυτά που μας λέτε… σε λίγο δεν θα χρειάζεται καν δημοτικό συμβούλιο… όλα θα είναι αυτόματα!» για να συμπληρώσει ότι: «Όμως η θεωρία από την πράξη απέχει… Σήμερα στην καθημερινότητά μας βιώνουμε συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η στοχοθεσία και ο σχεδιασμός είναι σωστός όμως πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές»  και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε προβλήματα στο κυκλοφοριακό, έλλειψη θέσεων στάθμευσης, άθλια πεζοδρόμια. «Πρέπει να παρέμβετε δίνοντας άμεσες λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα και με συγκεκριμένο τρόπο» κατέληξε.

Από την παράταξη Αρχοντάκη ο Γιάννης Φραγκάκης, τόνισε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και μια πρωτοφανής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και κάλεσε τον Δήμο Χανίων να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα προγράμματα αυτά. «Εμείς ψηφίζουμε με την ελπίδα ότι θα ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα» τόνισε.

Ο Τάσος Βάμβουκας, επικρότησε το σχέδιο της δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε επί των ημερών του. «Η επιλογή της δημοτικής αρχής να δώσει έμφαση στο κομμάτι smart cities είναι σωστή αλλά δεν είναι κάτι νέο. Η αρχή είχε γίνει επί της δικής μας δημοτικής αρχής αλλά και ήδη από τον κ. Βιρβιδάκη με το δωρεάν wifi. Πολλά από αυτά ξεκίνησαν επί των ημερών μας. Χαιρόμαστε πολύ που τα συνεχίζετε» τόνισε ο πρώην Δήμαρχος.

Ο Γιάννης Σαρρής τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι Δήμοι στην πράξη με προσωπικό από την Πολιτεία: «Γιατί χρηματοδοτεί το υπουργείο τέτοιες δράσεις και δεν χρηματοδοτεί για παράδειγμα τις προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους; Αυτή η δουλειά έχει γίνει από υπηρεσιακούς αλλά οι υπηρεσιακοί φεύγουν, τα τελευταία χρόνια έχουμε ζητήσει 150 προσλήψεις κι έχουν εγκριθεί 2. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή των δημοτών μέσα από έξυπνες δράσεις όταν έχουμε υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Θα καταντήσουμε να κάνουμε απλώς συντήρηση και όλα θα ελέγχονται από ιδιώτη» τόνισε.

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Νίκος Βουρλάκης σχολίασε: Τι να την κάνουμε την γρήγορη αναφορά μέσα από θερμικές κάμερες για μια φωτιά στον Αγ. Ματθαίο όταν δεν υπάρχουν τα μέσα πυρόσβεσης; Ο Χανιώτης θα πρέπει να έχει έξυπνα το χέρι του μέσα στην τσέπη;

Τέλος ο Σεραφείμ Ρίζος έκανε λόγο για μια βαθειά συντηρητική κατεύθυνση για το πώς θέλουμε την πόλη. «Νομίζετε ότι το βραχιολάκι στους ηλικιωμένους θα λύσει το πρόβλημα της υγείας όταν δεν υπάρχουν γιατροί; Η εφαρμογή των έξυπνων πόλεων οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των πόλεων δημιουργώντας μία αγορά δεδομένων για start up εταιρείες» τόνισε.

zarpanews.gr

The post Δήμος Χανίων… από το μέλλον: Βραχιολάκια υγείας στους ηλικιωμένους, αισθητήρες και μπάρες στο Λιμάνι, αυτοκινούμενα σαλόνια στις γειτονίες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμος Χανίων…, Βραχιολάκια, Λιμάνι,dimos chanion…, vrachiolakia, limani