Κρήτη | Συγκλονίζει γιαγιά του χωριού: «Αυτό το σπίτι και από την αρχή να το χτίσω δε θα είναι το ίδιο»

Κατέρρευσε ψυχικά και σωματικά μπροστά στα ερείπια του πατρικού της σπιτιού – Η Φωτεινή Παπαδάκη, είδε τους κόπους μιας ζωής να χάνονται στα συντρίμμια.

Μια ολόκληρη ζωή χαμένη στα ερείπια των σπιτιών που γκρέμισε ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ την Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου. Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έζησε όλη της τη ζωή, η Φωτεινή Παπαδάκη, δεν υπάρχει πια. Κάθε φορά που στέκεται μπροστά στους γκρεμισμένους τοίχους του σπιτιού της στο Ίνι, τα μάτια της βουρκώνουν, η υγεία της κλονίζεται, απελπίζεται και λυγίζει.

Έζησε

τρία 24ωρα άγρυπνη, τραυματισμένη με την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Αδυνατώντας να διαχειριστεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στη ζωή της, στην οικογένειά της, το χωριό της.

Το πνευματικό Κέντρο Ινίου, άνοιξε τις πύλες του για να δεχτεί τους σεισμόπληκτους κατοίκους της περιοχής. Τα δωμάτια που διαμορφώνονται θα φιλοξενήσουν πολλές από τις οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν με την πρώτη βροχή. Προς το παρόν, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού αρνούνται πεισματικά να βγουν από τα χαλάσματα.

Δεκάδες άνθρωποι από το Ίνι και τη Μαχαίρα ξεσπιτώθηκαν και βρίσκονται στην ίδια μοίρα, περιμένοντας την τήρηση των υποσχέσεων της Πολιτείας.



Την ίδια ώρα σε απόγνωση είναι και οι κάτοικοι του Καλού Χωριού, με τη γη να έχει ανοίξει στα δύο μετά τον φονικό σεισμό με τους ίδιους να μαρτυρούν ότι τεράστιες ρηγματώσεις καταγράφονται σε σημεία της περιοχής. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πρόκειται για πρωτοφανή φαινόμενα, προειδοποιώντας και τους αρμόδιους, για κίνδυνο κατάρρευσης μεγάλου τμήματος του εδάφους, σε περίπτωση βροχοπτώσεων.

Οι μηχανικοί του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ολοκλήρωσαν για σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, τις αυτοψίες και τους ελέγχους σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας, Χερσονήσου, Βιάννου, Φαιστού και Ιεράπετρας.

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 8.540 κτίρια εκ των οποίων 7.015 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτές οι 3.906 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 345 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 180.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 211 από τις 498 αυτοψίες, ενώ σε 682 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 562 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Πηγή: neakriti.gr

The post Κρήτη | Συγκλονίζει| Συγκλονίζει γιαγιά του χωριού: «Αυτό το σπίτι και από την αρχή να το χτίσω δε θα είναι το ίδιο» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα