Κρήτη | “Παγώνουν” ξανά οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων – Νέα κυβερνητική τροπολογία

Μέσω τροπολογίας η κυβέρνηση δίνει νέα αναστολή στην εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε παραλιακές περιοχές έως τις 31 Οκτωβρίου.

Από το φθινόπωρο στην άνοιξη και από την άνοιξη στο… φθινόπωρο μεταφέρεται συνεχώς η ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων στον αιγιαλό και στις παραλίες της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας. Την Πέμπτη 31 Μαρτίου, εξέπνεε κανονικά το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων που είχε δοθεί στις

αρχές Νοεμβρίου του 2021, σε παράταση τότε της προηγούμενης αναστολής που είχε δοθεί από την προηγούμενη άνοιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι κατεδαφίσεις θα πάνε πίσω τουλάχιστον για ένα 7μηνο ακόμα και βλέπουμε, καθώς μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δίνεται και νέα αναστολή, κοινώς δηλαδή συνεχίζεται το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων, έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Οι λόγοι που επικαλείται αιτιολογικά το κυβερνητικό επιτελείο είναι η ανάγκη μη διατάραξης της οικονομικής-τουριστικής δραστηριότητας κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, μιας και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αφορούν σε εγκαταστάσεις-κατασκευές αμιγώς τουριστικές, είτε πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα είτε για επιχειρήσεις εστίασης.

Η τροπολογία

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στην Ανώνυμη Εταιρεία “Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων” και κύρωση του Καταστατικού της» αναστέλλεται εκ νέου, μέχρι την 31η/10/2022 (λήγει την 31η/3/2022), η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για τις αναφερόμενες περιπτώσεις έργων που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη κ.λπ.

Η αιτιολογική έκθεση

Με το προτεινόμενο άρθρο «δίδεται ο απαραίτητος χρόνος, μέχρι την 31η/10/2022, για την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης έργων που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού. Η κατεδάφιση και αποβολή στην παρούσα χρονική συγκυρία θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και μη αναστρέψιμα τετελεσμένα σε πολύ μεγάλο αριθμό φορέων και προσώπων (ιδίως τουριστικές επιχειρήσεις), οι οποίοι επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σε έργα που έχουν κατασκευαστεί στα ανωτέρω σημεία, χωρίς να υφίσταται σχετικά απόφαση περί παραχώρησης χρήσης».

Η προτεινόμενη διάταξη

«Άρθρο 2: Αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής-τροποποίηση του άρθρου 247 του Ν. 4782/2021.

Το άρθρο 247 του Ν. 4782/2021 (Α’ 36) τροποποιείται ως προς την προθεσμία αναστολής της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής και διαμορφώνεται ως εξής:

“Άρθρο 247: Αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής.

Αναστέλλεται μέχρι τις 31/10/2022 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9/3/2021, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών”».

Πηγή: neakriti.gr

The post Κρήτη | “Παγώνουν”| “Παγώνουν” ξανά οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτωνΝέα κυβερνητική τροπολογία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη | “Παγώνουν”,kriti | “pagonoun”