Εύη Ντουράκη: Μία Χανιώτισσα νέας κοπής εύχεται “στην υγειά μας”

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, η οικογένεια Ντουράκη δημιουργεί κρασιά εμπνευσμένα από την κρητική γη και τις ποικιλίες της αλλά και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο από κάθε γωνιά της γης, αποδεικνύοντας πως η πρωτεύουσα δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι το μοναδικό κέντρο ανάπτυξης.

Η νέα γενιά του οινοποιείου, η Εύη και ο Αντώνης Ντουράκης, κρατάνε την παράδοση και συγχρόνως δημιουργούν τον δικό τους δρόμο, παραμένοντας επίκαιροι και ανταγωνιστικοί.

Η Εύη Ντουράκη

μίλησε στο jenny.gr για τις δραστηριότητες του οινοποιείου και για όλα όσα αγαπά στον τόπο της.

Ποια είναι η ιστορία σας, οι δραστηριότητές σας και τα όνειρα.

“Το οινοποιείο μας -από τα πρώτα οινοποιεία στην Κρήτη- ιδρύθηκε το 1988 από τον πατέρα μου, Ανδρέα Ντουράκη. Είχε μόλις γυρίσει από τις οινολογικές του σπουδές στη Γερμανία και την εμπειρία του σε πολλά οινοποιεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ο αδερφός μου (οινολόγος) και εγώ με οικονομικές σπουδές έχουμε αναλάβει τα ηνία του οινοποιείου πάντα με την καθοδήγηση του πατέρα μας. Το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου είναι από τα πιο δυνατά του νησιού, καλωσορίζοντας πάνω από 200 άτομα ημερησίως ενώ δε λείπουν τα private parties, οι γάμοι, οι νύχτες αστροπαρατήρησης και οι μουσικές βραδιές! Φέτος λειτούργησε πιο οργανωμένα και η κουζίνα του οινοποιείου μας. Το 2021, επενδύοντας εκ νέου, κάναμε ένα ολικό rebranding στις ετικέτες μας ενώ 3 νέα προϊόντα προστέθηκαν στο portfolio μας, όλα με βάση την ποικιλία Ρωμέικο : -το Apus , ένα blanc de noir ρωμέικο, -η Cassiopeia, ένα αφρώδες ρωμέικο με την παραδοσιακή μέθοδο και -αλλά και ένα παλαιωμένο ρωμέικο τύπου μαρουβάς, τα οποία τώρα ξεκινάνε την πορεία τους! Το οινοποιείο μας είναι βιώσιμο, λειτουργεί με την ηλιακή ενέργεια από το φωτοβολταϊκό μας πάρκο, διαθέτει ηλεκτρικά οχήματα και ανακυκλώνει όλα τα υλικά συσκευασίας του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είμαι τυχερή γιατί αγαπώ την δουλειά μου, εργάζομαι αρμονικά με την οικογένειά μου και ζω σε ένα πανέμορφο νησί που ησυχάζει τον χειμώνα ενώ βρίσκεται σε τρομερή ένταση το καλοκαίρι!”

Ο δεκάλογος της Κρήτης που αγαπάς από μέρη και προορισμούς.

Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ζωηρή ζωή και ηρεμία, ανάλογα με το τι προτιμά κανείς. Για κάποιον που ταξιδεύει στο νησί για πρώτη φορά, θα πρότεινα το ελάχιστο 10 μέρες παραμονή και με απαραίτητη προϋπόθεση το αυτοκίνητο.

– Βουτιά και παραμονή στο υπέροχο Λουτρό Χανίων ή τα Σφακιά! Υπέροχος Νότος!

– Βόλτα στα Μινωικά παλάτια στο Ηράκλειο, της Κνωσού και στη Φαιστό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

– Επίσκεψη στη Γαύδο, με καραβάκι από την Παλαιόχωρα.

– Περπάτημα στα σοκάκια στο Βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων.

– Επίσκεψη και βόλτα στα δρομάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

– Απόλαυση αγαπημένων κρητικών εδεσμάτων, όπως καλιτσουνάκια, ντάκος, κρητικά τυριά, γραβιέρα σαγανάκι, κρητική σαλάτα, χανιώτικο μπουρέκι και υπέροχα βραστά/τσιγαριαστά χόρτα.

– Ανακάλυψη κρητικών χωριών όπως το Γαβαλοχώρι και τα Ντουλιανά, οι Αρχάνες και ο Θέρισσος. Όλα τόσο διαφορετικά…

– Βουτιά σε παραλίες όπως τα Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι.

– Αν σας αρέσει το περπάτημα, τότε στην Κρήτη έχουμε πολλά φαράγγια όπως της Σαμαριάς ή της Ίμβρου.

– Βόλτα στα στενά του πανέμορφου Άγιου Νικόλαου και επίσκεψη του Δικταίου Άντρου, της σπηλιάς του Δία.

Τι σημαίνει καλό κρασί;

Καλό κρασί είναι αυτό που ταιριάζει με το φαγητό σου, σου προσφέρει απόλαυση και συνδυάζεται φοβερά με τους φίλους σου!

Ποια είναι η καλύτερη συνθήκη για να απολαύσει κάποιος το κρασί σας; Έχεις ωραίες προτάσεις για το λευκό και το κόκκινο;

Από τα αγαπημένα μου λευκά, το Λύχνος το βιδιανό συνδυάζεται άψογα με λιπαρά ψάρια και λευκές σάλτσες. Από την άλλη το Kudos Cuvee Κοτσιφάλι/ Syrah συνδυάζεται με ωριμη κρητική γραβιέρα και σκιουφιχτά (κρητικό μακαρόνι). Ο αγαπημένος μου συνδυασμός: Το Kudos Grenache Rouge συνδυάζεται άψογα με τον κρητικό ντάκο, ενώ το απόλυτο γαστρονομικό Apus, blanc de noir Ρωμέικο συνδυάζεται άψογα με το χανιώτικο μπουρέκι, τη μαραθόπιτα και το τσιγαριαστό σταμναγκάθι.

Ποια είναι η θέση μας απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό;

Θεωρώ ότι το ελληνικό κρασί ολοένα και κερδίζει πιο υψηλή θέση στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα. Νέα τεχνογνωσία από τις επόμενες γενιές, πιο σύγχρονος εξοπλισμός και νέες καινοτόμες ιδέες. Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά με προσπάθεια συλλογική θα τα καταφέρουμε.

The post Εύη Ντουράκη: Μία Χανιώτισσα νέας κοπής εύχεται “στην υγειά μας” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα