Καταγγελία για τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων: Δεν δίνει άδεια σε νοσηλεύτρια, νέα μητέρα – Αναφορά και στον Συνήγορο του Πολίτη

Για αυθαιρεσία και αδικία σε βάρος της ίδιας και του νεογέννητου παιδιού της, καταγγέλλει τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργο Μπέα, νοσηλεύτρια στην οποία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια προστασίας μητρότητας,  προφασιζόμενος υπηρεσιακές ανάγκες!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, η καταγγέλλουσα έχει καταθέσει την σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη,  καταγγέλλοντας πως το ίδιο διάστημα, ίδια άδεια δόθηκε σε άλλη συνάδελφό της.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τρίτη κατά σειρά αίτησή της έχει κατατεθεί στις 15 Απριλίου

χωρίς να έχει απαντηθεί ενώ μόλις σήμερα, όταν το zarpanews.gr γνωστοποίησε στον διοικητή και το γραφείο προσωπικού ότι το θέμα επρόκειτο να δει το φως της δημοσιότητας, αντί για επίσημη απάντηση, ξεκίνησαν να βλέπουν την υπόθεση με ιδιαίτερη ζέση και ταχύτατους ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι η κοπέλα προσελήφθη ως επικουρικό προσωπικό τον Αύγουστο του 2020 με σύμβαση 24 μηνών, γέννησε τον Δεκέμβριο του 2021, κατέθεσε το πρώτο αίτημα για την νόμιμη άδεια που δικαιούται στις 8 Φεβρουαρίου του 2022, το δεύτερο αίτημα στις 22 Φεβρουαρίου και το τρίτο αίτημα στις 15 Απριλίου.

Όπως τονίζει στην αναφορά της που κατέθεσε δια του συνηγόρου της Σταύρου Ζαγκανά,  μετά την λήξη της άδειας κύησης – λοχείας, αιτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου την χορήγηση της 6μηνης άδειας προστασίας μητρότητας του άρθρου 3655/2008. Ο διοικητής απάντησε αρνητικά στο αίτημα, επικαλούμενος υπηρεσιακές ανάγκες και παραπέμποντας την ικανοποίησή του σε μελλοντικό χρόνο, όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν.

Ανάγκασε δηλαδή μια λεχώνα να αφήσει το δύο μηνών μωρό της και να επιστρέψει στην εργασία της σε ένα τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον, εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία της ίδιας αλλά και του μωρού και κινούμενος στο περιθώριο του νόμου.

Μάλιστα την ίδια ώρα σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο κ. Μπέας ενέκρινε ανάλογη άδεια – ως όφειλε- σε άλλη συνάδελφό της, γεγονός που την κάνει να εισπράττει μια άνιση μεταχείριση και κατάφορη αδικία σε βάρος της.

Η αναφορά που κατατέθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη στις 17 Μαϊου 2022

Στην αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη γίνεται λόγος για εμπαιγμό από τον διοικητή σε βάρος της καταγγέλλουσας καθώς στην απάντηση που της κοινοποιήθηκε περί τα μέσα Μαρτίου 2022 που αφορούσε την πρώτη αίτηση ο κ. Μπέας «αρνείται να χορηγήσει την παραπάνω άδεια και την καλεί  να επιστρέψει στην εργασία της με μειωμένο ωράριο εργασίας κατά 1 ώρας. Αναφέρει δε, εμπαικτικά και αόριστα κατά την πεποίθηση της εντολέως μου, πως η άδεια θα της χορηγηθεί αργότερα όταν το επιτρέψουν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Αργότερα όμως θα έχει μεγαλώσει το παιδί της και θα έχει λήξει η σύμβασή της. Άλλωστε η εν λόγω άδεια χορηγείται αμέσως μετά την άδεια κύησης και λοχείας προκειμένου οι μητέρες να βρίσκονται κοντά με το νεογέννητο παιδί τους. Η παραπάνω απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου ελήφθη σε αντίθεση με την θετική εισήγηση-γνωμάτευσης της νομικής συμβούλου του Νοσοκομείου. Η δεύτερη αίτηση ουδέποτε απαντήθηκε όπως ούτε και η τρίτη αίτηση που έχει κατατεθεί στις 15 Απριλίου.

Ο νόμος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο  ΔΙΔΑΔ/Φ.69/185/οικ. 19379/08-10-2021 που ερμηνεύει τον νόμο 4808/2021 και ειδικότερα την η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 36
 η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 142 του ν.3655/2008 χορηγείται στις εργαζόμενες μητέρες σε υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά το μέρος που εφαρμόζεται σε αυτές η εργατική νομοθεσία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 και καταβάλλεται από τον φορέα στον οποίο ανήκει οργανικά η υπάλληλος ή από τον φορέα στον οποίο υπηρετεί και επιβαρύνεται με τη μισθοδοσία της, με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται, όπως κάθε φορά καθορίζεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ν.3655/2008 και την αριθ. 33891/606/7.5.2008 (Β’ 833) Υπουργική Απόφαση, η μητέρα εργαζόμενη που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑΕΤΑΜ, νυν e-ΕΦΚΑ, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και η εργαζόμενη που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνει χρήση ετήσιας κανονικής αδείας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. 

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο φορέας στον οποίο ανήκει οργανικά η υπάλληλος ή ο φορέας, στον οποίο υπηρετεί η υπάλληλος, υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ

Σύμφωνα με την αριθ. 33891/606/7.5.2008 (Β’ 833) Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης του άρθρου 142 του ν.3655/2008, η εργαζόμενη δύναται, με αμετάκλητη αίτηση της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, ενώ επίσης μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται στην εργαζόμενη, έπειτα από αίτηση της στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, την οποία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως ένα μήνα πριν από την έναρξη της εν λόγω αδείας.

Ερωτήματα

Το zarpanews.gr απευθύνθηκε για το θέμα στην Ένωση Εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Χανίων και συγκεκριμένα στον πρόεδρο Βαρδή Γεωργιακάκη, ο οποίος πρόθυμα προσφέρθηκε να ενημερωθεί υπηρεσιακά και λίγο αργότερα μας απάντησε πως το αίτημα πρόκειται να εγκριθεί.

Από μεριάς διοίκησης του νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ δεν έχουμε λάβει απάντηση αλλά όπως πληροφορούμαστε, το αίτημα το οποίο παραμένει εδώ και μήνες αναπάντητο, επανεξετάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και με ιδιαίτερη ζέση.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της και τον λόγο έχει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ωστόσο, η κοινωνική αναλγησία και η επίδειξη ισχύος σε μια ανυπεράσπιστη, 30χρονη νέα μητέρα που δεν έχει καν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει αγωγές και μηνύσεις, είναι αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας.

zarpanews.gr

The post Καταγγελία για τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων: Δεν δίνει άδεια σε νοσηλεύτρια, νέα μητέρα – Αναφορά και στον Συνήγορο του Πολίτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα