Κρήτη | Δακοκτονία με GPS και καταγραφικά – Στενεύουν τα περιθώρια για «πονηριές»

Όχι μόνο για το αν πηγαίνουν στα λιόφυτα, αλλά και για το πόσο ψεκαστικό διάλυμα θα εκτοξεύουν από τα συστήματα ψεκασμού που διαθέτουν τα τρακτέρ τους θα ελέγχονται από τη φετινή περίοδο καταπολέμησης του δάκου της ελιάς οι χειριστές των τρακτέρ που θα μετέχουν στους δολωματικούς ψεκασμούς.

Χθες υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ “Δήμητρα” για τη βελτιστοποίηση-αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών με χρήση τεχνολογιών γεωπληροφορικής. Και όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης

Νίκος Συριγωνάκης, στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των ψεκασμών, ώστε να απαλλαγεί η Κρήτη | Δακοκτονίαμια για πάντα από τις “πονηριές” του παρελθόντος, με την τελευταία χρονιά ανάλογων κρουσμάτων, την κακή και αποτυχημένη περίοδο του 2019, που εκτός από τις κακές συνθήκες, είχαμε και προβλήματα από ασυνείδητους εργολάβους ή παγιδοθέτες, ψεκαστές και πάει λέγοντας!

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ενσωμάτωσε τα τελευταία δύο χρόνια νέες τεχνολογικές λύσεις για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”, με τίτλο “Βελτιστοποίηση της εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας με τη χρήση τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών”, συνολικού προϋπολογισμού 120.900,00 ευρώ, κατανεμημένο σε τρία έτη.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει ήδη 1.000 συσκευές δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS trackers), που θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχο αριθμό ψεκαστικών συνεργείων. Επίσης, διαθέτει 160 συσκευές ατομικών καταγραφικών για ψεκαστές που χρησιμοποιούν επινώτιους ψεκαστήρες. Οι συσκευές αυτές θα τοποθετηθούν στα ψεκαστικά συγκροτήματα των εργολάβων δακοκτονίας και σκοπό έχουν να υποβοηθήσουν το έργο των εποπτών δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα, τα καταγραφικά αυτά θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης των ψεκαστικών συνεργείων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλη την Κρήτη. Σε ορισμένες από τις παραπάνω συσκευές θα συνδεθεί παράλληλα και ροόμετρο, ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης, να υπάρχουν και δεδομένα που αφορούν στη ροή του ψεκαστικού διαλύματος και της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

Ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, που υλοποιεί την προγραμματική σύμβαση, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την εγκατάσταση πλατφόρμας υψηλών προδιαγραφών, την καταχώριση των διαθέσιμων συσκευών, τη συντήρηση και επισκευή τους, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών ψεκασμένων και αψέκαστων περιοχών, όπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

«Ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε για την υπόθεση αυτή: «Ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός. Και βέβαια, όταν υπάρχουν παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο. Τι λέει ο νόμος; Τι λέει η σύμβαση που έχει υπογράψει ο παραβάτης; Αυτό γίνεται».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «μέσα από τη σύμβαση που υπογράψαμε, στόχο έχουμε να ενισχύσουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό του προγράμματος δακοκτονίας. Τώρα, δηλαδή, σε “ζωντανό” χρόνο, βλέπουμε τις πορείες των ψεκαστών. Και παράλληλα μπορεί να έχουμε και καταγγελίες παραγωγών, ότι “σε μένα δεν ήρθε να ραντίσει”, είναι και αυτά τα στοιχεία που μας βοηθούν. Διότι δεν μπορούμε να βλέπουμε καθημερινά τις πορείες όλων των ψεκαστών. Γίνονται έλεγχοι, και δειγματοληπτικοί αλλά και αναλυτικοί. Άσχετα από αυτό, οι πορείες καταγράφονται. Μπαίνουν μέσα οι επόπτες και ελέγχουν. Και όταν το GPS γράφει, φαίνεται και η πορεία. Σου λέει, “εδώ δεν πήγες. Πώς λες ότι πήγες;”»…

Όσο για το ροόμετρο, που για πρώτη φορά μπαίνει σε λειτουργία, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης συμπλήρωσε: «Υπάρχει και πιλοτικά σε κάποιους ψεκαστές. Είναι ένα σύστημα που μετράει την πίεση, μετράει την πυκνότητα και όλα τα σχετικά. Αυτό δείχνει και αν ο ψεκαστής έχει κάνει τον ψεκασμό. Διότι μπορεί να κάνει την πορεία και να μη ρίξει».

Όσο για τα παλιότερα προβλήματα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης δεν κρύβει την αλήθεια: «Παλιότερα είχαμε πολλά κρούσματα. Έχουν μειωθεί τώρα, μη σας πω ότι έχουν εξαφανιστεί. Και μάλιστα την πρώτη χρονιά που ανέλαβα εγώ ήταν η κακή χρονιά. Αναφέρομαι στο 2019. Το 2020 και το 2021 πήγαμε άριστα. Ποιοτικά εννοώ. Γιατί ποσοτικά πέρυσι δεν πήγαμε καλά. Πρόπερσι πήγαμε καλά. Φέτος τα στοιχεία είναι άριστα. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά».

Ο πρώτος δολωματικός – Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου

Στο ερώτημά μας για το πότε υπολογίζει να ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στον νομό Ηρακλείου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου είπε πως αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ή μέχρι τις 15 Ιουνίου.

«Αυτό λέμε τώρα. Αλλά αυτό δεν μπορείς να το δεις τώρα. Εξαρτάται από το πότε θα δέσει ο καρπός και τι δάκο θα έχουμε».

Στο μεταξύ, από τις 16 του Μάη έχουν μπει οι παγίδες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον δακοπληθυσμό ανά περιοχή.

neakriti.gr 

The post Κρήτη | Δακοκτονία με GPS και καταγραφικά – Στενεύουν τα περιθώρια για «πονηριές» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα