Γιώργος Σταθάκης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στα Χανιά – Η Ντόρα μετράει και τα δικά μας έργα” | Video

Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Δημήτρη Παππά μίλησε το πρωί της Τρίτης ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται στον νομό Χανίων και πως η διαφορά θα αυξηθεί:

“Νομίζω πως είμαστε σταθερά τέσσερις μονάδες μπροστά στα Χανιά. Και θα διευρυνθεί η διαφορά. Υπάρχουν έντονα στοιχεία από την τραγωδία

των Τεμπών που έχει δημιουργήσει θυμό στους πολίτες. Υπάρχει μια αίσθηση ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως μια ζώνη αναποφάσιστων η οποία έχει μεγαλώσει πολύ και αφορά μεγάλο μέρος της νεολαίας που ξαφνικά βρέθηκε στους δρόμους. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει κατά κράτος στις νεότερες ηλικίες, ισορροπεί στις παραγωγικές και υπολείπεται στις μεγαλύτερες”, είπε ο κ. Σταθάκης.

Στην ερώτηση για μετεκλογικές συνεργασίες ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείει και άλλους, όπως το ΜΕρΑ 25 ή ακόμα και το ΚΚΕ:

“Προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία με δυνάμεις που έχουμε παρεμφερείς προγραμματικές θέσεις. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και όποια άλλη δύναμη επιθυμεί να συμπράξει σε αυτό. Ο δικομματισμός στην Ευρώπη κινείται πλέον σε ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 60-65% ενώ παλιά ξεπερνούσε το 80%. Στις 23 από τις 27 χώρες έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας παρά μόνο μέσα από συνεργασίες. Ο Τσίπρας το έχει κάνει σαφές όμως, ότι μόνο αν είμαστε πρώτοι θα κάνουμε κυβέρνηση“.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τα 100 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους των Χανίων, ο κ. Σταθάκης ήταν καυστικός, όπως και για την πολιτική της ΝΔ στον τομέα των έργων:

“Φαντάζομαι η κα Μπακογιάννη προσθέτει και τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνονται μέσα στην τετραετία της ΝΔ. Γιατί αλλιώς δε μου βγαίνουν. Και την προηγούμενη τετραετία σε όλους τους δήμους δόθηκαν χρήματα για έργα.

Τα έργα που γίνονται στα Χανιά, τα περισσότερα έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι βιολογικοί, οι δρόμοι, οι αποκαταστάσεις φυσικών καταστροφών, η Αγορά κ.ο.κ. Ξεκίνησαν τότε, υλοποιούνται τώρα και είναι λογικό αυτό. Τα νέα έργα που εγκαινίασε η ΝΔ είναι πολύ πιο περιορισμένα από αυτό που ισχυρίζεται η κ. Μπακογιάννη και είναι οι αναπλάσεις στον δήμο Χανίων και προσπαθώ να βρω άλλα.

Με τον ΒΟΑΚ τι έγινε, τέσσερα χρόνια μετά; Εμείς φτάσαμε τον ΒΟΑΚ στο τελικό σημείο, έβγαιναν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, έρχεται η ΝΔ και αλλάζει το σχέδιο. Τέσσερα χρόνια μετά, που είναι ο ΒΟΑΚ;

Τα χρήματα για το Πολεμικό Μουσείο που κάηκε, δεσμεύτηκαν σε κωδικό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ορίστηκαν, δεσμεύτηκαν. Αλλά κάθε χρόνο αυτά αναθεωρούνται και η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα, πχ, στα Τρίκαλα. Πέντε χρόνια έχουν περάσει, δεν ξέρω τι έχει γίνει. Στο ΠΔΕ επαφίεται στην κυβέρνηση να προχωρούν τα έργα όπως πρέπει.”

Για το πολύπαθο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στο Ελαφονήσι, ο κ. Σταθάκης έκανε μια αναδρομή στο τί έχει συμβεί, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ:

“Τρίαντα χρόνια δύο κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία για το περιβάλλον. Η χώρα είχε δεσμευτεί το 1995 ότι 239 οικότοποι, ένα από αυτά το Ελαφονήσι, θα έπρεπε να προστατευθούν. Είχαμε δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ ότι θα κάναμε ειδική περιβαλλοντική μελέτη και ειδική χωροταξική μελέτη.

Το 2009 δεν είχε γίνει τίποτα και άρχισαν τα πρόστιμα. Τότε έγινε η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Ελαφονήσι και μπήκε στο συρτάρι.

Το 2018 που εγώ ήμουν υπουργός, εγκρίναμε τη μελέτη αυτή που λέει ότι το Ελαφονήσι έχει τέσσερις ζώνες, με πολύ υψηλή προστασία. Φτιάξαμε και έναν φορέα διαχείρισης για όλο τον νομό για να επιβλέπει αυτή την κατάσταση.

Έλειπε μόνο αυτή η μελέτη να γίνει προεδρικό διάταγμα και τέλος. Ήρθε η ΝΔ, τα ξαναρχίζει όλα από την αρχή. Κανούρια μελέτη, καταργεί τον φορέα και έχουμε την κατάσταση που έχουμε”.

zarpanews.gr

The post Γιώργος Σταθάκης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στα Χανιά – Η Ντόρα μετράει και τα δικά μας έργα” | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιώργος Σταθάκης, “Ο ΣΥΡΙΖΑ, Χανιά –, Ντόρα, ” | Video,giorgos stathakis, “o syriza, chania –, ntora, ” | Video