Η ξεγνοιασιά της παιδικότητας διέξοδος στην δύσκολη καθημερινότητα – Η παρωδία «Και ο Πίτερ Παν θα πάει στραβά» σε δυο παραστάσεις στα Χανιά

Η ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας είναι μοναδική. Η ξεγνοιασιά όμως γενικότερα μέσα στην καθημερινότητα όλων κρίνεται απαραίτητη, ως διέξοδος από την ρουτίνα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς. Και όταν αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την τέχνη και ταυτόχρονα μέσα από την αλληλεγγύη, έχει μεγαλύτερη αξία. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες, η θεατρική ομάδα Artκαλοι υπό την αιγίδα του Κυττάρου Χαλέπας, διοργανώνουν την θεατρική παράσταση «Και ο Πίτερ Παν

θα πάει στραβά», το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου στις 20.00 στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Την μετάφραση και διασκευή του έργου, έκανε η σκηνοθέτις Πόπη Βενιανάκη.

Πρόκειται για μια παράσταση – παρωδία στην οποία παίζουν παιδιά και μεγάλοι. Για την παράσταση μίλησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο ερασιτέχνης ηθοποιός και αρχιτέκτων Λευτέρης Βεργεράκης, ο οποίος υποδύεται τον Τζωρτζ και τον Κάπτεν Χουκ:

«Είναι η δεύτερη παράσταση που διοργανώνουμε σαν θεατρική ομάδα artκαλοι, αλλά η σχέση με το Κύτταρο Χαλέπας προϋπήρχε. Στην παράσταση παίζουμε με τα παιδιά. Φαίνεται ότι δεν είμαστε επαγγελματίες αλλά και δεν έχουμε κάποιον σαφή καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Η παράσταση είναι βασισμένη στο κλασσικό. Είναι παρωδία από μια αγγλική ομάδα που έχει διασκευάσει το έργο. Είναι μια δεύτερη παρωδία σε συνέχεια της περσινής. Δεν πρόκειται για διασκεδαστική κωμωδία αλλά παρωδία που ψυχαγωγεί. Η μεταφορά των μηνυμάτων του κλασικού έργου παραμένει, δοσμένη όμως με έναν άλλο τρόπο, πιο ευχάριστο».

Την ίδια ώρα, ο κ. Βεργεράκης αναφέρθηκε στο μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση:

«Η παράσταση θέλει να περάσει το μήνυμα της παιδικότητας, της ξεγνοιασιάς. Η περιπέτεια της ζωής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς διέξοδο. Δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι σε μια καθημερινότητα που μας συμπιέζει, μας κάνει αφόρητη την ζωή. Πρέπει να βρούμε διεξόδους. Η παιδικότητα δεν είναι η αφέλεια, είναι η δυνατότητα του ανθρώπου μέσα από τα όνειρα, την ελπίδα, την ελευθερία, αλλά και την αγάπη που μπορεί να εισπράξει και να δώσει στους άλλους ανθρώπους. Η ζωή έχει και τα στοιχεία της περιπέτειας και τα στοιχεία της αλληλοϋποστήριξης μέσα από την παιδικότητα».

Σχετικά με τον χρόνο που χρειάστηκε για την προετοιμασία της παράστασης, ο κ. Βεργεράκης είπε: «Τέλη Σεπτέμβρη ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες. Αφιερώνουμε χρόνο με εβδομαδιαίες πρόβες αλλά και χρόνο για να προετοιμάσουμε τα υπόλοιπα. Είμαστε ανοιχτοί σε νέα μέλη. Εφόσον κάποιος ενδιαφερθεί εννοείται ότι είναι ευπρόσδεκτος, εάν έχει διάθεση να ασχοληθεί».

Αναφερόμενος στο έργου του Κυττάρου Χαλέπας, ο κ. Βεργεράκης τόνισε:

«Το Κύτταρο Χαλέπας προσπαθεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της γειτονιάς και των χαρακτηριστικών της και στηρίζει όσους χρειάζονται βοήθεια. Στην παράσταση όποιος θέλει μπορεί να συνεισφέρει με τρόφιμα και όχι με χρήματα».

Λίγα λόγια για το έργο:

Είναι η δεύτερη προσπάθεια μιας μικρής ερασιτεχνικής ομάδας (πέρυσι είχαμε το κουράγιο να ανεβάσουμε την πρώτη), που εξελίσσεται σε παρωδία. Αυτή τη φορά, ένα πλήθος απρόβλεπτων καταστάσεων αποκαλύπτει με μαγευτικό τρόπο τις διαχρονικές αλήθειες του κλασικού έργου του J. M. Barrie. Ο Πίτερ Παν, το μόνο αγόρι που δε μεγαλώνει, ζει με τα Χαμένα Παιδιά στη Χώρα του Ποτέ, παίζοντας φλογέρα (όπως ο θεός Πάνας).

Ανάμεσα στις περιπέτειές του με νεράιδες, πειρατές και γοργόνες, πετάει από το μυθικό νησί του σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου, στο δωμάτιο τριών κανονικών παιδιών που μεγαλώνουν (άσχετα αν το επιθυμούν ή το θεωρούν φρικτό) και γίνεται φίλος τους. Ο σκανδαλιάρης Πίτερ Παν συμβολίζει την αέναη και ξένοιαστη παιδικότητα. Καταδιώκεται από τον κουλοχέρη Κάπτεν Χουκ, που κουρσεύει πλούτη. Τον πειρατή καταδιώκει ο κροκόδειλος που του έφαγε το χέρι και έχει καταπιεί ένα ρολόι, σύμβολο της φθοράς του χρόνου και της θνητότητας. Το έργο ψυχαγωγεί και αφυπνίζει μικρούς και μεγάλους. Εξυμνεί τη ζωή ως μια τεράστια περιπέτεια, τον αλτρουισμό ως αντίδοτο στον εγωισμό, την αγάπη ως υπέρβαση του εαυτού μας και τη δύναμη της πίστης που ανασταίνει νεράιδες!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ: ΧΑΤΖΗΠΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ , ΓΟΥΕΝΤΙ: ΔΡΑΚΑΚΗ ΤΖΕΝΗ
ΜΑΙΚΛ-ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ: ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ , ΤΖΟΝ-ΣΜΙ: ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΝΑΥΣΙΚΑ
ΤΖΩΡΤΖ- ΧΟΥΚ: ΒΕΡΓΕΡΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΜΑΙΡΗ-ΛΙΖΑ-ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ-ΤΑ’Ι’ΓΚΕΡ ΛΙΛΥ : ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΝΑΝΑ: ΤΡΑΧΑΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ,ΤΟΥΤΛΣ: ΑΒΡΑΜΙΔΗ ΣΙΣΣΥ
ΣΚΙΑ: ΧΑΤΖΗΠΛΗ ΑΘΗΝΑ , ΓΟΡΓΟΝΑ: ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΛΗΤΩ
ΣΤΑΡΚΙ: ΤΡΑΧΑΛΑΚΗΣ ΜΑΘΙΟΣ
ΠΕΙΡΑΤΕΣ-ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΒΑΣΣΑΛΟΥ ΜΑΝΩΛΙΑ, ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΑΛΚΗΣΤΗ,
ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΛΗΤΩ, ΤΡΑΧΑΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΧΑΤΖΗΠΛΗ ΕΥΑ
ΑΦΗΓΗΣΗ: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΚΗΝΗΣ: ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ ΠΟΠΗ
ΒΟΗΘΟΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ: ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΤΣΟΥΦΑΚΗ ΛΙΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ/ΗΧΟΥ: ΛΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ/ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΣΚΗΝΙΚΑ: ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ ΠΟΠΗ, ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: ΓΙΑΓΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

zarpanews.gr

The post Η ξεγνοιασιά της παιδικότητας διέξοδος στην δύσκολη καθημερινότητα – Η παρωδία «Και ο Πίτερ Παν θα πάει στραβά» σε δυο παραστάσεις στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Και, Πίτερ Παν, Χανιά,kai, piter pan, chania