«Ματώνει» από την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών το Νοσοκομείο Χανίων: Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα | Video + Photos

H έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών αναδεικνύεται στην μεγαλύτερη «πληγή» για το νοσοκομείο Χανίων, σύμφωνα με όσα έθεσαν διευθυντές κλινικών στην αν. Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την σημερινή της επίσκεψη στο ίδρυμα (ΕΔΩ) , με την ίδια να απαντά πως το Υπουργείο σχεδιάζει να δώσει λύση με την εφαρμογή των «clusters» που θα προβλέπουν πως ο ίδιος ειδικευόμενος θα περνά από 2 ή περισσότερα συνδεδεμένα νοσοκομεία μέχρι να αποκτήσει ειδικότητα.

Για τις παραιτήσεις γιατρών, η κα Γκάγκα απάντησε πως δεν είναι

σημερινό πρόβλημα σημειώνοντας πως το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για να γίνει πιο δελεαστικό το ΕΣΥ.

«Σπίτια χρειάζονται, όχι στέγη»

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων, Κατερίνα Μανιμανάκη έθεσε στην αν. Υπουργό το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο Χανίων: «Το πρόβλημά μας είναι οι ειδικευόμενοι. Επίσης εκκρεμούν δύο διορισμοί. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ειδικευόμενοι. Υπάρχει πρόβλημα με τους ειδικευόμενους σε όλα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία» σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα.

«Για την στέγη το προσπαθούμε πάρα πολύ» απάντησε χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα με την κα Μανιμανάκη να σημειώνει… «Τι στέγη; Σπίτια χρειάζονται οι άνθρωποι όχι στέγη»

«Αυτό λέω στέγη, εννοούσα σπίτι, δεν εννοούσα κοντένειρ» διευκρίνισε η Υπουργός.

Η έλλειψη των ειδικευόμενων «γονατίζει» όμως και την χειρουργική κλινική που με πάνω από 1.200 χειρουργεία το 2022 μπαίνει σε φάση αναβάθμισης.

Ο κ. Μιλτιάδης Καστανάκης Διευθυντής της Α’ χειρουργικής κλινικής, έθεσε το θέμα στην Υπουργό ζητώντας να επανέλθει με νομοθετική ρύθμιση η υποχρέωση των ειδικευόμενων γυναικολογίας και ορθοπεδικής, να περνούν για ένα διάστημα από τις χειρουργικές κλινικές, όπως ίσχυε παλαιότερα.

Παράλληλα απεύθυνε έκκληση σε ιδιώτες να σταθούν δίπλα στο νοσοκομείο και να ενισχύσουν το ίδρυμα όπως μπορούν.

Στις δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, η κα Γκάγκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εικόνα του Νοσοκομείου: «Το νοσοκομείο έχει κάνει ήδη άλματα στην ψηφιοποίηση, στον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, σε όλες τις κλινικές κυκλοφορούν με τάμπλετ.

Σχετικά με την έλλειψη ειδικευόμενων απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζουν τα παιδιά. Δεν είναι κάτι που επιλέγουμε εμείς. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για την εκπαίδευση των ειδικευομένων και είναι κάτι που το συζητάμε ήδη. Αφορά την δημιουργία clusters δηλαδή νοσοκομεία που συνδέονται μεταξύ τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευσή τους.

Σχετικά με το αίτημα του κ. Καστανάκη σημείωσε πως υπάρχει συζήτηση με το ΚΕΣΥ και θα αλλάξει.

Για τις παραιτήσεις γιατρών, τόνισε πως και παλιότερα γίνονταν παραιτήσεις: »Το ΕΣΥ δεν έχει περάσει εύκολα. Πάρα πολλοί γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό. Με την πανδημία διεθνώς οι παραιτήσεις φτάνουν το 30%. Υπάρχει ένα κλίμα κόπωσης. Αλλά θα αναστραφεί. Προχωράμε ρυθμίσεις γιατί θέλουμε ένα ΕΣΥ ελκυστικό για το προσωπικό.

zarpanews.gr

The post «Ματώνει» από την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών το Νοσοκομείο Χανίων: Τι απαντά η Μίνα Γκάγκα | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα