Δίπλα στις νέες μαμάδες το Κέντρο Υγείας Χανίων – Η σημαντική βοήθεια των μαιών και η απαιτητική καθημερινότητα της μητέρας

Για την μητρότητα, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχία και τον θηλασμό, την ιδιαίτερη αυτή περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, η μαία στο Κέντρο Υγείας Χανίων, Φρόσω Κοτσιφάκη.

«Είναι ένα θέμα που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Τις γυναίκες που είτε έχουν γίνει μητέρες, είτε έχουν προσπαθήσει. Μητρότητα νομίζω πως σημαίνει ατελείωτη, άνευ όρων αγάπη. Ενέχει τεράστια ευτυχία και αίσθηση ευθύνης. Μια μητέρα κινείται

πάντα με γνώμονα την αστείρευτη αγάπη για το παιδί της και την επιθυμία της να το βοηθήσει σωστά, ώστε να εξελιχθεί σαν ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος» αναφέρει η κ. Κοτσιφάκη.

Ο ρόλος της μητέρας

«Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί σταθμό για τη ζωή της γυναίκας. Έχει σημαντικότατη επίδραση στη προσωπική της εξέλιξη και επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά της. Μητέρα βέβαια, δε γίνεται μια γυναίκα γεννώντας ένα παιδί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει μητέρα μια γυναίκα, όπως είναι η υιοθεσία κι η χρήση της παρένθετης μητέρας. Με όποιον τρόπο τελικά καταφέρει να γίνει μητέρα είναι ακριβώς το ίδιο. Η έννοια, η αγάπη κι η φροντίδα για το παιδί της είναι αυτά που θα την κάνουν τελικά πραγματική μάνα».

Επιλόχειος κατάθλιψη: Πώς την βιώνει η κάθε μητέρα

«Η μητρότητα δε βιώνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε μητέρα. Αυτό είναι φυσιολογικό κι αναμενόμενο. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, το κάθε παιδί μοναδικό, με την δική του προσωπικότητα και τις δικές του ανάγκες. Η συναισθηματική ευαισθησία την περίοδο της λοχίας σε λογικά πλαίσια είναι φυσιολογική. Αυτό, κυρίως οφείλεται στην ταχεία αλλαγή των επιπέδων των ορμονών, οι οποίες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά την εγκυμοσύνη και πέφτουν απότομα, ακριβώς μετά την γέννα. Επίσης, επιβαρύνει η κόπωση μετά τον τοκετό, ο κακός ύπνος, η αγωνία της μητέρας για το αν θα τα καταφέρει, αν θα είναι καλή μητέρα, οι πόνοι που μπορεί να έχει λόγω της τομής ή από τους μαστούς που προσπαθεί να θηλάσει. Όλα αυτά μπορούν να την κάνουν ευάλωτη. Η συναισθηματική ευαισθησία, σε περίπτωση που χειροτερεύει με τον καιρό, είναι σημαντικό να αναζητηθεί βοήθεια από κάποιον ειδικό. Μιλάμε για την επιλόχειο κατάθλιψη, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο ρόλος της μαίας: Πώς βοηθούν τις νέες μαμάδες στο Κέντρο Υγείας Χανίων

«Εμείς σαν μαίες αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τα κορίτσια, τις μέλλουσες μανούλες για τον τοκετό, για το κομμάτι αυτό που ακολουθεί. Να τους δώσουμε οδηγίες που νομίζουμε ότι είναι χρήσιμες, όπως, το να προσπαθούν να ξεκουράζονται και να κοιμούνται όσο μπορούν περισσότερο, μόλις κοιμηθεί το μωρό. Να αφιερώνουν χρόνο στο μωρό, να μη σπαταλούν δυνάμεις αλλού σε δουλειές που δεν είναι αναγκαίες. Να δεχτούν βοήθεια από το περιβάλλον, εφόσον υπάρχει, για τον πρώτο καιρό. Να βάλουν στο παιχνίδι τους μπαμπάδες, γιατί εκτός τον θηλασμό, μπορούν να κάνουν όλα τα υπόλοιπα. Η αλήθεια είναι πως πλέον οι νέοι μπαμπάδες ενδιαφέρονται πάρα πολύ. Οι νέες μητέρες βέβαια, θα πρέπει να θυμούνται ότι για να είναι καλά το μωρό, πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι καλά η μαμά του. Χωρίς ενοχές, χωρίς τύψεις, όταν πια νιώθουν κούραση, να πάρουν τον χρόνο τους, να κάνουν ότι τις ευχαριστεί για να περάσουν καλά».

«Κάνουμε μαθήματα ανώδυνου τοκετού, τα οποία ενημερώνουν για την εγκυμοσύνη, για τον τοκετό, για τον θηλασμό. Ο θηλασμός είναι μια τεχνική, διδάσκεται. Το ένστικτο είναι πάνω απ’ όλα και λέμε στις γυναίκες ότι είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν αρκεί στον θηλασμό. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και το παν είναι να μπορεί να το απολαμβάνει κι η μανούλα. Το ταξίδι του θηλασμού, για όποια θέλει να το ζήσει, είναι μαγικό αλλά συνάμα απαιτεί κόπο».

«Στο Κέντρο Υγείας Χανίων είμαστε έτοιμες να υποδεχτούμε τις νέες μανούλες για οτιδήποτε τις απασχολεί. Είμαστε εκεί για όλες τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη. Μπορεί η κάθε μητέρα να έρθει να παρακολουθήσει μαθήματα δωρεάν στο Λεωφόρο Καραμανλή 99, στα ιατρεία του ΙΚΑ και τηλέφωνο επικοινωνίας 28210 24630».

Πώς η αγκαλιά θεραπεύει το νεογνό 

«Όλες οι μαίες συνήθως είμαστε γυναίκες που επιλέγουμε αυτό το επάγγελμα για την αγάπη μας προς το γυναικείο φύλο και την μητέρα. Αυτό που πάντα λέμε στις μητέρες είναι πως πρώτα απ’ όλα, το νεογέννητο έχει ανάγκη από αγάπη, ζεστασιά κι αγκαλιά, το γάλα έρχεται τελευταίο. Η αγκαλιά διοχετεύει συναισθήματα φροντίδας, συντροφιάς, χαράς, αισιοδοξίας κι αγάπης. Είναι θεραπευτική για την ψυχή και το σώμα, επιδρά στην συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη κι ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Μειώνει το κλάμα του μωρού, το άγχος του».

Οι δύσκολες μέρες κι η απαιτητική καθημερινότητα της μητέρας

«Νέα κορίτσια που γίνονται μητέρες σε πολύ μικρή ηλικία είναι δύσκολο να το αποδεχθούν. Βέβαια, αυτό το μητρικό ένστικτο μεγαλώνει, καθώς μεγαλώνει και το μωρό. Μια γυναίκα όταν γίνεται μάνα δε σημαίνει ότι ξεχνάει την φύση της και τη ζωή της. Μπορεί σιγά σιγά όλα μαζί να τα συνδυάσει και να τα οργανώσει».

«Το πρώτο 6μηνο ενός βρέφους είναι πολύ απαιτητικό. Είναι το 6μηνο που προτείνουν όλοι αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Η γυναίκα πρέπει να είναι πάρα πολλές ώρες με το βρέφος. Τις πρώτες μέρες μετά την γέννα, οι θηλασμοί μπορεί να διαρκούν και 18 ώρες. Δεν έχει χρονικό περιθώριο η μητέρα να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί, να φροντίσει τον εαυτό της. Καθώς περνάει ο καιρός, μετά τις 40 μέρες, όπου το μωρό αρχίζει και μπαίνει σε έναν ρυθμό, έτσι η μανούλα σιγά σιγά αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα».

zarpanews.gr

The post Δίπλα στις νέες μαμάδες το Κέντρο Υγείας Χανίων – Η σημαντική βοήθεια των μαιών και η απαιτητική καθημερινότητα της μητέρας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα