Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Για 12 χρόνια είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν

Επίσημα πλέον και με τη σφραγίδα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, φέρνοντας αντιμέτωπους για πρώτη φορά τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το 2010 ηγείται του

CHP, όταν εξελέγη πρόεδρος του 33ου Τακτικού Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ από τη θέση του προέδρου, λαμβάνοντας 1.189 ψήφους.

Ο έτερος διεκδικητής και ηγέτης του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ήδη στην εξουσία από το 2002, έναν μόλις χρόνο μετά την ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το ΑΚΡ ιδρύθηκε μετά την απαγόρευση του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας στις 22 Ιουνίου 2001.

Στην παράλληλη πορεία των 12 ετών των δυο ηγετών στην ηγεσία των κομμάτων τους βρέθηκαν αντίπαλοι σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, με τον Ερντογάν να έχει κυριαρχήσει σχεδόν σε όλες.

Ως πιο κοντινή «νίκη» για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι τοπικές εκλογές του 2019, όταν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα εξελέγησαν Δήμαρχοι οι οποίοι υποστηρίχτηκαν από το CHP και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μετά την επισημοποίηση των εκλογών της 14ης Μαΐου, οι εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου έγιναν θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Οι αναμετρήσεις του παρελθόντος

Ας δούμε όμως τι συνέβη στις αναμετρήσεις των δυο μονομάχων για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, με την πρώτη αναμέτρηση να είναι το 2011.

Στις γενικές εκλογές του 2011 στην Τουρκία, ο Κιλιτσντάρογλου ως νέος ηγέτης του CHP αύξησε τα ποσοστά του κόμματός κατά 5,10%, φτάνοντας το 25,8% από το 20,88% που είχε λάβει στις εκλογές του 2007.

Αύξηση όμως είχε και το ΑΚΡ στις εκλογές του 2011, λαμβάνοντας ποσοστό 49,83% καταγράφοντας άνοδο 3,25% καθώς το 2007 είχε πάρει 46,58% των ψήφων.

Παρότι και οι δύο ηγέτες αύξησαν τις ψήφους τους στην πρώτη αναμέτρηση νικητής αναδείχτηκε ο Ερντογάν.

Το 2014, έχουμε για πρώτη φορά στην Τουρκία, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Σ’ εκείνες τις εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 51,7% των ψήφων.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημερινού εταίρου του Ερντογάν, είχαν προτείνει ως υποψήφιο τους τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ακαδημαϊκό και πρώην ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) είχε στηρίξει τον συμπρόεδρο του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο εκλεκτός του CHP Ιχσάνογλου κατέλαβε σε εκείνες τις εκλογές τη δεύτερη θέση με το 38,44% των ψήφων ενώ ο Ντεμιρτάς την τρίτη θέση με 9,76% των ψήφων.

Στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015, ο Κιλιτσντάρογλου είχε αντίπαλο του όχι τον Ερντογάν, που ήταν ήδη Πρόεδρος αλλά τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημερινό εταίρο του στο τραπέζι των έξι, με το Κόμμα του Μέλλοντος.

Το ΑΚΡ έλαβε το 40,87% των ψήφων, μια σημαντική απώλεια σχεδόν 9% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές , ενώ το CHP είδε κι αυτό τα ποσοστά του να πέφτουν περίπου 1% καταγράφοντας ποσοστό 24,95%.

Λόγω της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης που θα μπορούσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε πρόωρες εκλογές και το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο όρισε ως ημερομηνία εκλογών την 1η Νοεμβρίου 2015.

Μετά από ένα από τα πιο μακρά και σκοτεινά καλοκαίρια της Τουρκίας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έλαβε το 49,49% των ψήφων και το CHP το 25,1% στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015.

Μετά το δημοψήφισμα του 2017 για τις συνταγματικές τροποποιήσεις στην Τουρκία, ο Ερντογάν έγινε και πάλι πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Ιουνίου 2018, το ΑΚΡ έλαβε το 42,6% των ψήφων, ενώ το CHP του Κιλιτσντάρογλου κατέγραψε εκ νέου απώλειες λαμβάνοντας το 22,6% των ψήφων.

Το 2018 στις πρώτες εκλογές της Τουρκίας με το νέο Σύνταγμα και τις υπερεξουσίες του Προέδρου, ο Ερντογάν κέρδισε από τον πρώτο γύρο την Προεδρία με ποσοστό 52,6%, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντσέ υποψήφιος του CHP, έλαβε το 30,6% των ψήφων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, οι υποψηφιότητες-έκπληξη που αποφάσισε ο Κιλιτσντάρογλου για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης με τον Εκρέμ Ιμάμογλου και στον Μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας με τον Μανσούρ Γιαβάς, είχαν αποτέλεσμα, καθώς η Εθνική Συμμαχία κατέγραψε μια πολύ σημαντική νίκη απέναντι στους υποψηφίους του ΑΚΡ.

Οι εκλογές της 14ης Μαΐου, μετά και τους καταστροφικούς σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, προϊδεάζουν για μια συναρπαστική αναμέτρηση μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την πρώτη τους στην ουσία αναμέτρηση στα 12 χρόνια ως ηγέτες των κομμάτων τους.

ieidiseis.gr

The post Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Για 12 χρόνια είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα