Κέικ banoffee

Δοκιμάστε να φτιάξετε κέικ banoffee με topping από montée καραμέλας και προσθέστε μια ακόμα συνταγή στη λίστα με τα αγαπημένα σας κέικ!

Συστατικά

1 κ.σ. βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας300 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες3 αυγά, μέτρια250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη1 κ.γ. κανέλα150 γρ. ηλιέλαιο200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας1 πρέζα αλάτι1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για τη montée (γκανάς) καραμέλας

5 γρ. φύλλα ζελατίνης150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη550 γρ. κρέμα γάλακτος 35%50 γρ. σιρόπι
γλυκόζης2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας170 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Για το σερβίρισμα

μπανάνα, αποξηραμένη ή 1⁄2 μπανάνα φρέσκια, κομμένη σε ροδέλεςξύσμα σοκολάταςσιρόπι καραμέλας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία ορθογώνια φόρμα διαστάσεων 11×25 εκ.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις μπανάνες και τις λιώνουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές.

Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ηλιέλαιο, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε σε ένα τρίτο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τις μπανάνες στο μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε και τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.

Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη montée (γκανάς) καραμέλας

Ρίχνουμε σε ένα μπολ κρύο νερό και μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και τη ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε τα 220 γρ. από την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη και το εκχύλισμα βανίλιας, και αφήνουμε να ζεσταθούν.

Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος στο τηγάνι με την καραμέλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη με τα χέρια μας, την προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί.

Μεταφέρουμε το μείγμα της καραμέλας σε ένα μπολ.

Ρίχνουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και χτυπάμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 330 γρ. κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 8 ώρες.
Αφαιρούμε τη montée από το ψυγείο και τη ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.

Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρατέψει.

Βάζουμε τη montée σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.

Για το σερβίρισμα

Στολίζουμε το κέικ με τη montée, διακοσμούμε με αποξηραμένη μπανάνα και ξύσμα σοκολάτας, και περιχύνουμε με σιρόπι καραμέλας.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

The post Κέικ banoffee appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα