Η Χανιώτισσα ορειβάτισσα που “κατέκτησε” το όρος Mera Peak στα Ιμαλάια – Το ταξίδι στο Νεπάλ και η δύσκολη ανάβαση 10 ημερών

«Αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι πραγματικά στην κορυφή όχι μόνο του κόσμου, αλλά και των βαθύτερων προσδοκιών σου»

Την ανάβαση του όρους Mera Peak, 6.476 μέτρων, κατόρθωσε η Χανιώτισσα ορειβάτισσα Αναστασία Τζανάκη!

Σε ένα ταξίδι που θα θυμάται για όλη της τη ζωή το οποίο ξεκίνησε στις 20 Απριλίου με λήξη τις 10 Μαΐου, η 45χρονη Αναστασία μαζί με άλλους 19 ορειβάτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, «κατέκτησαν» κορυφές βουνών των Ιμαλαίων, με την ψηλότερη

να αγγίζει τα 6.476 μέτρα, την κορφή «Μέρα» όπως ονομάζεται.

Μιλώντας στο zarpanews.gr, η Αναστασία περιέγραψε τη μοναδική εμπειρία που έζησε στην Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Μια πόλη πολύχρωμη, πολύβουη, με πολύ καυσαέριο και απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο, με αμέτρητα οχήματα, κυρίως μηχανάκια, αλλά παραδόξως χωρίς εμφανή τροχαία, όπως η ίδια την χαρακτηρίζει.

«Τα οχήματα αυτά διασχίζουν αδιάκοπα τους δρόμους με άνεση, λες και κινούνται με μυστικούς κώδικες και κανόνες άγνωστους στους Δυτικούς επισκέπτες. Οι Νεπαλέζοι, σε αντίθεση με τη θορυβώδη και πολυσυλλεκτική πόλη τους, που δε φαίνεται να ησυχάζει ποτέ, εκπέμπουν μια απόκοσμη ηρεμία και γαλήνη, φορώντας πολύχρωμα ρούχα και έχοντας καθαρά και λαμπερά βλέμματα. Παρόλα αυτά, η φτώχεια και η ανέχεια είναι ορατές σχεδόν παντού».

Η ελληνική ομάδα στη Κατμαντού αρχικά συνάντησε τους ντόπιους οδηγούς (Sherpas) και ενημερώθηκε για τη διαδρομή.

Την επομένη μέρα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό αεροπλάνο, η ομάδα προσγειώθηκε στο ορεινό αεροδρόμιο Phaplu (2.475m) και έπειτα μεταφέρθηκε με τζιπ, μετά από έξι ώρες πορείας σε χωματόδρομους, στο χωριό Kharikhola (2.220 μ.).

Την επόμενη μέρα, και με αφετηρία το χωριό Kharikhola, η πεζοπορία ξεκίνησε σε μία διαδρομή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, ανέγγιχτη για τους αμύητους Δυτικούς ορειβάτες.

Για να φτάσει η αποστολή στο καταφύγιο High Camp του Mera Peak, χρειάστηκε περίπου 10 ημέρες.

Σε αυτές τις 10 ημέρες, καλύφθηκαν 9.112 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς, ενώ το τοπίο συνεχώς άλλαζε χρώματα και μορφές. Δάση από ροδόδεντρα, αρχέγονες κοιλάδες των Ιμαλαΐων, γάργαρα νερά και άφθονη βλάστηση, έδιναν σιγά σιγά την θέση τους σε αμιγώς ορειβατικά στοιχεία, όπως οι χιονοστιβάδες, οι κορνίζες, τα σεράκ και τα κρεβάς.

Η τελευταία διανυκτέρευση έγινε στο High Camp στα 5.900 μ. σε σκηνές με τα απολύτως απαραίτητα, πριν την τελική προσπάθεια (final push) για την κορυφή.

Η ανάβαση για την κορυφή ξεκίνησε στις δύο το πρωί, όπως άλλωστε συνηθίζεται στις υπερυψηλές κορυφές.

Στην τελική προσπάθεια η ομάδα έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, ώστε αφενός να φτάσει στην κορυφή και αφετέρου να γυρίσει ασφαλής και σε λογική ώρα στο High Camp, πριν την πιθανή επιδείνωση του καιρού: “Go fast or go home”, λένε οι ντόπιοι οδηγοί.

Aπό την ορειβατική ομάδα των 20 ατόμων, μόνο 11 ξεκίνησαν για την κορυφή, καθώς οι υπόλοιποι 9 εμφάνισαν συμπτώματα νόσου υψομέτρου και έτσι έμειναν αναγκαστικά πίσω, επιστρέφοντας στο χωριό.

Η τελική πορεία για την κορυφή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, τα ποσοστά επιτυχίας πολύ μικρά, καθώς το Mera Peak αγγίζει τα 6.476 μέτρα!

Η ανάβαση αυτή απαιτεί πολύ καλή σωματική κατάσταση, πνευματική συγκέντρωση, επιμονή και υπομονή. Το κρύο είναι έντονο, η κούραση βαθύτερη και πιεστικότερη λόγω υψομέτρου, ο βηματισμός μικρός και επίπονος.

Το ξημέρωμα, όμως, όταν ξημερώνει και η θέα των γιγάντων των Ιμαλαΐων απλώνεται μπροστά σου, τότε κάθε κόπος και κούραση με μιας φαίνεται να εξαφανίζονται.

Η μαγευτική κορυφή του Mera Peak περιτριγυρίζεται από διάσημους και τρομακτικούς γίγαντες, που δεν είναι άλλοι από τις πέντε 8άρες κορυφές (δηλαδή αυτές που υπερβαίνουν τα 8.000 μέτρα): το Everest (8.848 μ.) η στέγη του κόσμου, το Lhotse (8.516 μ.), το Cho Oyu (8.201 μ.), το Makalu (8.463 μ.), το Kanchenjunga (8.586 μ.), καθώς και πολλές άλλες εκπληκτικά όμορφες κορυφές των 6.000 και 7.000 μ., όπως το Baruntse (7.162 μ.) και το Ama Dablam (6.812 μ.).

Φτάνοντας το πρωί, μετά από πολύωρη υπερπροσπάθεια την κορυφή του Mera Peak και αντικρύζοντας την ανεπανάληπτη θέα, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι πραγματικά στην κορυφή όχι μόνο του κόσμου, αλλά και των βαθύτερων προσδοκιών σου.

Η εμπειρία της ανάβασης σε μια τέτοια κορυφή είναι ανεπανάληπτη για κάθε ορειβάτη και οι εικόνες που αντικρύζει τον συντροφεύουν για πάντα και παραμένουν αλησμόνητες και χαραγμένες βαθιά και ανεξίτηλα στη μνήμη του.

Η Αναστασία ασχολείται με την ορειβασία τα τελευταία 12 χρόνια κι έχει επισκεφθεί αρκετά από τα βουνά της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Επόμενος στόχος της, οι Άλπεις!

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες που μοιράστηκε μαζί μας:

zarpanews.gr

The post Η Χανιώτισσα ορειβάτισσα που “κατέκτησε” το όρος Mera Peak στα Ιμαλάια – Το ταξίδι στο Νεπάλ και η δύσκολη ανάβαση 10 ημερών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιώτισσα, “κατέκτησε”, Mera Peak, Ιμαλάια –, Νεπάλ,chaniotissa, “katektise”, Mera Peak, imalaia –, nepal