Ευθύμιος Λέκκας: Τι είπε για τον σεισμό στην Εύβοια – Ο προβληματισμός του για τις Αλκυονίδες

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε την Κυριακή (04/12) ότι «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα ενεργοποιηθούν ξανά οι Αλκυονίδες», αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στη μετασεισμική ακολουθία στην Εύβοια.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Χθες (03/12), είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις, 3,8 και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και τους σεισμούς

των 5,1 και 4,7 βαθμών. Χωρίς ζημιές βεβαίως. Απλά και μόνο υπογραμμίζουν ότι η σεισμική ακολουθία είναι σε αποδρομή».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, τόνισε για την περίπτωση της Εύβοιας ότι «δεν υπάρχουν μεγάλες ενεργείς ενεργές τεκτονικές δομές στην περιοχή, συνεπώς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα από τον συγκεκριμένο εστιακό χώρο».

Το ρήγμα των Αλκυονίδων και η Πελοπόννησος

Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα ενεργοποιηθούν ξανά οι Αλκυονίδες» και τόνισε: «Ο ομφαλός της σεισμικότητας στην Ελλάδα. Eίναι το σημείο αναφοράς. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο, που αν το κοιτάξουμε διαχρονικά είναι ένας κόλπος εγκάρσια στο ελληνικό τόξο. Είναι ένας κόλπος ο οποίος έχει προξενήσει το προκαλέσει το ενδιαφέρον ουσιαστικά πολυάριθμων επιστημονικών ομάδων από όλες τις χώρες του κόσμου και ο οποίος προσομοιάζει σαν ένας μικρός ωκεανός, ο οποίος συνέχεια ανοίγει».

Κατόπιν, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το κομβικό σημείο στον ελληνικό χώρο υψηλής σεισμικότητας είναι και ο Κορινθιακός αλλά και Πατραϊκός κόλπος, όπου εκεί ουσιαστικά συσσωρεύονται δυνάμεις. Το 1981 είχαμε το μεγάλο σεισμό των 6,7 βαθμών με αρκετά μεγάλες επιπτώσεις στη γύρω περιοχή αλλά και στην Αττική και από εκεί και πέρα αναπτύσσεται μία συζήτηση κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός. Δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις».

Ύστερα, επικεντρώθηκε στο ρήγμα των Αλκυονίδων, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον χρόνο μέσα στον οποίο θα ενεργοποιηθούν ξανά οι Αλκυονίδες ή τα παράλληλα ρήγματα. Το σίγουρο είναι ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερο μέγεθος συσσωρεύεται ενέργεια και τόσο μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να έχουμε».

Κεφάλαιο: Κακιά Σκάλα

Τέλος, όσον αφορά στην επικινδυνότητα της Κακιάς Σκάλας, ο Εύθυμιος Λέκκας ανέφερε για την περιοχή πως «είναι μία περιοχή η οποία έχει αυξημένο καταληκτικό κίνδυνο εδώ και 4.000 χρόνια».

Εν συνεχεία, ο ίδιος δήλωσε: «Τοποθετούνται καινούργιες βράχοπαγίδες, όπως λέμε γίνεται έλεγχος στα πρανή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε βράχους οι οποίοι είναι έτοιμοι προς κατάπτωση. Η προσπάθεια μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο και να μειώσουμε και τη διακινδύνευση, δηλαδή τα ατυχήματα που υπάρχουν πάνω στην κατεύθυνση προς την Αθήνα».

ieidiseis.gr

The post Ευθύμιος Λέκκας: Τι είπε για τον σεισμό στην Εύβοια – Ο προβληματισμός του για τις Αλκυονίδες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα