Επιστήμονες αποκαλύπτουν τη νούμερο 1 φράση για μια επιτυχημένη σχέση

Οι δρ. Τζον και Τζούλι Γκότμαν είναι ένα διάσημο ζευγάρι ψυχολόγων, παντρεμένοι εδώ και 35 χρόνια, που έχουν θέσει τις ρομαντικές σχέσεις στο επίκεντρο του επιστημονικού τους ενδιαφέροντος τις τελευταίες 5 δεκαετίες.

Όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι σε σχετική αναφορά που δημοσίευσαν στο δίκτυο «CNBC», κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας τους ως ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν μελετήσει περισσότερα από 40.000 ζευγάρια. Στόχος τους, φυσικά, να ανακαλύψουν τη «μυστική συνταγή» για ευτυχισμένες και επιτυχημένες σχέσεις.

«Μολονότι κάθε σχέση είναι ξεχωριστή, με την κάθε μία να χαρακτηρίζεται

από διαφορετικές προκλήσεις, υπάρχει ένα πράγμα που όλα τα ζευγάρια έχουν κοινό: Θέλουμε να νιώθουμε πως μας εκτιμούν. Να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας. Να μας βλέπουν», τονίζουν οι Γκότμαν.

Η νούμερο 1 φράση για μια επιτυχημένη σχέση
Σύμφωνα με το ζεύγος Γκότμαν, η φράση που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη σχέση είναι απλή και σύντομη: «Σ’ ευχαριστώ».

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, για να ευδοκιμήσει μια σχέση χρειάζεται να καλλιεργηθεί με όρεξη και ενθουσιασμό μια φιλοσοφία όπου ο ένας σύντροφος αναγνωρίζει την αξία του άλλου.

«Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα και να παρατηρούμε μόνο αυτά που ο σύντροφός μας κάνει με λάθος τρόπο, ή αυτά που δεν κάνει καθόλου. Αλλά πρέπει να δίνουμε εξίσου έμφαση στα πράγματα που ο σύντροφός μας κάνει σωστά και όχι μόνο στα σφάλματά του», επισημαίνουν οι δύο ψυχολόγοι.

Συχνά, μάλιστα, πολλοί από εμάς δημιουργούμε ένα αφήγημα, λέγοντας στον εαυτό μας ότι εμείς είμαστε το μόνο άτομο μέσα σε αυτή τη σχέση που προσπαθεί και σιγά-σιγά αρχίζουμε να το παίρνουμε σαν δεδομένο. Κάθε λάθος ή παράλειψη του συντρόφου μας δεν εκλαμβάνεται σαν μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά ως μια απόδειξη της αδιαφορίας του για εμάς.

Φυσικά, η σκληρή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές σχέσεις όπου ο διαμοιρασμός της προσπάθειας -είτε πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού είτε για το αόρατο «ψυχικό φορτίο» που αναλαμβάνουν συχνά οι γυναίκες (mental load)- είναι άνισος.

Αυτός είναι και ο λόγος που η φράση αυτή μπορεί να αποδειχτεί ακόμα πιο χρήσιμη, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να «σκανάρουμε» τα θετικά της σχέσης μας κάθε φορά που αναγνωρίζουμε την προσπάθεια του συντρόφου μας και με το πέρασμα του χρόνου να αξιολογήσουμε την ισορροπία της σχέσης μας.

Παράλληλα, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι πολύ συχνά, όταν ο ένας σύντροφος ξεκινά να καλλιεργεί μια κουλτούρα εκτίμησης και αναγνώρισης, συνήθως και ο δεύτερος ακολουθεί. Η προθυμία ή όχι του συντρόφου σας να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια μπορεί επίσης να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας.

Από την άλλη, η τακτική αναγνώριση του συντρόφου μας με λόγια και χωρίς να υποθέτουμε ότι είναι δεδομένη, μας βοηθά να νιώθουμε ότι σχηματίζουμε μαζί μια ομάδα, αντί για να βρισκόμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Όπως γράφουν οι Γκότμαν χαρακτηριστικά, κάθε μέρα λέμε ευχαριστώ ξανά και ξανά, σε φίλους, συναδέλφους, στον ταμία του σούπερ μάρκετ ή σε έναν περαστικό που κράτησε την πόρτα ανοιχτή για εμάς.

Εντούτοις, συχνά παραλείπουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη λέξη όταν μιλάμε με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας.

«Ευχαριστήστε το σύντροφό σας για τα απλά και καθημερινά πράγματα που κάνουν -ιδίως για αυτά. Μην πείτε μόνο ‘ευχαριστώ’ αλλά εξηγήστε γιατί μια κίνηση που κάνουν τόσο συχνά σημαίνει τόσο πολλά για εσάς», αναγράφεται στο άρθρο.

Ένα παράδειγμα που έδωσε το ζευγάρι ήταν: «Σε ευχαριστώ που φτιάχνεις καφέ και για τους δυο μα κάθε πρωί. Μου αρέσει πολύ να ξυπνάω με τη μυρωδιά του καφέ, ακούγοντας τις κινήσεις σου στην κουζίνα καθώς τον φτιάχνεις. Με βοηθά να ξεκινώ την ημέρα μου με χαρά».

ieidiseis.gr

The post Επιστήμονες αποκαλύπτουν τη νούμερο 1 φράση για μια επιτυχημένη σχέση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα