Γιώργος Σταθάκης: “Θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες – Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και να προλαβαίνει”

Συνέντευξη στην εκπομπή “Καλύτερα Αργά” και την Αθηναΐδα Νέγκα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 παραχώρησε ο Γιώργος Σταθάκης, με την κουβέντα να αγγίζει οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Ο Χανιώτης πολιτικός ξεκαθάρισε ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στην οικονομία και να προλαβαίνει τις κρίσεις:

“Το κράτος πρέπει να λειτουργεί παρεμβατικά και ρυθμιστικά στην οικονομία. Τα τελευταία 30 χρόνια θυμούνται όλοι το κράτος όταν καταρρέει το σύστημα, οι τράπεζες, λένε να έρθει να το σώσει το

κράτος. Όχι, το κράτος πρέπει να λειτουργεί παρεμβατικά για να προλαβαίνει αυτά τα φαινόμενα, αλλά και για να μεριμνά ότι ο πλούτος που παράγεται, διανέμεται πιο δίκαια.

Μετά την κρίση του 2008 ποτέ δεν βγήκαμε από μια αίσθηση ότι κάτι μπορεί να συμβεί. Το σύστημα δεν ήταν ποτέ σταθεροποιημένο. Μάθαμε όμως πολλά και πλέον υπάρχουν εργαλεία διαχείρισης της κρίσης στα χέρια και των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων που πριν το 2008 ήταν αδιανόητα”.

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες που διευρύνθηκαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ:

“Έχουμε καταλαγιάσει με το στίγμα της επόμενης ημέρας. Η ΝΔ εφάρμοσε πολιτικές που διεύρυναν τις ανισότητες. Θα φροντίσουμε καλύτερα το κοινωνικό κράτος, δεσμευτήκαμε να νομιμοποιήσουμε τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου. Στην οικονομία φιλοδοξούμε να δώσουμε ώθηση. Τη δεκαετία του 90, η οικονομία μας αποβιομηχανοποιήθηκε ενώ μετά μπήκαμε στο ευρώ. Γίναμε έτσι πολύ εξαρτώμενοι από τον τουρισμό, τις κατασκευές, αυτά όμως δεν αρκούν. Χωρίς βιομηχανική βάση δεν γίνεται τίποτα σήμερα και εδώ απαιτείται ο ρόλος του κράτους”.

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων παραδέχθηκε ότι το brain drain είναι σχεδόν μη αναστρέψιμο, τόνισε όμως πως, αν και είναι απίθανο να γυρίσουν όσοι έφυγαν, τουλάχιστον πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσουν να φεύγουν όσοι έχουν απομείνει:

“Δεν γυρίζεις εύκολα αν έχει κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Πρέπει να είναι ισχυρά τα κίνητρα για να γυρίσεις. Εμείς πρέπει όμως να βελτιώνουμε τις συνθήκες, έστω κι αν οι διαφορές στις αποδοχές είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να μηδενιστούν”.

Ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε ακόμα για τις διαφορές που έχει η ακαδημαϊκή καριέρα με την πολιτική σταδιοδρομία:

“Το πανεπιστήμιο ήταν η ζωή μου, αυτό αγάπησα, αυτό έκανα, αλλά έκλεισε ο κύκλος και μπήκα στην πολιτική. Κανείς δεν μπαίνει τυχαία σε αυτή και οι καθηγητές πανεπιστημίου είμαστε και κάπως επιρρεπείς. Στο πανεπιστήμιο είσαι ασφαλής στο θέμα της ευθύνης, γιατί αφορά κυρίως τη μεταφορά γνώσης στους φοιτητές. Στην πολιτική είναι τελείως διαφορετικά και εκεί κάποιοι τα καταφέρνουν και άλλοι όχι. Η δική μου εμπειρία έδειξε πως στο τέλος της ημέρας η πολιτική κυριαρχεί πάνω στα οικονομικά και στον τρόπο που προσπαθείς να λύσεις ένα οικονομικό θέμα”.

Όσο για το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών, ο πρώην υπουργός επανέλαβε πως ο μεγάλος άγνωστος είναι οι νέοι, οι οποίοι επηρεάστηκαν πολύ από την τραγωδία των Τεμπών και δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα εκφραστεί αυτό στην κάλπη.

zarpanews.gr

The post Γιώργος Σταθάκης: “Θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες – Το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και να προλαβαίνει” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα