Έρχεται κι άλλη άνοδος τιμών στα καύσιμα μέσα στην εβδομάδα – Πού θα φτάσουν στα Χανιά

Αβάσταχτη για τους καταναλωτές αρχίζει να γίνεται η κατάσταση στην αγορά των καυσίμων, καθώς οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται και άλλες ανατιμήσεις.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα είχαν φτάσει τα 96,5 δολάρια το βαρέλι και, αν και την Τρίτη το πρωί παρατηρούνταν μια ελαφρά αποκλιμάκωση, παρέμεναν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Σε συνδυασμό με την υψηλότατη φορολογία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα

να έχει από τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα στην Ευρώπη, ενώ στα Χανιά οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες.

Όπως δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων, Γιάννης Δρακακάκης, η τιμή της βενζίνης αναμένεται εντός της εβδομάδας να φτάσει κατά μέσο όρο στον νομό τα 1,91 ευρώ ανά λίτρο από 1,88 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να φτάσει τα 1,65 ευρώ το λίτρο από 1,62 και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,31 από 1,28 που είναι τώρα, αν και ειδικά για το τελευταίο οι παραγγελίες είναι πια ελάχιστες, καθώς το έντονο κρύο έχει υποχωρήσει.

Οι ανατιμήσεις θα συμβούν στον βαθμό που τα βενζινάδικα θα παραλαμβάνουν καύσιμα με τη νέα τιμή από τα διυλιστήρια.

“Από το φθινόπωρο είχαμε πει ότι η κατάσταση είναι τέτοια που το πετρέλαιο θα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά το θέμα είναι πως δεν φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης. Ειδικά αν υπάρξει πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, φοβάμαι πως θα μπούμε και στο καλοκαίρι με πολύ υψηλές τιμές”, τόνισε ο κ. Δρακακάκης, ο οποίος ρωτήθηκε και για το πώς θα επηρεάζονταν οι τιμές των καυσίμων, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε επιτέλους να μην επιβάλλει ΦΠΑ πάνω στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων:

Ο κ,. Δρακακάκης

“Στη βενζίνη αυτό θα έριχνε την τιμή σήμερα περίπου κατά 15 λεπτά το λίτρο, εμείς το ζητάμε εδώ και χρόνια. Όχι μόνο αυτό όμως, σήμερα χρειάζεται γενική μείωση φόρων, που όμως δεν βλέπω να γίνεται”, είπε ο κ. Δρακακάκης.

Το πρωί της Τρίτης πάντως η τιμή του πετρελαίου Brent κυμαινόταν στα 93,6 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας κατά 3 δολάρια από το υψηλό των 96,5 που είχε σημειώσει την προηγούμενη μέρα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

Διάγραμμα από tradingeconomics.com

Η ενέργεια… δαγκώνει

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα υψηλές παραμένουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, οι οποίες συνδέονται έμμεσα μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ήταν υψηλότερες και από τη Γερμανία.

Τον περασμένο Ιανουάριο, στη χώρα μας μια MWh (μεγαβατώρα) κόστιζε κατά μέσο όρο 227 ευρώ στην αγορά χονδρικής, ενώ στη Γερμανία, 167 ευρώ. Για μεγαλύτερη ευκολία, αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην Ελλάδα. Πρόκειται σχεδόν για πενταπλασιασμό της τιμής σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ φυσικά δεν πρόκειται καν για την τελική τιμή καταναλωτή.

Διάγραμμα από statista.com

Οι απίστευτες αυτές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν οδηγήσει πλέον σε δημόσιες παρεμβάσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα Χανιά, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμα και προβλήματα υδροδότησης, καθώς οι τοπικές ΔΕΥΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη (Δείτε ΕΔΩ).

zarpanews.gr

The post Έρχεται κι άλλη άνοδος τιμών στα καύσιμα μέσα στην εβδομάδα – Πού θα φτάσουν στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρχεται, – Πού, Χανιά,erchetai, – pou, chania