Γαλάζιες ανασφάλειες

Τα δημοκοπικά δεδομένα με τα οποία πορευτήκαμε τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά

Η προεκλογική περίοδος άνοιξε και επίσημα πλέον, αλλά όχι με τα δεδομένα που περίμεναν η φαντασιώνονταν οι κυβερνώντες μέχρι πριν κάποιο καιρό.

Ούτε «υγιεινός περίπατος» για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι η αναμέτρηση, ούτε οι εκλογές της 21ης Μαΐου, που θα γίνουν με την απλή αναλογική, είναι ένας διαδικαστικός προθάλαμος – χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό νόημα – για

μία δεύτερη κάλπη αμέσως μετά και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Το σημαντικότερο; Τα δημοκοπικά δεδομένα με τα οποία πορευτήκαμε τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά. Από τις σχεδόν διψήφιες διαφορές μέχρι και πριν λίγους μήνες ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, φτάσαμε να συζητάμε για ντέρμπι και από το αν θα προκύψει αυτοδυναμία για τον κ. Μητσοτάκη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, έχουμε στην ατζέντα πλέον ακόμα και το ενδεχόμενο να προκύψει προοδευτική κυβερνητική συνεργασία από την πρώτη Κυριακή.

Ένα ενδεχόμενο, που όσο το ξορκίζει η ΝΔ και ανεξαρτήτως πώς το χειρίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – για την περίπτωση που το κόμμα τους έρθει δεύτερο – ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο στο εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της περίεργης προεκλογικής περιόδου είναι οι αβεβαιότητες που εκφράζονται και οι οποίες τροφοδοτούν την ανασφάλεια στην ηγεσία της ΝΔ.

Το κεντρικό διακύβευμα/δίλημμα που θέτει ο κ Μητσοτάκης περί της αυτοδυναμίας, όσο «καθαρό» κι αν ακούγεται, άλλο τόσο αδιέξοδο είναι. Ένας τέτοιος στόχος φάνταζε εδώ και πολύ καιρό αλαζονικός και προσβλητικός, με βάση τα πεπραγμένα της τετραετίας. Ωστόσο η επίκληση των τότε δημοσκοπήσεων δικαιολογούσε μία τέτοια ρητορική. Πλέον, η επιμονή του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, προδίδει μία προσπάθεια αποφυγής απαντήσεων και μία αμηχανία για την επόμενη ημέρα, αφού η αποστροφή της κοινωνίας στον τρόπο με τον οποίο κυβερνήθηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής.

Η αβεβαιότητα για τις πραγματικές τάσεις στο εκλογικό σώμα είναι εμφανής. Το υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφους πιστοποιεί τις υπόγειες κοινωνικές διεργασίες, ουσιαστικά προς άγνωστη κατεύθυνση. Η σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα πάει την Κυριακή 21 Μαΐου στις κάλπες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απροσδιόριστη.

Και τίποτα απ’ όλα όσα συμβαίνουν δεν δείχνει ότι υπάρχει ανάταξη της όποιας δυναμικής είχε η ΝΔ πριν τα Τέμπη.

Γι’ αυτό και η καταφυγή του κ. Μητσοτάκη στις σκιές του 2015 – όταν ακριβώς νωρίτερα η κυβέρνηση στην οποία μετείχε, αποτύγχανε να εφαρμόσει το δεύτερο μνημόνιο, οδηγώντας εκ των πραγμάτων τη χώρα σε ένα τρίτο – το μόνο που φανερώνει είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς για τα επερχόμενα.

Πρωθυπουργός που έχει κυβερνήσει τέσσερα χρόνια με κοινοβουλευτική άνεση και στην προεκλογική ρητορική του 2023 επιστρατεύει το 2015, μάλλον αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής για τίποτα…

Γράφει ο Γιάννης Μακρυγιάννης

The post Γαλάζιες ανασφάλειες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλάζιες,galazies