Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο κέντρο του Κιέβου – 200 οι νεκροί Ουκρανοί – Συγκλονιστικά βίντεο

Σφοδρά πυρά σημειώνονται σε διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αλλά και στα περίχωρά της, ενώ δύο πύραυλοι έπληξαν περιοχές νοτιοδυτικά της πόλης του Κιέβου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Ένας από τους πύραυλους προσγειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ ένας άλλος έπληξε σύμπλεγμα κατοικιών. Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής 198 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίς το πρωί από το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Nexta,

διακρίνεται πολυκατοικία κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου, που έχει «χτυπηθεί» από πύραυλο και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, ενώ ολόκληρη η περιοχή «πνίγεται» σε ένα σύννεφο καπνού.

Το δίκτυο αναφέρει πως δεν υπήρξαν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες, ωστόσο η φωνή γεμάτη απελπισία μιας γυναίκας στο υπόβαθρο, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

A residential building was hit in #Kyiv. pic.twitter.com/hFN3Z3aMTq

— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022


pic.twitter.com/3wDNUGlFHh

— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022

Σε άλλα βίντεο, διακρίνονται η στιγμή του χτυπήματος μέσα από διαμέρισμα του κτιρίου, καθώς και οι επιχειρήσεις διασωστών να μεταφέρουν άτομα που έχουν τραυματιστεί.

Footage from inside an apartment in a residential block in Kyiv that was targeted today pic.twitter.com/N4mCrDnI3A

Olga Tokariuk (@olgatokariuk) February 26, 2022

Wounded people are evacuated from the residential block at Lobanovskoho avenue 6a in Kyiv. The building was hit during the night battles pic.twitter.com/C9pHu93zqi

Olga Tokariuk (@olgatokariuk) February 26, 2022

Δείτε σε βίντεο τη στιγμή που ο πύραυλος χτυπά την πολυκατοικία

WATCH: Video shows the moment a high-rise building in Kyiv is hit by a missile pic.twitter.com/adrd6LSfIL

— BNO News (@BNONews) February 26, 2022

Με μια εικόνα της κατεστραμμένης από τους ρωσικούς πυραύλους πολυκατοικίας στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε: «Το Κίεβο, η υπέροχη, ειρηνική πόλη μας, επέζησε άλλη μια νύχτα από τις επιθέσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πυραύλων. Ένας από αυτούς χτύπησε ένα κατοικημένο διαμέρισμα στο Κίεβο. Απαιτώ από τον υπόλοιπο κόσμο: απομονώστε πλήρως τη Ρωσία, απελάστε πρεσβευτές, προχωρήστε σε εμπάργκο πετρελαίου, καταστρέψτε την οικονομία της. Σταματήστε τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου!».

Kyiv, our splendid, peaceful city, survived another night under attacks by Russian ground forces, missiles. One of them has hit a residential apartment in Kyiv. I demand the world: fully isolate Russia, expel ambassadors, oil embargo, ruin its economy. Stop Russian war criminals! pic.twitter.com/c3ia46Ctjq

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 26, 2022

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να φέρουν τη μέγιστη ποσότητα εξοπλισμού στο Κίεβο, λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο το πρωί του Σαββάτου, μίλησε ανώτερος σύμβουλος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, τονίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν «να φέρουν τη μέγιστη ποσότητα εξοπλισμού στην πόλη».

Όμως, είπε, «αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα προάστια και τη γύρω περιοχή είναι υπό έλεγχο».

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, τόνισε ότι υπάρχουν «ξεχωριστές ομάδες σαμποτέρ και αναγνώρισης» στην πόλη, αλλά η ουκρανική αστυνομία και οι εδαφικές μονάδες αυτοάμυνας «εργάζονται ενεργά εναντίον τους».

Νωρίτερα το Σάββατο, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε τους κατοίκους του Κιέβου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στους δρόμους και τους προέτρεψε να αναζητήσουν καταφύγιο και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο κέντρο της πόλης πριν τα ξημερώματα, μετά από πολλές ώρες δυνατών εκρήξεων μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα.

Ο Ποντόλιακ επιχείρησε να δει και την επόμενη μέρα, αυτή της διαπραγμνάτευσης με τη Ρωσία, τονίζοντας πως «δεν νομίζω ότι μετά από αυτό που συμβαίνει τώρα, η Ουκρανία έχει αδύναμες θέσεις». «Ακόμα κι αν ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης – και πρόκειται να ξεκινήσει – η Ουκρανία θα θέσει όρους».

Άλλος εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, ο Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η Ουκρανία «ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη». «Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ξαναρχίσουμε την κανονική ζωή» πρόσθεσε.

Οι μάχες μαίνονται σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικλάιβ και Οδησσό, σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τον Υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου στα βόρεια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax το Σάββατο, επικαλούμενο το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας. Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την Μελιτούπολη στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ενώ η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

protothema.gr

The post Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο κέντρο του Κιέβου – 200 οι νεκροί Ουκρανοί – Συγκλονιστικά βίντεο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα