Ματίνα Παγώνη: “Δεν έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας” – Τι είπε για τον μύκητα Candida auris και τον κορονοϊό

Στο Zarpa Radio 89,6 και τους Γιώργο Κολομπάκη και Άννα Παπακωνσταντίνου μίλησε το πρωί της Τετάρτης η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Η κυρία Παγώνη ρωτήθηκε για την παιδική ηπατίτιδα που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς μετά την εμφάνισή της πριν από λίγες εβδομάδες, τόνισε όμως ότι στην Ελλάδα

δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα κρούσμα:

“Εμείς κρούσματα δεν έχουμε. Οι γονείς πανικοβλήθηκαν, γιατί αφορά μικρά παιδιά, το 80% είναι μέχρι έξι ετών και ένα 20% είναι ως 16. Τα τελευταία χρόνια γενικά δεν είχαμε πολλούς ασθενείς με ηπατίτιδες. Οι γονείς όμως αν δουν προβλήματα όπως διάρροιες, εμετούς, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με γιατρό. Και δεν πρέπει να περιμένουν να φτάσει το παιδί να κιτρινίσει, να κάνει ίκτερο. Μπορούμε να προλάβουμε την ηπατίτιδα από πολύ απλά συμπτώματα, αλλά ξαναλέω, δεν έχουμε κρούσματα. Ακόμα κι αν χρειαστεί κάποια στιγμή κάποιο παιδί να κάνει μεταμόσχευση, το υπουργείο έχει φροντίσει και μπορεί να πάει στη Ρώμη στο κέντρο μεταμοσχεύσεων ή στο Παλέρμο. Στην Ελλάδα γίνονται μεταμοσχεύσεις μόνο σε ενήλικες”, ανέφερε η κα Παγώνη.

Η έμπειρη γιατρός ρωτήθηκε και για το τί προκαλεί την ηπατίτιδα αυτή:

“Δεν έχει σχέση με το εμβόλιο, τα περισσότερα παιδάκια δεν ήταν εμβολιασμένα. Υπάρχουν 190 περιστατικά σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα, 70% περίπου, προκλήθηκαν από αδενοϊό, ενώ τα υπόλοιπα από συνδυασμό αδενοϊού με άλλον ιό. Αλλά δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία εδώ, γιατί δεν έχουμε κρούσματα. Περιμένουμε από συναδέλφους στο εξωτερικό για την ενημέρωση.”

Ανησυχία το τελευταίο διάστημα προκαλούν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με την κα Παγώνη να τονίζει ότι ο μύκητας candida auris είναι γνωστός εδώ και χρόνια και πως περιστατικά μόλυνσης είναι αρκετά συχνά, αλλά αντιμετωπίσιμα:

“Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι γνωστές. Ο μύκητας Candida auris είναι γνωστός από το 2008. Υπάρχουν περιστατικά και από αυτόν τον μύκητα, και από άλλα στελέχη. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι στα νοσοκομεία, μόλις υπάρξει τέτοιο περιστατικό, αμέσως απομονώνεται και γίνεται πλήρης καθαρισμός στα τμήματα, σε όλες τις επιφάνειες. Σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει μια επιτροπή λοιμώξεων που ενημερώνει για την κατάσταση. Ναι, αν ο ασθενής έχει υποκείμενο νόσημα, μπορεί να υπάρξει θάνατος. Εμείς όμως στο νοσοκομείο “Γεώργιος Γεννηματάς” είχαμε δέκα τέτοια περιστατικά, τα αντιμετωπίσαμε και τα δέκα, στις τρεις παθολογικές κλινικές μέσα σε τέσσερις μήνες. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται αυτός ο πανικός που έχει δημιουργηθεί. ”

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά ρωτήθηκε και για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και για τους εμβολιασμούς:

“Τα κρούσματα έχουν μειωθεί, οι δείκτες που έχουν σημασία, οι θάνατοι δηλαδή και οι αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ έχουν μειωθεί. Νομίζω ότι η τρίτη δόση του εμβολίου βοήθησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Πλέον θα ξεκινήσει να γίνεται η τέταρτη δόση, σε συγκεκριμένες ομάδες και προαιρετικά. Αυτό αφορά ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και προβλήματα υγείας. Και σημασία έχει, ακόμα κι αν ασθενήσουν, να περάσουν τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα και χωρίς επιπλοκές για τον οργανισμό. Για μένα πρέπει η ομάδα των 60+ να κάνει την τρίτη δόση και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να κάνουν και την τέταρτη“, δήλωσε.

Η Ματίνα Παγώνη βρίσκεται στα Χανιά, καθώς θα συμμετάσχει στο 15ο Πανελλήνιο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο που ξεκινάει την Πέμπτη.

zarpanews.gr

The post Ματίνα Παγώνη: “Δεν έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας” – Τι είπε για τον μύκητα Candida auris και τον κορονοϊό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα