Κορονοϊός: 7 τα νέα κρούσματα της Όμικρον στην Κρήτη – «Δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση» λέει ο Ζαφειρόπουλος

Πέντε κρούσματα “Όμικρον” στο Ηράκλειο, δύο νέα στην Σητεία

Ελεγχόμενη και καλύτερη από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα είναι η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης αναφορικά με την “Όμικρον”, παρά το γεγονός ότι τα 18 από τα 33 μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στην Ελλάδα προέρχονται από το νησί.

Τα

νέα δεδομένα που διαμορφώνει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ωστόσο, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς σε χώρες όπου έχει εμφανιστεί ήδη, στη Δανία, στην Αγγλία, στο Βέλγιο και αλλού παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ επτά νέα κρούσματα “Όμικρον” στην Κρήτη, από τα οποία τα πέντε προέρχονται από διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και τα δύο από τη Σητεία, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαμε και άλλα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου για συρροές που δημιουργήθηκαν από ταξιδιώτες, οι οποίοι έφεραν το στέλεχος στην Κρήτη και έχουν μολύνει το περιβάλλον τους σε μικρό σχετικά βαθμό.

Ερωτηθείς σχετικά ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο ρυθμός παραγωγής νέων κρουσμάτων είναι σταθερός, σχεδόν ένα την ημέρα. Όσα νέα κρούσματα είχαμε την περασμένη εβδομάδα έχουμε και αυτήν, δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση, πρόσθεσε.

Επίσης, σημείωσε ότι ο γονιδιωματικός έλεγχος των θετικών δειγμάτων στην Κρήτη είναι πιο ευρύς και εντατικός από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. “Χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι πέραν των 33 επιβεβαιωμένων έχουμε και 98 ύποπτα κρούσματα, από τα οποία ελάχιστα είναι από την Κρήτη, τα υπόλοιπα είναι σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η επιδημιολογική κατάσταση της Κρήτης είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, όπως ήταν και όλο το προηγούμενο διάστημα” ανέφερε.

Τόνισε, όμως, ότι: «Γίνεται μια μάχη αυτή τη στιγμή από τον ιό και εμείς, ο πληθυσμός της Κρήτης, αμυνόμαστε. Αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε.

Είμαστε σε φάση που μπορούμε ακόμη να το ελέγξουμε, δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση. Αν προσέξουμε όλοι, αν προσέξουν όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ίσως καταφέρουμε να το εξαφανίσουμε, γιατί όχι;»

Όπως εξήγησε: «Περάσαμε μια περίοδο ελευθερίας. Τώρα η Όμικρον πολεμάει να εγκατασταθεί. Πρέπει όλος πληθυσμός της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας, να προσπαθήσει να το εμποδίσει αυτό ή αν δεν μπορέσει τελικά να το καθυστερήσει, να μην το αφήσει να επιτύχει τους εκθετικούς ρυθμούς που έχει πετύχει σε άλλες χώρες.

Το να ζητάς από 500 – 600 χιλιάδες κόσμου που ζει στην Κρήτη να πάρουν μέτρα για να προφυλαχθούν από τα 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα “Όμικρον” που έχουμε αυτή τη στιγμή και από τα περιβάλλοντά τους ίσως να ακούγεται υπερβολικό, όμως δεν είναι. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη νέα εγκατάσταση και από την άλλη έχουμε τη Δέλτα, που επίσης καραδοκεί”.

Κληθείς να εξηγήσει την παρατηρούμενη τις τελευταίες ημέρες αύξηση των κρουσμάτων στα Χανιά, ανέφερε πως με βάση την δειγματοληψία που γίνεται σε Χανιά και Ρέθυμνο δε φαίνεται να προκύπτει η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της “Όμικρον”, χωρίς αυτό να μπορεί να αποκλειστεί.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι έχουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Έχουμε περίοδο εορτών, επιστρέφουν οι φοιτητές, ο κόσμος κυκλοφορεί, είναι οι ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του ιού. Πρέπει όλοι να προσέξουν. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει διασπορά της Όμικρον, τα κρούσματα είναι λίγα και ελεγχόμενα. Άρα φταίει η συμπεριφορά μας. Δεν είναι μόνο η Όμικρον, η Δέλτα είναι εξίσου επικίνδυνη».

Ο ίδιος, καταλήγοντας, τόνισε ότι “πρέπει να πάρουμε προφυλάξεις, να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες επαφές και αυτές να είναι προστατευμένες και φυσικά να εμβολιαστούμε, που είναι το Α και το Ω. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κόσμος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει είναι ότι αυτή την περίοδο πρέπει να πάρουμε τα πράγματα πιο σοβαρά και να προσέξουμε”.

The post Κορονοϊός: 7 τα νέα κρούσματα της Όμικρον στην Κρήτη – «Δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση» λέει ο Ζαφειρόπουλος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα