Η «Μαρία Τσάλα», η Ρωσία και η ΕΥΠ – Μια ιστορία κατασκοπείας βγαλμένη από το Netflix

Κατασκοπευτικό σχέδιο σε βάθος 15ετίας εκτιμάται ότι είχε εκπονηθεί μετά από πολυετή προετοιμασία, με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα», η οποία εμφανιζόταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη χειροτεχνίας στο Παγκράτι.

Μπορεί η 35χρονη να βρισκόταν στην Αθήνα περίπου τέσσερα χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΠ, ο σχεδιασμός για εκείνη ήταν να παραμείνει για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα,

έως ότου αρχίσει να «αποδίδει» σε επίπεδο πληροφοριών.

Οι πράκτορες της ΕΥΠ μετέβησαν υπό άκρα μυστικότητα στο ληξιαρχείο από όπου η Ρωσίδα βρήκε το καινούργιο της όνομα. Εκεί διαπιστώθηκε ανακολουθία μεταξύ του έγχαρτου και του ηλεκτρονικού αρχείου. Πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι κάποιος υπάλληλος του ληξιαρχείου να συνεργάστηκε με τη Ρωσίδα κατάσκοπο για να της βρει το ελληνικό της όνομα, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ότι έχει να κάνει με μία πράκτορα ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Το 2018 η 35χρονη έδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης, με το πιστοποιητικό να έχει ως ημερομηνία γέννησης το 1991. Η «Μαρία Τσάλλα» εμφανιζόταν ως 32χρονη, δηλαδή τρία χρόνια μικρότερη απ’ ότι πραγματικά είναι.

Η «Μαρία Τσάλλα» εξαφανίστηκε από την Αθήνα τον Ιανουάριο. Ενημέρωσε το σπιτονοικοκύρη της και μία υπάλληλο που είχε ότι θα γυρίσει στη Ρωσία γιατί της συνέβη κάτι «έκτακτο». Λίγο καιρό πριν την εξαφάνισή της οι Αρχές της Σλοβενίας είχαν αποκαλύψει τη δράση πράκτορα που εκτιμάται ότι «φυτεύτηκε» από το ίδιο «κέντρο».

Ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να θορύβησε είτε την ίδια είτε τους εντολείς της. Η «Μαρία» φρόντισε όταν εγκατέλειψε την Αθήνα να μην αφήσει πίσω της ηλεκτρονικά ίχνη αλλά ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να προδώσει τα σχέδιά της επί ελληνικού-ευρωπαϊκού εδάφους. «Καθάρισε και μετά έφυγε», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Πίσω της άφησε ένα μαγαζί με είδη χειροτεχνίας στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι και μία υπάλληλο άνεργη. Στην ερώτηση του iEidiseis σε αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή ενημέρωσης για το πώς μία Ρωσίδα με λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε υπηρεσία πληροφοριών ξένης χώρας, πήραμε την παρακάτω απάντηση: «Ο σχεδιασμός ήταν τουλάχιστον 15ετίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Η πράκτορας θα έχτιζε σχέσεις και πηγές ως φωτογράφος, θα είχε ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο με το οποίο θα μπορούσε να ταξιδεύει όπου θέλει στην Ευρώπη κ.ο.κ. Επένδυσαν σε αυτήν, κάτι που φαίνεται και από τα έξοδα που της κάλυπταν , που δεν είναι ευκαταφρόνητα».

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά στον τρόπο στρατολόγησης. Πρόκειται για μία ειδική κατηγορία κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals», οι οποίοι στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους.

Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Πηγές του iEidiseis σημειώνουν ότι οι «illegals» δεν έχουν επαφή με την πρεσβεία της χώρας τους στην πόλη όπου τοποθετούνται ως κατάσκοποι. Μάλιστα, η πρεσβεία της χώρας τους αγνοεί την ύπαρξή τους για να παρέχεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία στους «illegals».

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους οι πράκτορες ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Ο σύζυγος της «Μαρίας Τσάλλα» είναι, σύμφωνα με πηγές από την ΕΥΠ, επίσης κατάσκοπος και είχε τοποθετηθεί από το ίδιο «κέντρο» στη Βραζιλία.

ieidiseis.gr

The post Η «Μαρία Τσάλα», η Ρωσία και η ΕΥΠ – Μια ιστορία κατασκοπείας βγαλμένη από το Netflix appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα