Η ακρίβεια παραλύει την κυβέρνηση – Πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ζητάει ο Τσίπρας

Η ακρίβεια και η πίεση κοινωνίας – αντιπολίτευσης φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Η ακρίβεια έχει εξοβελίσει από την αιχμή της επικαιρότητας την πανδημία. Και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό, οι σχεδιασμοί των κομμάτων αλλά και η καθημερινή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει στην αιχμή της τη σκληρή δοκιμασία με την οποία βρίσκονται – και θα βρίσκονται

για καιρό, όπως όλα δείχνουν, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Χθες, όπως είχε γράψει το iEidiseis, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε επτά νέα μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφηνε για δεύτερη μέρα ανοικτό χθες το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, την ίδια στιγμή που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ Τσίπρας και το ΚΙΝΑΛ έβαλαν εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, προκρίνοντας την ανάγκη άμεσης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Στο μεταξύ από από τη Νίκαια όπου βρέθηκε για περιοδεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η «αγορά στενάζει» και άφησε αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας πως «μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση».Κλιμακώνοντας την κριτική του ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως είναι αναγκαίο σήμερα η κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ και να δοθεί διέξοδος.
Τόνισε συγκεκριμένα πως:

πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ για να ενισχυθεί το εισόδημα των μισθωτών και να κινηθεί η αγοράπρέπει να υπάρξει παρέμβαση ώστε να αποκλιμακωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Κομισιόν.να μειωθεί στον κατώτατο συντελεστή ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως χρειάζεται νέα «λαϊκή ετυμηγορία» εκτιμώντας πως «οι εκλογές που θα δώσουν μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τα επόμενα βήματα, καθώς εκ των πραγμάτων, όπως έλεγε στο iEidiseis επικεφαλής παραγωγικού υπουργείου, από τη μία πλευρά της ζυγαριάς υπάρχουν οι αναντίρρητες δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι πολίτες και από την άλλη, οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Η ίδια πηγή πρόσθετε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στην ενέργεια, αποφέρουν σε ετήσια βάση πάνω από 6 δισ. ευρώ δηλαδή πάνω από το 12% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Ηδη, με τα μέχρι σήμερα μέτρα, ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπεται να είναι ελλειμματικός κατά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει τους φόρους κατανάλωσης ή τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα «αντίμετρα» για να μην αυξηθεί κι άλλο το χρέος, και μάλιστα σε μία περίοδο που είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Γι αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης εμμένει στην αντίθεσή του με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Αντιθέτως, το ΥΠΟΚ δρομολογεί όπως όλα δείχνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ο οποίος θα πάει από 13% που είναι σήμερα στο 6%.

Παρά ταύτα, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν δύο προβληματισμούς: Το ενδεχόμενο η μείωση να μην περάσει στον καταναλωτή και το πολιτικό κόστος από την αναγκαστική επαναφορά του στα επίπεδα των σημερινών τιμών, όταν η αγορά «καλμάρει».

Ο εύλογος φόβος, όμως, εκτεταμένων αντιδράσεων λόγω της οικονομικής πίεσης που αισθάνονται οι πολίτες, γέρνει την ζυγαριά προς την πλευρά της μείωσης του ΦΠΑ.

The post Η ακρίβεια παραλύει την κυβέρνηση – Πρόσθετα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ζητάει ο Τσίπρας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα